Shiba Inu

Andere namen : Japanese small size dog, Japanse Shiba inu

Shiba Inu
Volwassen Shiba Inu © Shutterstock

De Japanse Shiba Inu is een onafhankelijke, ondeugende en zeer energieke hond. Bekend om zijn Aziatische afkomst, heeft de Shiba Inu een uniek temperament en een overvloed aan energie. Zo maakt deze zonnestraal zowel jong als oud gelukkig. Deze hond heeft het fysieke uiterlijk van een vos en kan net zo onverschrokken en slim zijn als zijn/haar voorouders. Omdat de Japanse Shiba Inu graag bezig blijft, zou de Shiba Inu de perfecte metgezel zijn voor een dynamische en/of sportieve verzorger, zolang ze geduldig genoeg zijn om dit eigewijze ras iets te leren. 

Algemene informatie Shiba Inu

Hoe oud wordt een Shiba Inu? :

8

21

13

16

Karakter :

Jager

Grootte Shiba Inu :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Shiba Inu is een zeer oud hondenras en komt oorspronkelijk uit het bergachtige gebied van centraal Japan. We kunnen het niet met zekerheid zeggen, maar iedereen gaat er vanuit dat ze dezelfde voorouders hebben als andere bekande Japanse hondenrassen. In Japan wordt de Shiba-hond sinds 1936 beschermd door kruising met Engelse rassen die zijn genen verarmden. De Shiba (wat "kleine hond" betekent) werd oorspronkelijk gebruikt om te jagen op wilde zwijnen en vossen.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Shiba Inu

Shiba Inu

Grootte Shiba Inu

Teef : 35 tot 38 cm

Reu : 38 tot 41 cm

Gewicht Shiba Inu

Teef : 6 tot 10 kg

Reu : 6 tot 10 kg

Vachtkleur Shiba Inu

Vachttype

Oogkleur Shiba Inu

Bruin

Uiterlijke kenmerken Shiba Inu

De Japanse Shiba Inu is een kleine, veerkrachtige, hond die doet denken aan een vos. Ze zijn elegant en lopen trots. Hun botten en spieren zijn goed ontwikkeld. Met een elegante manier van lopen en een mooie lichaamsbouw loopt de Shiba Inu met veel zelfvertrouwen.

Karakter

66%

Aanhankelijk

Ze zijn niet heel aanhankelijk of gek op kroelen, maar toch heel loyaal een gehecht aan hun verzorgers en sociale groep. Indien nodig neemt bij de rol van beschermer op zich. 

Deze hond heeft een slechte reputatie omdat hij niet erg aanhankelijk is, dat is echter afhankelijk van zijn/haar opvoeding en die band die de hond ontwikkeld met zijn/haar verzorgers en sociale groep.

66%

Speels

Ondanks dat dit een vrij zelfstandige hond is, verzet de Japanse Shina Inu zich niet tegen spelen of dollen. Vooral niet als het interessant gemaakt wordt. 

Ze vinden het heerlijk om te spelen met zowel jonge als oudere mensen, en vinden het extra leuk als het mentale spellen zijn. Bijvoorbeeld als hun reakvermogen op de proef wordt gesteld. 

33%

Rustig

Het karakter van de Shiba Inu is afhankelijk van de training die ze  op jonge leeftijd krijgen en hoe de verzorger omgaat met hun energieverbruik. 

De Shiba Inu kan genieten van momenten van rust, maar alleen als zij/haar behoeftes zijn voldaan. Als dat niet zo is, worden ze pas rustig wanneer iemand ze de aandacht geeft die ze op dat moment nodig hebben.

66%

Intelligent

Zoals veel primitieve honden is de zogenaamde ‘vosshond’ een intelligent, ondeugend en sluw dier met veel capaciteiten.

Helaas kan hun onafhankelijke en soms koppige temperament doen lijken dat ze niet zo slim zijn. In situaties die hen interesseerd kunnen ze echter heel bijzonderen vaardigheden laten zien!

100%

Jager

Het jachinstict van de Japanse Shibe Inu is sterkontwikkeld, maar dit kan na verloop van tijd wegslijten. Een goede training op jonge leeftijd is noodzakelijk om de veiligheid van de Shiba en hun verzorgers te waarborgen tijdens wandelingen.

Als verzorger van een Shiba moet je bijzonder waakzaak zijn, is grote ruimtes kunnen ze namelijk op een dwaalspoor gezet worden door hun sterke instinct. 

100%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Omdat ze zo onafhankelijk zijn, kunnen ze fel en onvriendelijk overkomen op anderen. Ze zijn best wantrouwig tegenover vreemden en het kan even duren voor je hun vertrouwen wint.

Deze eigenschap maakt ze wel een erg goede waakhond. 

100%

Onafhankelijk

Deze kleine Japanse hond is heel zelfstanding, net zoals de meeste primitieve honden. Toch zijn ze er heel blij mee als hun verzorger(s) in de buurt zijn. Ook al zullen ze het niet zo snel laten blijken.

Gedrag Shiba Inu

66%

Kan goed alleen zijn

Uit hun zelfvoorzienende en onafhankelijke karakter zou je de conclusie kunnen trekken dat ze niet terugdeinzen van eenzaamheid. Ze kunnen zichzelf prima vermaken, maar tot op zekere hoogte. Je kunt je Shiba beter niet de hele dag alleen laten. Ze hebben regelmatige stimulatie nodig en mogen niet urenlang inactief zijn.

33%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Dit is het zwakste kenmerk van het ras van de Shiba Inu: volgzaamheid. Het kan erg moeilijk zijn om de medewerking van deze hond te krijgen. Als ze niet geïnteresseerd zijn in wat je van ze vraagt, is er maar een kleine kans dat ze je gehoorzamen.

De opvoeding van een Shiba Inu moet beginnen vanaf de puppytijd, met een sterke focus op het terugdringen van hun jachtinstinct. De training moet stevig zijn en tegelijkertijd de principes van positieve bekrachtigingstraining respecteren.

66%

Blaft graag

Ze blaffen snel, maar niet te veel. Hierdoor zijn ze voor hun formaat een uitstekende waakhond. 

100%

Neiging om weg te lopen

Zijn hoogontwikkelde jachtinstinct (vanwege zijn primitieve kant - wat ons doet geloven dat het ras niet sterk door de mens is veranderd) maakt hem een geweldige ontsnappingskunstenaar. Zonder twee keer na te denken volgen ze een spoor en kijken ze niet meer achterom.

De Shiba zal moeten opgroeien in een gesloten en veilige omgeving als je niet constant naar ze op zoek wilt gaan.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Omdat ze continu behoefte hebben aan activiteit en niet goed alleen kunnen zijn, is de kans groot dat ze iets kapot zullen maken.

Als dit het geval is, zal de verzorger ze meer dagelijkse activiteiten moeten aanbieden om aan de natuurlijke behoeften te voorzien.

100%

Eetlust

De Shiba kan aardig vraatzuchtig zijn. Dit komt goed van pas bij het behalen van goede resultaten zijn trainingssessies! Ze zijn gemakkelijk om te kopen. 

100%

Geschikt als waakhond

Deze schattige kleine hond bleft snel en is wantrouwend tegenover vreemden. Ze zijn niet heel afschikwekkend, maar zullen zich inzetten om hun sociale groep en territorium te beschermen tegen mogelijke indringers.

66%

Geschikt als eerste hond

Deze prachtige vos-hond is bijzonder elegant en wordt vaak uitgezocht op hun uiterlijk. Uiteraard moet je wel met meer dingen rekening houden voor je besluit een Shiba Inu te adopteren of kopen.

Hun eigewijsheid, onwil om te gehoorzamen en aangebore jachinstinct zijn aspecten die je moet overwegen voor je een Shiba is huis haalt.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Shiba Inu ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Shiba Inu geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

100%

Kan de Shiba Inu in een appartement leven?

De Shiba kan in een appartement wonen zolang ze maar vaak genoeg naar buiten gaan om hun energie kwijt te kunnen. 

Het leven in een huis met tuin kan ook geschikt zijn, maar een goede omheining is nodig om ervoor te zorgen dat ze niet huis neus achteraan gaan en ontsnappen.

Omdat de Shiba Inu een robuust klein hondje is, zullen ze buiten kunnen leven, maar het comfort van een warm huis in de winter waarderen ze ook heel erg.

Waar ze ook wonen, appartement, huis met tuin, binnen of buiten... Voldoende energieverbruik is key bij deze kleine druktemaker. Zoor voor genoeg fysieke, mentale, reuk- en sociale spellen om aan hun behoeftes te voldoen. 

66%

Behoefte aan beweging/ sportief

De Shiba heeft veel beweging nodig om in vorm te blijven. Veel buitenactiviteiten zijn essentieel, vooral als ze in een appartement wonen.

Het is ideaal voor deze Japanse hond om met zijn/haar baasje sportactiviteiten te ondernemen, bijvoorbeeld hardlopen, wandelen, fietsen of steppen.

66%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Het kleine formaat van de Shiba is ideaal om mee te bewegen, maar zijn gebrek aan volgzaamheid en ongeduld kan soms een probleem zijn tijdens lange reizen.

Een goede opleiding en vroege socialisatie zijn noodzakelijk om vervoer gemakkelijker te maken. 

Gezelschap

66%

Kan een Shiba Inu samen met katten?

Als ze opgroeien met katten, kunnen ze prima met katten samenwonen. Houd wel rekening met hun jachinstinct. 

66%

Kan een Shiba Inu samen met honden?

De Shiba is geen schoothond en staat ook niet bekend als gezelschapsdier. Echter, als ze op jonge leeftijd leren te socialiseren, kunnen ze prima overweg met soortgenoten. Samenwonen zou dan ook geen probleem moeten zijn. 

Wees voorzichtig met mannetjes, die kunnen moeite hebben met het vinden van een goede machtsverdeling.

100%

Is de Shiba Inu een kindvriendelijke hond?

Omdat ze erg beschermend zijn voor hun gezin, kunnen ze goed overweg met de kinderen uit hun sociale groep. Ze kunnen heel leuk spelen samen! 

Neem echter veiligheidsmaatregelen om ieders veiligheid te garanderen.

33%

Is een Shiba Inu geschikt voor ouderen?

Deze actieve en ondeugende hond is niet compatibel met huismussen. Ze moeten meerdere keren per dag naar buiten, regen of zonneschijn, om hun energie kwijt te kunnen en ze goed op te voeden. 

%}

Wat kost een Shiba Inu?

De prijs van een Japanse Shiba Inu is afhankelijk van de afkomst, leeftijd en het geslacht. De gemiddelde kosten voor een Shiba-hond met stamboom ligt tussen de €1000 en €1500.

Het gemiddelde maandbudget dat nodig is om een Shiba te onderhouden, bedraagt €65 per maand, afhankelijk van de kwaliteit van zijn dieet en de zorg die nodig is om jouw hond in goede gezondheid te houden.

Verzorging

Een groot pluspunt van de Shiba-hond is dat ze niet veel verzorging nodig hebben. Ze maken zichzelf graag schoon en hun uiterlijke verzorging heeft niet veel nodig. 

Ondanks hun dikke vacht, moeten ze wel regelmatige geborsteld worden om hun vacht mooi en schoon te houden. 

Haaruitval

Buiten de ruiperiodes is haaruitval matig maar wel continu.

In het voorjaar en de herfst zijn de ruieniveaus indrukwekkend, omdat ze hun haar in bundels verliezen. De vacht moet dan dagelijks geborsteld worden. 

Voeding Shiba Inu

De Shiba Inu heeft voedingsstoffen nodig die passen bij hun leeftijd, gewicht en vooral hun fysieke conditie. Dit is voornamelijk afhankelijk van de sportactiviteiten met hun verzorger(s).

Het voedsel kan droog of rauw zijn, afhankelijk van de middelen en tijd waarover je beschikt. Koop in ieder geval geen droogvoer van lage kwaliteit.

Ten slotte zal de Shiba Inu-puppy profiteren van een specifiek dieet dat een goede ontwikkeling en groei kan garanderen tijdens de eerste maand van zijn/haar leven.

Gezondheid Shiba Inu

Hoe oud wordt een Shiba Inu?

Een Shiba-hond wordt ongeveer 13 jaar oud. 

Sterk/ bestendig

Het is een robuuste hond, zonder aanleg voor een bepaalde ziekte of aandoening. 

Kan goed tegen warmte

Ze gaan goed om met warmte, maar moeten wel genoeg drinken en toegang hebben tot een schaduwrijke plek om te rusten. 

Kan goed tegen kou

De zachte en dikke ondervacht van deze Japanse hond geeft een zeer goede bescherming tegen bar weer en extreme leefomstandigheden.

Neiging om snel aan te komen

De gulzigheid van de Shiba is gunstig als je ze iets aan/af wilt leren, maar moet worden geminimaliseerd om het risico op obesitas te voorkomen.

Het is noodzakelijk om op vaste tijden van de dag te zorgen voor kwaliteitsmaaltijden. Geef ze liever geen eten buiten de maaltijden (met uitzondering van een lekkere snack tijdens de training).

Veelvoorkomende ziektes

De Shiba Inu is een zeer sterke hond die zelden ziek wordt. Ze kunnen wel last krijgen van huidallergieën, heupdysplasie of dislocatie van de patella.

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen