Aanbieding

Hond op de operatietafel bij de dierenarts

Een laparoscopische castratie biedt een aantal voordelen ten opzichte van de gangbare operatie.

© Pressmaster | Shutterstock

Hoe gaat een laparoscopische sterilisatie bij een hond te werk?

Door Dr Cindy Van den Bogaart Dierenarts

Online sinds

Als je een teefje wilt steriliseren, kun je kiezen voor een gangbare of een laparoscopische castratie. Maar wat is het verschil precies?

Je hebt de keuze gemaakt om je hond te laten steriliseren. Nu kun je een volgende keuze gaan maken. Naast de klassieke methode zijn er ook klinieken die sterilisatie via laparoscopie aanbieden. Wat is dit nu eigenlijk? En waarom zou je hiervoor kiezen? In dit artikel wordt dieper ingegaan op wat een laparoscopische sterilisatie is en welk voordeel dit heeft.

Wat is laparoscopisch steriliseren?

In het voorgaande artikel over steriliseren van de teef hebben we geleerd dat de operatie eigenlijk castreren heet. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de klassieke methode en het laparoscopisch castreren?

In principe is het dezelfde ingreep, in beide methodes wordt de hond onder gehele narcose gebracht. De hond wordt onvruchtbaar gemaakt door het wegnemen van de eierstokken. In principe blijft de baarmoeder zitten nadat deze wordt bekenen. Beide ingrepen zijn een buikoperatie. Het verschil zit hem erin dat de laparoscopie een kijkoperatie is. Bij de gewone manier wordt er een snede van ongeveer 5 tot 15 cm in de buik gemaakt en de eierstokken van de hond worden vervolgens operatief verwijderd.

Credit: titov dmitriy | Shutterstock

Bij de laparoscopie maakt de dierenarts 2 tot 3 kleine gaatjes van ongeveer een halve tot 1cm groot in de buik. Door het eerste gaatje wordt de buik van de hond opgeblazen met CO2. Dit wordt gedaan om het blikveld te vergroten en krijgen de organen wat meer ruimte zodat de arts de ingreep makkelijker kan uitvoeren. Via de andere 2 gaatjes wordt met een camera en een lampje gekeken. Deze geeft beeld op een beeldscherm naast de operatietafel. Deze 2 gaatjes zullen ook gebruikt worden om het instrumentarium dat nodig is om de ingreep uit te voeren te kunnen laten passeren.

De handen van de dierenarts komen dus niet in de buik van de hond. De dierenarts bedient de instrumenten buiten het lichaam van de hond en kijkt tegelijkertijd op het beeldscherm. Via dit beeldscherm ziet de dierenarts dan welke handelingen deze verricht. Wanneer de eierstokken verwijderd zijn worden de 3 kleine openingen keurig dicht gehecht en kan je hond gaan herstellen.

Waarom zou je kiezen voor een laparoscopische castratie?

Om je keuze te maken voor een gangbare of een laparoscopische castratie zullen we de voor- en de nadelen op een rijtje moeten zetten en deze afzetten tegen de verschillen met een gangbare sterilisatie.

De kijkoperatie geeft vooral extra voordeel bij grotere honden. Je kunt je voorstellen dat het lastiger is om in een grote buik de eierstokken te vinden en de snede in de buik van een grotere hond zal dan ook groter zijn dan de snede in de buik van een kleinere hond. De lengte van de snede is een nadeel, want een grotere hond weegt ook meer en zo komt er meer druk op de wond. Het herstel van een laparoscopie is minder ingrijpend dan die op de gangbare manier. Er zijn nu maar 3 kleine gaatjes die dicht hoeven te groeien in plaats van de grote snede die dwars door de buikspieren is heen gegaan.

Bij een laparoscopie is de kans op besmetting tijdens de operatie kleiner

Daarnaast heeft de laparoscopie ook een voordeel dat er minder kans is op besmetting tijden de operatie. Uiteraard zal de sterilisatie op de gangbare manier ook in een steriele operatiekamer gedaan worden. Maar doordat de wond toch groter is en er daadwerkelijk in de buik van de hond gemanipuleerd wordt is de kans op besmetting tijdens de operatie tijdens een gangbare sterilisatie iets groter.

De voordelen van de ingreep zijn dus dat je minder kans op complicaties hebt en dat het herstel van de hond minder intensief is. De operatie via laparoscopie gaat over het algemeen sneller dan de operatie via de buiksnede. De organen in de buik kunnen beter in beeld gebracht worden en het sluiten van de 3 kleine wondjes neemt minder tijd in beslag dan het sluiten van de grotere buiksnede.

Bij een gangbare sterilisatie via buiksnede is het gebruikelijk dat je hond na de operatie een kap op krijgt of een medical pet shirt aan krijgt. Een medical pet shirt is een soort rompertje dat voorkomt dat de hond aan de wond knabbelt.

Credit: Kachalkina Veronika | Shutterstock

Doordat de wondjes na de operatie zo klein zijn is het vaak niet nodig dat je hond een kap of een romper aan krijgt. Let wel op dat je hond niet aan de wond gaat knagen of veelvuldig likken. Wanneer je hond dat wel doet is het toch raadzaam om alsnog voor een kap of een romper te kiezen.

De dierenkliniek moet meer investeren in aanschaf en de kosten van instrumentarium. Er is een training voor nodig voordat de dierenarts laparoscopisch kan gaan trainen en deze zal ook ervaring moeten op doen. De kosten voor deze ingreep liggen daarom doorgaans iets hoger dan die van de gangbare operatie. In het minst gunstige geval kan het zijn dat er onverhoopt toch een complicatie optreedt waardoor de dierenarts alsnog op de gangbare manier via buiksnede moet opereren.

Een laparoscopische castratie biedt een aantal voordelen ten opzichte van de gangbare operatie.

De voor- en nadelen van een laparoscopische castratie

Hier zetten we in het kort de voordelen en de nadelen van deze ingreep nog even op een rijtje.

Voordelen:

  • Minder weefselschade en kleinere operatie-wondjes
  • Minder pijn tijdens de operatie
  • Kleinere kans op bloedingen
  • Minder kans op infectie
  • De operatieduur is korter
  • Sneller herstel

Nadelen:

  • Iets hogere kosten
  • Bij complicaties alsnog een operatie via de buiksnede

Wat zijn de kosten van een laparoscopische castratie bij een hond?

De prijzen hiervoor kun je het beste opvragen bij de dierenkliniek van jouw keuze. Elke praktijk heeft namelijk een eigen manier van werken en zal je uit kunnen leggen waaruit de kosten opgemaakt zijn. Een laparoscopische castratie valt veelal duurder uit. Dit is omdat de kliniek meer materiaal zoals de camera, beeldscherm en instrumentarium nodig heeft om dit uit te voeren.

Om als dierenarts de laparoscopische castratie uit te voeren heb je eerst een extra cursus nodig. Vandaar dat niet elke kliniek je de mogelijkheid tot laparoscopisch castreren zal kunnen bieden. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen