Canaänhond

Andere namen: Canaan, Kanaän Hond

Canaänhond
Volwassen Canaänhond

De Canaan is gefokt uit wilde paria-honden en bestaat al duizenden jaren. Ze werden lang geleden semi-gedomesticeerd door de Israëlieten, die het ras gebruikten als waakhonden en herdershonden. In de jaren dertig zette Dr. Rudolphina Menzel een fokprogramma op om deze halfwilde hond te temmen. Daarna werden ze gebruikt als politie- en militaire honden. De Canaan wordt af en toe als huisdier geadopteerd, maar dit gebeurt zeldzaam. Naar schatting worden ongeveer 2.000-3.000 Canaanhonden als huisdier gehouden, waarvan de meerderheid in Europa en Noord-Amerika woont.

Algemene informatie Canaänhond

Hoe oud wordt een Canaänhond? :

7

19

12

14

Karakter :

Speels Intelligent

Grootte Canaänhond :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Canaän is een heel oud ras. Hun overblijfselen zijn blootgelegd door archeologen in en rond Israël, en velen geloven dat de Canaän werd vereerd als een heilig dier. Dit was gebruikelijk voor veel woestijnbewonende stammen, omdat dergelijke dieren hen hielpen bij het jagen en hoeden van vee dat de bredere gemeenschap in stand hield. De eerste westerse fokprogramma's begonnen pas in 1934 en in 1953 werd de Canaän gebruikt als geleidehond, politiehond en gezelschapshond. Hoewel ze uitstekende huisdieren kunnen zijn, is het een relatief onbekend ras. 

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Canaänhond

 • Canaänhond
  Canaänhond
 • Canaänhond
  Canaänhond
 • Canaänhond
  Canaänhond
 • Canaänhond
  Canaänhond

  Grootte Canaänhond

  Teef : 50 tot 60 cm

  Reu : 50 tot 60 cm

  Gewicht Canaänhond

  Teef : 18 tot 25 kg

  Reu : 18 tot 25 kg

  Vachtkleur Canaänhond

  Vachttype

  Oogkleur Canaänhond

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Canaänhond

  Ze zijn middelgroot en hebben een sterk en vierkant lichaam. Canaanhonden zijn volledig bedekt met een mooie, dikke vacht en hebben een grote gepluimde staart. De oren zijn kort en staan rechtop, de snuit is lang. Ze delen een sterke gelijkenis met wilde honden zoals Dingo en Pariah.

  Goed om te weten

  Wachtlijsten voor Canaan-puppy's kunnen erg lang zijn, omdat het een zeldzaam ras is. Als je een Canaan in huis haalt, moet je er rekening mee houden dat ze agressief kunnen zijn tegen honden van hetzelfde geslacht. Ze hebben een goede socialisatie nodig als puppy om hier beter mee om te gaan. Een zelfverzekerde verzorger is ook een must voor dit ras. 

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   De Canaän staat niet bekend als een erg aanhankelijke hond, hoewel ze wel een sterke band met hun familieleden vormen. Deze honden hebben sterke overlevingsinstincten, waardoor ze defensief en onafhankelijk zijn.

  • 100%

   Speels

   In de juiste omstandigheden kunnen deze honden erg speels zijn. Maar spelletjes moeten leuk, energiek en gevarieerd zijn. De Canaänhond raakt snel verveeld door repetitieve spelletjes of activiteiten.

  • 66%

   Rustig

   Deze energieke, alerte hond is continu in beweging. Hun onuitputtelijke nieuwsgierigheid houd iedere hondenverzorger scherp.

  • 100%

   Intelligent

   Het zijn zeer intelligente dieren en - door de juiste persoon - gemakkelijk te trainen. Ze hebben veel mentale stimulatie nodig om zich tevreden te voelen.

  • 66%

   Jager

   Het zijn eerder aaseters dan jachthonden, maar hun jachtinstinct is nog wel aanwezig. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze hond wordt kan erg nerveus worden van vreemden - dit heeft dit ras geholpen om al duizenden jaren te overleven. Ze hebben tijd nodig om zich op hun gemak te voelen bij nieuwe mensen. 

  • 100%

   Onafhankelijk

   Dit is een zeer onafhankelijk ras. De juiste training kan hen helpen minder eigenwijs te zijn en beter te gehoorzamen. Het is belangrijk dat deze honden hun verzorger respecteren.

   Gedrag Canaänhond

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    De Canaan heeft niet zoveel aandacht van mensen nodig als andere rassen. Wel zijn dit écht roedeldieren en hebben ze behoefte een aan andere honden in huis. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    In de juiste handen, is de Canaan gemakkelijk te trainen. Het is een intelligent ras dat baat heeft bij een eerlijke en zelfverzekerde verzorger. 

   • 100%

    Blaft graag

    De Canaän is erg territoriaal en blaft naar iederen die hij is zij als "indringer" ziet. Ze hebben ook de neiging om naar vreemden en andere honden te blaffen.

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Ze zijn snel, wendbaar en door hun zelfstandigheid goed in staat om te ontsnappen. Houd er rekening mee dat een Canaän over een omheining van 1 meter kan springen en door krappe ruimtes kruipen.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    De kans is klein dat ze binnenshuis spullen zullen slopen. Wel moet je rekening houden met een ietwat agressieve kant van dit dier. Een goede training op jonge leeftijd is hierom essentieel. 

   • 66%

    Eetlust

    Omdat ze duizenden jaren in de woestijn hebben overleefd, kan dit ras langere tijd zonder eten. De kans dat ze te veel eten, is daarom kleiner dan bij andere rassen. 

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Een eersteklas waakhond! Alert, attent en extreem territoriaal.

   • 33%

    Geschikt als eerste hond

    Ook al zijn Canaans hele goede familiehonden, raden we ze niet aan als je nog niet eerder een hond hebt gehad. Ze hebben een verzorger nodig die zelfverzekerd is en stevig in zijn/haar schoenen staat. 

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Canaänhond geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Canaänhond in een appartement leven?

     De Kanaän is gefokt en ontwikkeld in de woestijnen van het Midden-Oosten. Daardoor zijn ze niet geschikt om in flats of kleine huizen zonder tuin te wonen.

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Dagelijks hebben ze ongeveer een uur aan beweging nodig. Idealiter laat je ze zonder lijn rondlopen in open ruimtes.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Korte autoritten vinden ze prima, maar ze raken verveeld, gefrustreerd en zelfs angstig tijdens langere autoritten. Ook zijn ze te groot om met commerciële vliegtuigen te reizen.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Canaänhond samen met katten?

      De Canaan heeft een hoge prooidrift en werd pas de laatste paar honderd jaar gedomesticeerd. Hierdoor zijn ze niet geschikt om met katten te leven.

     • 66%

      Kan een Canaänhond samen met honden?

      Hoewel ze over het algemeen goed overweg kunnen met andere honden, kunnen de Canaanhonden agressief gedrag vertonen tegen soortgenoten - vooral ten opzichte van honden van hetzelfde geslacht. De mannetjes zijn erg competitief.

     • 100%

      Is de Canaänhond een kindvriendelijke hond?

      Canaanhonden vormen een sterke band met elk gezinslid. Hoewel ze niet bijzonder speels zijn, vinden ze het nog steeds leuk om in de buurt van kinderen te zijn die ze kennen. Ze mogen echter nooit zonder toezicht in de buurt van nieuwe kinderen worden gelaten.

     • 66%

      Is een Canaänhond geschikt voor ouderen?

      De Canaan is geen goede match met ouderen. Een Canaan in huis nemen is een flinke klus en het kan een uitdaging zijn om ze onder controle te houden. 

      %}

      Wat kost een Canaänhond?

      De initiële kosten van een Canaanpuppy liggen tussen € 700 en € 1.200.

      De gemiddelde kosten voor het houden van een van deze honden (inclusief dierenartsrekeningen, verzekering en voer) bedragen tussen de € 50 en € 100 per maand.

      Verzorging

      Ze hebben minimale verzorging nodig. Eens per week borstelen is over het algemeen voldoende. 

      Haaruitval

      In de lente zullen ze lichtelijk haar verliezen. 

      Voeding Canaänhond

      2 kopjes hondenvoer van hoge kwaliteit per dag.

      Gezondheid Canaänhond

      Hoe oud wordt een Canaänhond?

      Houd rekening met een levensverwachting van 12 tot 15 jaar. 

      Sterk/ bestendig

      Het is een gespierde, goed gebouwde hond. Sterk, robuust en erg stoer.

      Kan goed tegen warmte

      Ze zijn gefokt in de woestijn, hierdoor hebben ze geen probleem met warmere temperaturen.

      Kan goed tegen kou

      Canaans hebben een dichte vacht die ze warm houdt tijdens koudere periodes van het jaar. Ze hebben echter een hondenjas nodig als de temperatuur in de buurt van het vriespunt komt. 

      Neiging om snel aan te komen

      Ze hebben geen aanleg voor overgewicht of obesitas. 

      Veelvoorkomende ziektes

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen