De zogenaamde "Echte Vijg" is niet alleen een van de oudste gecultiveerde planten, maar heeft ook veel te bieden. De vrucht zit boordevol gezonde voedingsstoffen en is bovendien een geweldige energiebron met aanzienlijk minder calorieën dan bijvoorbeeld koekjes, noten of energierepen.
Veel hondenverzorgers die zelf dol zijn op vijgen en hun gezondheidsvoordelen waarderen, vragen zich daarom af of hun hond er ook van kan profiteren. Tegelijkertijd heerst er vaak onzekerheid over de vraag of vijgen misschien giftig zijn voor honden. Wij leggen uit hoe het echt zit.
Mogen honden vijgen eten?
Ja, honden mogen vijgen eten. De kleine zaadjes in de vrucht helpen bij het reinigen van het maag-darmkanaal. Daarnaast is deze vrucht zeer voedzaam en ondersteunt ze de stofwisseling van het lichaam.
Verse en rijpe vijgen zijn een smakelijke snack voor viervoeters. Honden kunnen zowel blauwe als groene vijgen eten. Dankzij de gezonde voedingsstoffen, vitamines en mineralen (kalium, magnesium, ijzer, zink, etc.) is de vijg uit de moerbeifamilie een uitstekende beloning of traktatie. Tip: Ook de schil bevat gezonde stoffen. Geef je hond daarom kleine stukjes met schil.
Vijgen & honden: de voedingsstoffen
Vijgen bevatten veel waardevolle voedingsstoffen die gunstig zijn voor honden:
Vitamine B ondersteunt de functies van het centrale zenuwstelsel
Fosfor levert waardevolle energie en speelt een belangrijke rol bij de opbouw en het behoud van sterke botten.
IJzer bevordert het zuurstoftransport in het bloed en verhoogt zo de prestaties van een hond
Calcium versterkt tanden en botten, waardoor ze minder snel breken
Zink helpt infecties te voorkomen door het immuunsysteem te versterken

Hoe vijgen aan je hond geven?
Honden mogen vijgen in kleine hoeveelheden eten, maar er zijn enkele belangrijke aandachtspunten:
Matiging: Vijgen moeten slechts af en toe en in beperkte hoeveelheden worden gegeven. Te veel kan spijsverteringsproblemen zoals diarree veroorzaken.
Verse vs. gedroogde vijgen: Verse vijgen zijn beter dan gedroogde, omdat gedroogde vijgen een hoger suikergehalte hebben, wat minder geschikt is voor honden.
Allergische reacties: Houd je hond goed in de gaten na het eten van vijgen en let op tekenen van allergieën of intolerantie, zoals jeuk, braken of diarree.
Zaden en schil: Het is aan te raden om de schil en de zaden te verwijderen, omdat deze moeilijk verteerbaar kunnen zijn.
Bij twijfel of bij het optreden van klachten na het eten van vijgen, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Mogen honden gedroogde vijgen eten?
Honden kunnen ook gedroogd fruit verdragen. Daarom zijn vijgen uit de moerbeifamilie in gedroogde vorm een voedzame snack voor honden. Een voordeel van gedroogde vijgen is de langere houdbaarheid, waardoor ze een handige keuze zijn voor onderweg.