Aanbieding

Aziatische vrouw met Shiba Inu op weide

Talrijke populaire hondenrassen komen oorspronkelijk uit Azië

© Shutterstock

Aziatische hondenrassen: Trouwe metgezellen met zeldzaamheidswaarde

Door Lianne van Loon

Online sinds

Veel Aziatische hondenrassen zijn uiterst zeldzaam in dit land. Juist daarom is het hoog tijd voor een overzicht van de meest uiteenlopende viervoeters. In dit artikel geeft Wamiz een overzicht van de Aziatische honden en legt uit wat hen speciaal maakt.

Het is niet verwonderlijk dat het grootste continent ter wereld een grote verscheidenheid aan verschillende honden heeft. Aziatische hondenrassen kunnen voornamelijk worden onderverdeeld in windhonden, jachthonden en sterke beschermers.

Leer de hondenrassen kennen die zeldzaam zijn in dit land en kom meer te weten over de viervoeters uit Thailand, India en andere landen!

Afghaanse windhond

Snel als de wind: de Afghaanse windhond is een uitstekende sprinter en heeft veel beweging nodig. Het is het beste om hem regelmatig vrij te laten rondlopen in een veilige omgeving. Dit komt omdat de Tazi - zoals hij door liefhebbers van het ras wordt genoemd - zich kan laten meeslepen door zijn jachtinstinct. Zoals veel windhonden heeft hij ook een trots en afstandelijk karakter.

Wist je dat? Er zijn gegevens over deze elegante viervoeter die teruggaan tot 2000 jaar voor Christus.

De Afgaanse windhond
De Afghaanse windhond © Shutterstock

Alangu Mastiff

Deze gedrongen Mastiff komt van het Indiase subcontinent. Helaas werd hij gebruikt voor hondengevechten. Voordat de wrede duels begonnen, waardeerden de mensen zijn vermogen als jachthond voor groot wild en als waakhond.

Met een gewicht tot 89 kg is deze viervoeter een oud en tegelijkertijd uiterst zeldzaam hondenras. Een andere naam is "Bully Kutta". Dit kan worden vertaald als "zwaar gerimpelde hond".

Aziatisch hondenras De Alangu Mastiff
De Alangu Mastiff © Shutterstock

Bakharwal

De Bakharwal komt uit Kasjmir en is een grote Molosser met een beschermend instinct. Hij wordt daarom zowel door de Indiase politie gebruikt als waakhond en als bewaker op boerderijen.

De viervoeter, die in dit land nauwelijks bekend is, wordt door geen enkele grote hondenvereniging erkend als zelfstandig hondenras. De vacht van het hondenras heeft een breed kleurenspectrum - van rood, bruin, zwart, reekleurig, bont tot gestroomd, alles is vertegenwoordigd. 

Aziatisch hondenras de Bakharwal
De Bakharwal © Shutterstock

Bisben

De Bisben is een Indische herdershond die perfect is aangepast aan het harde klimaat van de Himalaya. Zijn dikke vacht houdt hem warm en hij heeft een gespierd lichaam en een gemiddelde hoogte van 65 cm.

Zijn oorsprong is niet helemaal duidelijk - er doen verschillende mythes de ronde. Eén veronderstelling is dat hij is ontstaan uit kruisingen tussen herdershonden en wolven.

Wat wel zeker is, is dat de Bisben absoluut geen beginnershond is. Zijn natuurlijke scepticisme tegenover vreemden kan snel omslaan in agressie als hij niet consequent wordt getraind. 

Chippiparai

Een Indiase windhond: de Chippiparai is een elegante maar robuuste viervoeter die geschikt is voor de jacht. In zijn thuisland waarderen de bewoners zijn capaciteiten ook als waakhond. Hij stamt hoogstwaarschijnlijk af van de oosterse Saluki.

Als kortharige hond kan de Chippiparai niet goed tegen kou en bevriest hij snel. Daarnaast is het een hondenras met een goede gezondheid. 

Aziatisch hondenras Chippiparai
De Chippiparai © Shutterstock

Combai

 Waakhond: De Combai werd onder andere gebruikt om mensen te beschermen tegen tijgers en luipaarden. Het is niet per se een bijzonder groot en sterk hondenras. Het gewicht van een Combai ligt tussen de 20-30 kg. Hij wordt echter als taai en vasthoudend beschouwd.

In het Engels staat hij bekend als de "Indian Terrier". Een tijdlang werd dit zeldzame hondenras met uitsterven bedreigd. Recentelijk is de Combai steeds populairder geworden in India als waakhond en huisdier.

Aziatisch hondenras Combai
De Combai © Shutterstock

Jonangi

Graven - veel viervoeters doen dit. De Jonangi gaat echter een stap verder dan zijn soortgenoten. Hij graaft gepassioneerd grote greppels om tijd in door te brengen. Het is ook een gepassioneerde jodelaar - in dit opzicht is hij vergelijkbaar met de Afrikaanse Basenji.

Zijn geschiedenis gaat ver terug en tegenwoordig komt hij voornamelijk voor in de kustgebieden van Oost-India. Hij is een geschikte keuze als jachthond voor kleine wilde dieren, waakhond en gezinshond.

Kaikadi

De Kaikadi is een niet-erkend hondenras uit India, dat wordt ingedeeld in de categorie "Terrier". Qua uiterlijk maakt hij een tengere indruk. Hij is niet groter dan 40 cm. Toch is hij sterk en heeft hij uitgesproken spieren in zijn achterpoten.

Zoals veel kleine terriers wereldwijd, leefde de Kaikadi ooit op boerderijen en was hij verantwoordelijk voor het verwijderen van kleine knaagdieren. Het is dus een oplettende en behendige viervoeter die werk nodig heeft.

Kanaän Hond

Oorspronkelijk: De Kanaän hond behoort tot de FCI sectie "Primitieve Honden". Er zijn rotstekeningen van 4000 jaar geleden gevonden die lijken op de huidige Kanaänhond. Palestina was ooit zijn thuis. Toen werd de attente en volgzame viervoeter ontdekt door het Israëlische leger.

Om ze als gezelschapshond te houden, is het raadzaam om de Israëlische Spitz te vermaken met verschillende activiteiten. Regelmatige trainingssessies, lange wandelingen en zoekspelletjes, zoals mantrailing, zijn allemaal dingen die hij graag zal doen. 

Aziatisch hondenras: de Kanaan hond
De Kanaän Hond © Shutterstock

Kintamani

De Kintamani is ontstaan uit kruisingen tussen wilde honden in Indonesië. Er gaat een hardnekkig gerucht dat er een Chow Chow in zijn stamboom zit - hoewel deze bewering niet als waar wordt beschouwd. In 1985 werd de Kintamani voor het eerst gepresenteerd op een Indonesische hondenshow.

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkende de puntige middelgrote hond in 2019 voorlopig als hondenras. Op Bali geniet hij grote populariteit als sociale hond. 

Aziatisch hondenras: de Kintamani
De Kintamani © Shutterstock

Korea Jindo Dog

Typisch voor een Spitz, wordt het uiterlijk van de Korea Jindo Dog gekenmerkt door rechtopstaande, driehoekige oren en een gekrulde of omgekeerde staart. Het is een hond die in het verleden voornamelijk werd gebruikt als jachthond. Tegenwoordig toont hij zijn potentieel als aangename gezelschapshond.

Wat je moet weten voordat je hem adopteert: Als oorspronkelijke hond is zijn jachtinstinct uitgesproken en hij kan ook een verhoogd beschermingsinstinct vertonen. 

Aziatisch hondenras: Korea Jindo Dog
De Korea Jindo Dog © Shutterstock

Kuchi

De Kuchi is vernoemd naar een Afghaans volk en wordt in zijn thuisland gebruikt als waakhond. Hij bereikt een statige grootte tot 74 cm en heeft een dichte vacht. Een van zijn naaste verwanten is de Centraal-Aziatische Ovcharka.

Er zijn verschillende variëteiten van de Kuchi. Een onderverdeling vindt plaats in termen van lichaamsbouw. Zo behoort de slanke en wendbare Kuchi tot het "tijger"-type en de sterke en zwaargebouwde variant tot het "leeuw"-type.

Aziatisch hondenras: de Kuchi
De Kuchi © Shutterstock

Mudhol Hound

Uit de hooglanden van de Deccan: De Mudhol Hound is een oorspronkelijke windhond die vernoemd is naar een West-Indiase stad. Zijn voorouders zijn waarschijnlijk de Afghaanse windhond en de Saluki.

Het is een zichtjager die een schouderhoogte tot 72 cm bereikt. Zoals gebruikelijk voor een windhondachtige viervoeter heeft hij een lange snuit en amandelvormige ogen. Het is een hond die een hechte band vormt met een persoon en zijn mens zou verdedigen in geval van gevaar.

Aziatisch hondenras: Mudhol Hound
De Mudhol Hound © Shutterstock

Phu Quoc Rigdeback

Naast de meer bekende Rhodesian Ridgeback heeft dit Vietnamese hondenras ook een kam op de rug. Hoe ontstaat deze speciale eigenschap? De vacht langs de ruggengraat groeit in tegengestelde richting. Bovendien hebben zijn poten zwemvliezen, waardoor hij uitstekend kan zwemmen.

Nog twee verbazingwekkende feiten: De Phu Quoc Ridgeback klimt graag in bomen en kan aanzienlijk hoger springen dan honden van dezelfde grootte. 

Rajapalayam

Zeldzame windhond uit India: De Rajapalayam is een onbekend Aziatisch hondenras dat met uitsterven wordt bedreigd. Toch is het een uitstekende jager en sprinter. Hij doet denken aan de Mudhol hond, maar is krachtiger gebouwd.

Zijn gespierde lichaamsbouw is geen toeval: in het verleden werd de tot 75 cm lange viervoeter gebruikt om op wilde zwijnen te jagen. Vanwege zijn loyale gedrag tegenover zijn baas wordt hij nu gebruikt als waakhond in het Indiase leger. 

Aziatisch hondenras: de Rajapalayam
De Rajapalayam © Shutterstock

Rampur Hound

Ahmed Ali Khan, de heerser van Rampur, kruiste ooit wilde Afghaanse honden met Engelse windhonden om een betrouwbare metgezel te hebben voor de jacht op wilde zwijnen.

De Rampur Hound is een bijzonder vasthoudende en krachtige hond die topsnelheden kan bereiken. En dat is nog niet alles: hij overwint moeiteloos hogere hindernissen met een enkele sprong. Ondanks zijn uitstekende capaciteiten is dit hondenras uit India een zeldzaamheid geworden.

Saluki

De windhond van het Oosten: De Saluki is een trotse en nobele viervoeter met een onafhankelijk karakter. De windhond heeft zijn oorspronkelijke uiterlijk gedurende duizenden jaren grotendeels behouden.

Het hondenras is een van de snelste sprinters en is bij uitstek geschikt voor hondensporten zoals coursing. De Arabische hond scoort met een goede basisgehoorzaamheid. Bij de training moet echter rekening worden gehouden met zijn gevoelige temperament.

Aziatisch hondenras: de Saluki
De Saluki © Shutterstock

Sapsal Gae

Mysterieus: Volgens de verhalen is de Sapsal Gae in staat om geesten en kwaad te verdrijven. Het Koreaanse hondenras wordt beschouwd als zachtaardig en vriendelijk voor zijn dierbaren. Bij vreemden toont de viervoeter zijn wantrouwende kant. Daarom wordt hij in Zuid-Korea vaak gebruikt als waakhond.

Qua uiterlijk doet de Sapsal Gae denken aan een pluizige, middelgrote herdershond. Zijn weelderige manen moeten regelmatig worden verzorgd om ze mooi te houden.

Aziatisch hondenras: de Sapsal Gae
De Sapsal Gae © Shutterstock

Taigan

Een windhond uit Kirgizië: De Taigan is een Centraal-Aziatisch hondenras dat voor verschillende jachtdoeleinden kan worden gebruikt. Hij kan werken in gebieden die duizenden meters boven de zeespiegel liggen en kan ook goed overweg met stenig terrein. Hij heeft een verbazingwekkend uithoudingsvermogen en een gerichte aanpak.

De Taigan is trouw aan zijn mensen. Aanvankelijk ontmoet hij vreemden met een afstandelijk gedrag. 

Aziatisch hondenras: de Taigan
De Taigan © Shutterstock

Taiwan Hond

In zijn thuisland is de Taiwan dog een gewaardeerde waak- en gezelschapshond. Dit was echter niet altijd zijn specialiteit: in het verleden hielp hij zijn mensen bij de jacht.

Het is een middelgrote hond die graag speelt en goed past in een gezin met kinderen. Als pup moet hij echter al vertrouwd raken met katten, want deze jachtliefhebbende hond kan ze verwarren met prooien.

Aziatisch hondenras: de Taiwan hond
De Taiwan Hond © Shutterstock

Telomian

De Telomian is een pariahond, gekenmerkt door wolfachtige geluiden, prikoren en een vierkante bouw. Ze zijn onafhankelijk en niet geschikt voor beginners.

De oorspronkelijke harige vriend weegt tot 13 kg en komt oorspronkelijk uit Maleisië. Daar leeft hij dicht bij de mens en is hij verantwoordelijk voor het verwijderen van ongedierte. Het karakter van een Telomian kan worden omschreven als sociaal, nieuwsgierig en altijd attent. 

Aziatisch hondenras: de Telomian
De Telomia © Shutterstock

Thai Bangkaew Dog

De Thaise Bangkaew Dog is een compacte hond met een dichte vacht. De reuen hebben een opvallende manen in de nek, waardoor ze op een leeuw lijken. Benadrukt moet worden dat dit Aziatische hondenras een sterk beschermend instinct heeft. De hond uit Thailand slaat daarom een goed figuur als waakhond.

Zijn volgzaamheid en vriendelijkheid zijn echter ook het vermelden waard. Dit maakt hem een goede keuze voor actieve hondenbeginners. 

Aziatizsch hondenras: de Thai Bangkaew Dog
De Thai Bangkaew Dog © Shutterstock

Thai Ridgeback

Thailand heeft ook een Ridgeback: deze viervoeter van 20-30 kg met een karakteristieke kam op zijn rug werd vroeger gebruikt voor de jacht. Dit Aziatische hondenras is echter zeldzaam in zijn thuisland, Oost-Thailand.

Hij is extreem aanhankelijk en kan er niet goed tegen om alleen gelaten te worden. De Thai Ridgeback is gelukkig en tevreden met ervaren hondeneigenaren die sportief zijn en hem idealiter veel ruimte en vooral veel tijd kunnen bieden.

Aziatisch hondenras: de Thai Ridgeback
De Thai Ridgeback © Shutterstock

Russische hondenrassen

Rusland heeft een breed scala aan viervoeters te bieden. Leer de populairste Russische harige vrienden kennen - van de kleine Bolonka Zwetna tot de reusachtige Owtscharkas - Lees het artikel over Russische hondenrassen.

Russische hondenrassen
Russische hondenrassen © Shutterstock

Chinese hondenrassen

Voormalige bewakers van kloosters en het duurste hondenras ter wereld: het Rijk van het Midden scoort met bijzondere hondenrassen. Dit artikel geeft je een overzicht van de interessante viervoeters uit China en de Autonome Republiek Tibet

Chinese hondenrassen
Chinese hondenrassen © Shutterstock

Japanse hondenrassen

Mooi, uniek en een beetje koppig - zo kun je de hondenrassen uit het Land van de Rijzende Zon omschrijven. Om meer te weten te komen over de Shiba Inu, de Akita Inu en de Aziatische Spitz, lees het Wamiz artikel over Japanse honden!

Japanse hondenrassen
Japanse hondenrassen © Shutterstock
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen