Shiba Inu

Andere namen: Japanese small size dog, Japanse Shiba inu

#26

Wamiz's top rassen

Shiba Inu
Volwassen Shiba Inu © Shutterstock

De Japanse Shiba Inu is een onafhankelijke, ondeugende en zeer energieke hond. Bekend om zijn Aziatische afkomst, heeft de Shiba Inu een uniek temperament en een overvloed aan energie. Zo maakt deze zonnestraal zowel jong als oud gelukkig. Deze hond heeft het fysieke uiterlijk van een vos en kan net zo onverschrokken en slim zijn als zijn/haar voorouders. Omdat de Japanse Shiba Inu graag bezig blijft, zou de Shiba Inu de perfecte metgezel zijn voor een dynamische en/of sportieve verzorger, zolang ze geduldig genoeg zijn om dit eigewijze ras iets te leren. 

Algemene informatie Shiba Inu

Hoe oud wordt een Shiba Inu? :

8

21

13

16

Karakter :

Jager

Grootte Shiba Inu :

Herkomst en geschiedenis

De Shiba Inu is een zeer oud hondenras en komt oorspronkelijk uit het bergachtige gebied van centraal Japan. We kunnen het niet met zekerheid zeggen, maar iedereen gaat er vanuit dat ze dezelfde voorouders hebben als andere bekande Japanse hondenrassen. In Japan wordt de Shiba-hond sinds 1936 beschermd door kruising met Engelse rassen die zijn genen verarmden. De Shiba (wat "kleine hond" betekent) werd oorspronkelijk gebruikt om te jagen op wilde zwijnen en vossen.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Shiba Inu

  Grootte Shiba Inu

  Teef : 35 tot 38 cm

  Reu : 38 tot 41 cm

  Gewicht Shiba Inu

  Teef : 6 tot 10 kg

  Reu : 6 tot 10 kg

  Vachtkleur Shiba Inu

  Vachttype

  Oogkleur Shiba Inu

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Shiba Inu

  De Japanse Shiba Inu is een kleine, veerkrachtige, hond die doet denken aan een vos. Ze zijn elegant en lopen trots. Hun botten en spieren zijn goed ontwikkeld. Met een elegante manier van lopen en een mooie lichaamsbouw loopt de Shiba Inu met veel zelfvertrouwen.

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Ze zijn niet heel aanhankelijk of gek op kroelen, maar toch heel loyaal een gehecht aan hun verzorgers en sociale groep. Indien nodig neemt bij de rol van beschermer op zich. 

   Deze hond heeft een slechte reputatie omdat hij niet erg aanhankelijk is, dat is echter afhankelijk van zijn/haar opvoeding en die band die de hond ontwikkeld met zijn/haar verzorgers en sociale groep.

  • 66%

   Speels

   Ondanks dat dit een vrij zelfstandige hond is, verzet de Japanse Shina Inu zich niet tegen spelen of dollen. Vooral niet als het interessant gemaakt wordt. 

   Ze vinden het heerlijk om te spelen met zowel jonge als oudere mensen, en vinden het extra leuk als het mentale spellen zijn. Bijvoorbeeld als hun reakvermogen op de proef wordt gesteld. 

  • 33%

   Rustig

   Het karakter van de Shiba Inu is afhankelijk van de training die ze  op jonge leeftijd krijgen en hoe de verzorger omgaat met hun energieverbruik. 

   De Shiba Inu kan genieten van momenten van rust, maar alleen als zij/haar behoeftes zijn voldaan. Als dat niet zo is, worden ze pas rustig wanneer iemand ze de aandacht geeft die ze op dat moment nodig hebben.

  • 66%

   Intelligent

   Zoals veel primitieve honden is de zogenaamde ‘vosshond’ een intelligent, ondeugend en sluw dier met veel capaciteiten.

   Helaas kan hun onafhankelijke en soms koppige temperament doen lijken dat ze niet zo slim zijn. In situaties die hen interesseerd kunnen ze echter heel bijzonderen vaardigheden laten zien!

  • 100%

   Jager

   Het jachinstict van de Japanse Shibe Inu is sterkontwikkeld, maar dit kan na verloop van tijd wegslijten. Een goede training op jonge leeftijd is noodzakelijk om de veiligheid van de Shiba en hun verzorgers te waarborgen tijdens wandelingen.

   Als verzorger van een Shiba moet je bijzonder waakzaak zijn, is grote ruimtes kunnen ze namelijk op een dwaalspoor gezet worden door hun sterke instinct. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Omdat ze zo onafhankelijk zijn, kunnen ze fel en onvriendelijk overkomen op anderen. Ze zijn best wantrouwig tegenover vreemden en het kan even duren voor je hun vertrouwen wint.

   Deze eigenschap maakt ze wel een erg goede waakhond. 

  • 100%

   Onafhankelijk

   Deze kleine Japanse hond is heel zelfstanding, net zoals de meeste primitieve honden. Toch zijn ze er heel blij mee als hun verzorger(s) in de buurt zijn. Ook al zullen ze het niet zo snel laten blijken.

   Gedrag Shiba Inu

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Uit hun zelfvoorzienende en onafhankelijke karakter zou je de conclusie kunnen trekken dat ze niet terugdeinzen van eenzaamheid. Ze kunnen zichzelf prima vermaken, maar tot op zekere hoogte. Je kunt je Shiba beter niet de hele dag alleen laten. Ze hebben regelmatige stimulatie nodig en mogen niet urenlang inactief zijn.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Dit is het zwakste kenmerk van het ras van de Shiba Inu: volgzaamheid. Het kan erg moeilijk zijn om de medewerking van deze hond te krijgen. Als ze niet geïnteresseerd zijn in wat je van ze vraagt, is er maar een kleine kans dat ze je gehoorzamen.

    De opvoeding van een Shiba Inu moet beginnen vanaf de puppytijd, met een sterke focus op het terugdringen van hun jachtinstinct. De training moet stevig zijn en tegelijkertijd de principes van positieve bekrachtigingstraining respecteren.

   • 66%

    Blaft graag

    Ze blaffen snel, maar niet te veel. Hierdoor zijn ze voor hun formaat een uitstekende waakhond. 

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Zijn hoogontwikkelde jachtinstinct (vanwege zijn primitieve kant - wat ons doet geloven dat het ras niet sterk door de mens is veranderd) maakt hem een geweldige ontsnappingskunstenaar. Zonder twee keer na te denken volgen ze een spoor en kijken ze niet meer achterom.

    De Shiba zal moeten opgroeien in een gesloten en veilige omgeving als je niet constant naar ze op zoek wilt gaan.

   • 66%