Kaukasische Owcharka

Andere namen: Kaukasische Herdershond, Kaukasische hond, Kaukasische hond

Kaukasische Owcharka
Volwassen Kaukasische Ovcharka © Shutterstock

De Kaukasische herdershond is een waakhond en is waarschijnlijk altijd voor dit werk gefokt. Hun houding, gedrag en karakter suggereren eerder het gebruik als waakhond dan als herdershond, maar in het verleden namen ze waarschijnlijk beide rollen op een gegeven moment op zich. Tegenwoordig zijn het sterke, gelijkmatige, en kalme honden. De Kaukasische herdershonden zijn erg moedig en gehoorzaam aan hun verzorgers. Ze tonen zich onverschillig tegenover vreemden, maar kunnen bijten wanneer ze geprovoceerd worden.

Algemene informatie Kaukasische Owcharka

Hoe oud wordt een Kaukasische Owcharka? :

4

16

9

11

Karakter :

Speels Rustig Intelligent

Grootte Kaukasische Owcharka :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Zoals bij alle andere Russische rassen is er bijna niets bekend over deze hond. Voor hondenliefhebbers was het vaak erg moeilijk om informatie te krijgen over de geschiedenis en herkomst van honden uit de voormalige Sovjet-Unie. Het contact met Rusland is tegenwoordig gemakkelijker, maar de Russen zelf hebben vaak niet de exacte informatie, omdat dit ras voornamelijk werd gefokt door Kaukasische herders en grotendeels onbekend is buiten het gebied van herkomst. De Kaukasische Ovcharka werd vanaf 1979 internationaal bekend. Tegenwoordig zijn ze vrij wijdverspreid en populair. Ze zijn waarschijnlijk afkomstig van de inmiddels uitgestorven Mâtins uit Tibet (herdershonden uit Centraal-Azië).

Kaukasische Owcharka: grootte en uiterlijk

 • Kaukasische Owcharka
  Kaukasische Owcharka
 • Kaukasische Owcharka
  Kaukasische Owcharka
 • Kaukasische Owcharka
  Kaukasische Owcharka
 • Kaukasische Owcharka
  Kaukasische Owcharka
 • Kaukasische Owcharka
  Kaukasische Owcharka
 • Kaukasische Owcharka
  Kaukasische Owcharka

  Grootte Kaukasische Owcharka

  Teef : 67 tot 70 cm

  Reu : 72 tot 75 cm

  Gewicht Kaukasische Owcharka

  Teef : 45 tot 60 kg

  Reu : 50 tot 65 kg

  Vachtkleur Kaukasische Owcharka

  Vachttype

  Oogkleur Kaukasische Owcharka

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Kaukasische Owcharka

  De Kaukasische Ovcharka is een robuuste, massieve hond met zeer sterke botten en extreem sterke spieren. De schedel is breed en de jukbeenderen zijn gedefinieerd zodat het hoofd lijkt op dat van een beer. De snuit is korter dan de schedel en niet smal. De neus is breed en zwart. De ogen zijn klein, ovaal en diepliggend. De oren hangen naar beneden en zijn ​​hoog aangezet. De rug is recht, breed en gespierd. De poten zijn recht en parallel, met sterke botten. De staart is hoog aangezet en reikt tot aan het onderbeen. De staart wordt hangend gedragen, ziet eruit als een pluim en is sikkelvormig of gekruld.

  Goed om te weten

  Soms zijn er moeilijkheden bij het fokken voor Kaukasische Ovcharka's, omdat dit ras erg vruchtbaar is (nesten van 15 tot 16 puppy's worden als "normaal" beschouwd) en het is natuurlijk niet gemakkelijk voor een teef om zoveel nakomelingen in de gaten te houden.

  Soorten

  Langhaariger Kaukasischer Owtscharka

  Kurzhaariger Kaukasischer Owtscharka

  Übergangs-Varietät des Kaukasischen Owtscharkas (mittellanges Fell)

  Kaukasischer Owtscharka: Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Ook al zijn deze honden redelijk onafhankelijk zijn ze erg gehecht aan hun sociale groep. Zelfs zo erg dat ze hun groep zonder aarzeling zullen verdedigen. Ondanks het uiterlijk van deze honden hebben ze de aanwezigheid van hun verzorger nodig, ook al vertonen ze weinig tekenen van genegenheid. 

  • 100%

   Speels

   Wanneer je ze uitnodigt zijn deze enorme Molossers zeker blij om een spelletje te spelen. Voorzichtigheid is geboden, want vanwege hun grootte kunnen ze soms onbedoeld iemand verwonden, met name kinderen. 

  • 100%

   Rustig

   Zelfs wanneer ze helemaal kalm en op hun gemak lijken reageren ze buitengewoon snel. Het zijn uitgebalanceerde honden, maar je moet ze niet provoceren. 

  • 100%

   Intelligent

   De intelligentie van deze viervoeters is enerzijds merkbaar door hun grote aanpassingsvermogen en anderzijds door hun goede observatievermogen. Ze kunnen zich aan ieder type huishouden aanpassen (alleenstaande, stel met of zonder kinderen) en schatten het gevaar van een situatie extreem snel in. 

  • 33%

   Jager

   Het zijn van oorsprong herdershonden en daarom geen goede jagers. De enige prooi waar ze op jagen zijn indringers die hun vertrouwde omgeving binnen proberen te dringen. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze Kaukasische herdershonden zijn erg beschermend en wantrouwen van nature mensen die ze niet kennen. Wanneer ze zich niet geprovoceerd voelen door vreemden negeren ze hen. Echter, wanneer zich een bedreiging vormt kunnen ze angstaanjagend overkomen en bijten wanneer dat nodig is. 

  • 100%

   Onafhankelijk

   Ondanks dat hun verzorgers ontzettend belangrijk zijn voor deze honden en ze hen altijd zullen beschermen zijn het nog steeds onafhankelijke honden. Echter, ondanks hun zelfverzekerde voorkomen blijven het gevoelige honden die graag in de buurt zijn van hun sociale groep. 

   Kaukasische Ovcharka: gevaarlijk of niet?

   • 100%

    Kan goed alleen zijn

    Alleen zijn maakt deze honden niet bang. Ze zijn kalm en kunnen hun dagen rustig slijten net doen alsof ze slapen. In werkelijkheid zijn ze altijd alert en waakzaam en houden ze alles in de gaten. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Wanneer ze niet goed getraind en gesocialiseerd zijn kunnen ze gevaarlijk zijn. Daarom hebben ze een ervaren honden(h)ouders nodig die de eigenaardigheden van dit ras kennen. 

    De training moet direct beginnen wanneer ze bij hun nieuwe huis aankomen als pup. De training moet constant, rigoureus, samenhangend en vooral positief zijn. Deze honden accepteren geen enkele vorm van geweld. 

    Aan de lijn lopen en teruggeroepen worden zijn uitermate belangrijke commando's om aan te leren, zodat wandelen zowel voor de hond als verzorgers een plezier is. 

    Ook de socialisatie moet vroeg beginnen. Zo voorkom je dat ze agressief en te beschermend wordt ten opzichte van dierbaren. Ze moeten leren dat vreemde mensen of dieren niet allemaal een bedreiging vormen. 

    Het wordt aanbevolen om een professionele hondentrainer in de arm te nemen om er zeker van te zijn dat je de juiste training hanteert en de hond op de juiste manier wordt opgevoed. 

   • 66%

    Blaft graag

    Het kan gebeuren dat ze wel eens blaffen, maar gezien hun formaat hoeven ze meestal niet te blaffen om bedreigend over te komen. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Wanneer ze op het platteland leven moet hun gebied goed omheind worden om te voorkomen dat ze niet weglopen, en er voor te zorgen dat geen gebied gaan beschermen wat niet tot hun gebied behoort. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Deze honden zijn erg kalm en doen niets geks. Ze kunnen speelgoed nog wel eens slopen, maar dat is nooit opzettelijk en komt voornamelijk door hun sterke kaken. 

   • 100%

    Eetlust

    Ze zijn dol op eten en zullen nooit iets afwijzen. Traktaties vinden ze ook lekker en kunnen een grote hulp bij de opvoeding zijn. 

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Ze zijn dapper, waakzaam en zeer alert. Ze zijn geboren om te waken. Dat hebben ze in hun bloed en ze geven hun leven voor hun sociale groep. 

    Let op: dit zijn niet alleen honden die er groot zien, maar ook daadwerkelijk kan aanvallen wanneer ze denken dat dit nodig is. Hun agressiviteit mag nooit worden versterkt door de verkeerde opvoeding. 

   • 66%

    Geschikt als eerste hond

    Honden van dit formaat worden meestal niet aanbevolen aan beginnende hondenbezitters, omdat fouten tijdens de opvoeding grote gevolgen kunnen hebben voor de toekomst wat soms kan leiden tot het opgeven van de hond. 

    Wanneer de opvoeders echter bekend zijn met het karakter en een hondentrainer in de hand nemen voor hulp bij de opvoeding kunnen ze ook worden geadopteerd door beginners. 

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Kaukasische Owcharka geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Kaukasische Owcharka in een appartement leven?

     Het leven in de stad of in een appartement wordt niet aanbevolen voor deze grote honden.

     Ze zijn op de natuur gesteld en hebben ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen. Een huis met een tuin is perfect. 

     Ze moeten buiten kunnen leven om zich volledig op hun gemak te voelen en hun werk als waakhond uit te voeren. 

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Je mag de dagelijkse lichaamsbeweging van deze honden nooit verwaarlozen, want wandelen is essentieel om hun fysieke, sociale en mentale evenwicht te behouden. 

     Ondanks hun enorme grootte hebben ze een groot uithoudingsvermogen. Zelfs wanneer ze niet overdreven energiek zijn kunnen ze hun verzorger gemakkelijk vergezellen tijdens lange wandelingen. 

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     De enorme omvang van deze Kaukasische Ovcharkas maakt het niet gemakkelijk om mee te reizen. Als de auto groot genoeg is stapt deze hond maar al te graag in om hun verzorger te volgen. 

     Het reizen in het openbaar vervoer kan echter vervelender zijn, en sommige mensen kunnen zelfs bang zijn voor deze hond. 

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Kaukasische Owcharka samen met katten?

      Wanneer ze van jongs af aan samenleven gaat dit probleemloos. Zo niet, dan kan het lastig worden. 

     • 66%

      Kan een Kaukasische Owcharka samen met honden?

      Wanneer ze als pup een goede socialisatie hebben gehad kunnen ze vreedzaam met andere honden overweg. Pas op voor honden die de neiging hebben nog al snel te bijten, dit kan grote schade aanrichten. 

     • 66%

      Is de Kaukasische Owcharka een kindvriendelijke hond?

      Kinderen zijn in goede handen bij deze honden, maar je moet wel goed opletten dat de kinderen de hond niet als grote knuffel zien. Verzorgers dienen altijd waakzaam te blijven en moeten hun kinderen nooit alleen laten met de hond. Tevens moeten de kinderen leren de hond niet te irriteren wanneer deze bijvoorbeeld slaapt. 

     • 66%

      Is een Kaukasische Owcharka geschikt voor ouderen?

      Ze zijn van nature erg kalm en kunnen geadopteerd worden door ouderen. Echter hebben ze wel voldoende beweging nodig. Wanneer ze niet voldoende beweging krijgen, neemt hun beschermende instinct toe en kunnen het gevaarlijke en moeilijk beheersbare beesten worden. 

      %}

      Preis eines Kaukasischen Owtscharkas

      De prijs van een Kaukasische Ovcharkas varieert afhankelijk van hun afkomst, leeftijd en geslacht. Een hond met een stamboekinschrijving kost gemiddeld € 1.300, -. De meest waardevolle lijnen kunnen worden verkocht voor maximaal € 1.500.

      Het gemiddelde budget dat nodig is voor de fysieke behoeften van een hond van deze omvang is ongeveer € 70 / maand.

      Pflege des Kaukasischen Owtscharkas

      Ze hebben regelmatige verzorging nodig om de schoonheid en beschermende eigenschappen van hun mooie dikke vacht te behouden. Langharige soorten moeten meerdere keren per week geborsteld worden. 

      Haaruitval

      Ze verharen vrij veel, en tijdens de rui periodes nog veel meer. Dan moeten ze echt dagelijks geborsteld worden om veel van het uitgevallen haar te verwijderen. 

      Kaukasische Owcharka: voeding

      Het dieet voor deze grote honden moet geschikt zijn voor hun gewicht en grootte. Tijdens de groeifase moet je regelmatig naar een dierenarts om te zien of alles goed verloopt. 

      Ze zijn niet kieskeurig en dus kunnen ze zowel droogvoer van hoge kwaliteit of bijvoorbeeld zelfgemaakte porties eten. 

      Gezien hun grootte moet de dagelijkse hoeveelheid worden verdeeld over 2 maaltijden. 's Ochtends een lichte, en 's avonds een grotere maaltijd. 

      Gezondheid van de Kaukasische Ovcharka

      Hoe oud wordt een Kaukasische Owcharka?

      Ze worden gemiddeld 10 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Deze berghond is buitengewoon robuust en is over het algemeen gezond. 

      Kan goed tegen warmte

      Ze hebben altijd vers water nodig. In de zomer hebben ze buiten een schaduwplek nodig of moeten ze binnen kunnen blijven waar het koel is. 

      Kan goed tegen kou

      Hun dikke vacht en dikke ondervacht bieden deze honden uitstekende bescherming tegen slecht weer en kou. Ze kunnen probleemloos buiten leven. 

      Neiging om snel aan te komen

      Wanneer ze niet worden meegenomen voor wandelingen kunnen ze snel aankomen. Wanneer ze altijd in de tuin leven en nooit stoom af kunnen blazen bestaat er een risico op overgewicht. 

      Veelvoorkomende ziektes

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen