Aanbieding

dracht hond tepels

De ontwikkeling van grotere, donkerdere tepels is een teken dat je hond drachtig is.

© Litvinov Dmitry - Shutterstock

Alles wat je moet weten over de tepels van een zwangere hond

Door Kaami Kanje

Online sinds

Van een verandering in hun grootte en kleur tot hoe je voor ze moet zorgen als je hond aan het zogen is, is het essentieel dat jij als eigenaar veel weet over de tepels van een zwangere hond.

Honden voorzien hun puppy's van melk, net zoals mensen hun baby's borstvoeding geven. Dat betekent dat ze 'melkklieren' nodig hebben om melk te produceren voor hun puppy's, en die melk moet ergens naar buiten komen. Dat is de taak van de tepels. Als je viervoeter zwanger is, vraag je je misschien af wat er met haar lichaam zal gebeuren. Hier is alles wat je moet weten over de tepels van een zwangere hond.

Is melk goed voor puppy's?

Alle zoogdieren geven borstvoeding, en dat is precies waarom zij (en wij mensen) tepels en bijbehorende melkklieren hebben. Melk speelt een belangrijke rol bij het overdragen van immuniteit naar pasgeborenen, zodat ze infecties waarmee ze nog nooit in contact zijn gekomen, kunnen bestrijden. De melk bevat ook alle voedingsstoffen die puppy's nodig hebben, evenals elementen die de kleintjes helpen ontspannen.

Hoeveel tepels heeft een hond?

Honden hebben 10 tepels, vijf aan elke kant van hun lichaam. Dit komt omdat nesten puppy's meestal rond dit aantal of minder zijn, zodat er altijd een tepel beschikbaar is voor een puppy om aan te zuigen.

Als je een reutje hebt, vraag je je misschien af of het normaal is dat ze tepels hebben. Maar denk er gewoon eens over na: ook menselijke mannen hebben tepels. Tijdens de eerste weken van de ontwikkeling van een embryo volgen zowel mannen als vrouwen hetzelfde plan, wat de ontwikkeling van tepels en melkklieren omvat. Maar ze hebben niet dezelfde functie als de tepels van vrouwelijke honden of zwangere honden.

Bij reutjes honden en gesteriliseerde teefjes blijven de tepels klein. Zo klein zelfs dat als je hond bijzonder harig is, je ze misschien niet eens opmerkt. Dit komt omdat ze niet zijn beïnvloed door vrouwelijke geslachtshormonen die de melkklieren erachter stimuleren om zich te ontwikkelen. Honden die niet drachtig zijn - en die niet gesteriliseerd zijn - hebben ook kleinere tepels dan zogende honden, maar ze zullen groter zijn dan als ze op jonge leeftijd gesteriliseerd zouden zijn. Bij zwangere en zogende honden is het melkproducerende weefsel achter de tepel meer ontwikkeld, waardoor de tepels er groter uitzien.

Wat gebeurt er met de tepels van een hond tijdens de zwangerschap?

Als je je afvraagt of je hond zwanger is, is een van de meest voor de hand liggende tekenen de ontwikkeling van de tepels van een zwangere hond. De tepels van een vrouwelijke hond zijn meestal vrij klein, hoewel ze mogelijk opvallender zijn dan die van een mannetje of een gesteriliseerd vrouwtje. Maar wanneer een hond zwanger wordt, zullen haar tepels natuurlijk in omvang toenemen en ze worden meer uitgesproken en opvallend. Bovendien is het waarschijnlijk dat de tepels donkerder zullen worden dan normaal, als gevolg van de verhoogde bloedtoevoer naar het gebied.

Je zult over het algemeen beginnen met het opmerken van deze veranderingen ongeveer twee tot vier weken na de paring, en ze zullen blijven toenemen tot je hond bevalt. Maak je geen zorgen, deze veranderingen zijn volkomen normaal - het lichaam van je hond bereidt zich gewoon voor op melkproductie. Later in de zwangerschap is het ook normaal dat de tepels van een hond af en toe melk lekken.

Kun je aan de tepels zien of een hond zwanger is?

Het is niet mogelijk om een zwangerschap alleen op basis van tepels te diagnosticeren. Ze ontwikkelen zich pas enkele weken in de zwangerschap, en tegen die tijd zullen waarschijnlijk andere symptomen merkbaar zijn.

Bovendien heeft een hond die in het verleden puppies heeft gehad, waarschijnlijk altijd iets vergrote tepels, die mogelijk meer hangend zijn dan strak tegen haar lichaam. Als dit het geval is, zal het nog moeilijker zijn om aan de hand van alleen de tepels aanwijzingen voor zwangerschap op te pikken.

Dracht hond per week: Wekelijkse verandering tepels tijdens zwangerschap  

De meest opvallende fysieke tekenen dat je hond puppy's draagt, beginnen rond de 40e dag van de zwangerschap op te treden. In de eerste en tweede week van de zwangerschap van je hond is het zeer onwaarschijnlijk dat je enige veranderingen aan hun tepels zult zien.

Tepels zwangere hond derde week 

Bij drie weken zullen de tepels van je hond beginnen af te ronden in vergelijking met hun normale vlakheid.

Tepels zwangere hond vierde week 

Bij vier weken zal de toegenomen bloedstroom ervoor zorgen dat de tepels licht zwellen en rozer van kleur worden.

Tepels zwangere hond vijfde tot negende week 

Dit is wanneer de echte veranderingen plaatsvinden. Tussen vijf en zeven weken zullen de tepels meer opvallen en donkerder worden. Je hond kan beginnen met het verliezen van haar buikharen - dit maakt het later voor puppy's gemakkelijker om haar tepels te vinden. Colostrum (een troebele vloeistof die bekend staat als "eerste melk") kan beginnen te lekken uit haar tepels.

Dracht hond symptomen: hoe zie je of je hond zwanger is?

Als je de symptomen van zwangere hondentepels hebt opgemerkt maar nog steeds niet helemaal zeker weet of je viervoeter zwanger is, moet je letten op de volgende vroege tekenen van zwangerschap bij honden.

Verandering in eetlust

Je zou kunnen opmerken dat je hond niet zo veel eet als normaal of moeite heeft om haar hele maaltijd op te eten. Dit is een veelvoorkomend vroeg teken van zwangerschap en het wordt veroorzaakt door de hormonale schommelingen in haar lichaam.

Als ze zwanger is en niet zoveel eet, raak dan niet in paniek - het is normaal en haar eetlust zal op een gegeven moment weer toenemen. Maar als ze enkele dagen niet eet, neem dan contact op met een dierenarts om te zien wat er aan de hand is.

Aan de andere kant vertonen sommige honden het tegenovergestelde en willen meer eten dan normaal, vanwege de toegenomen energievraag van hun lichaam.

Vermoeidheid

Gemerkt dat je hond veel dutjes doet? Een toename van vermoeidheid of algemene lusteloosheid is een ander teken van zwangerschap bij honden. Er gebeurt veel in haar lichaam, dus het is prima als ze meer rust nodig heeft dan normaal. Je moet mogelijk het aantal of de duur van de wandelingen verminderen, maar stop niet volledig met lichaamsbeweging, want rustige wandelingen houden haar fit en gezond.

Veranderingen in gedrag

Honden worden vaak aanhankelijk en veeleisend als ze zwanger zijn. Ze zoeken veel aandacht en knuffels bij hun gezin. Als dat is wat ze wil, geef het haar dan - het zal haar helpen kalm en gelukkig te blijven voordat haar pups arriveren. Ze kan ook moederlijk zijn tegenover haar knuffels en speelgoed, en dezelfde aanhankelijkheid aan hen tonen.

Aan de andere kant kunnen sommige honden zich teruggetrokken en afstandelijk gedragen tijdens de zwangerschap. Dit is ook helemaal normaal - het komt allemaal door de gekke hormonale veranderingen in haar lichaam. Maar maak je geen zorgen, je hond zal weer haar normale zelf zijn voordat je het weet.

Latere tekenen van zwangerschap

Naarmate de zwangerschap van je hond vordert, zul je merken dat ze in gewicht is toegenomen en haar buik groter is geworden - dat zullen die kleine puppy's zijn die groeien. Als je haar buik aanraakt, voel je misschien zelfs beweging van die kleintjes, maar dit zal pas in de latere stadia van haar zwangerschap zijn.

Je zult weten dat de bevalling nabij is wanneer je hond begint met nestgedrag te vertonen. Dit gebeurt meestal ongeveer een dag of twee voor de geboorte. Ze kan rusteloos worden, onrustig zijn en beginnen met het verzamelen van kussens, dekens en papieren in een bepaald deel van je huis. Hopelijk heb je al een werpgebied voor haar klaargemaakt. De bevalling is nabij wanneer haar temperatuur daalt tot 37 graden Celsius of lager.

Ten slotte kunnen de tepels van een zwangere hond gaan lekken naarmate de geboorte nadert. Als je een paar druppels op de vloer opmerkt of wat lekkage, hoef je je geen zorgen te maken.

Hoe kan ik mijn hond helpen wanneer ze aan het zogen is?

Inmiddels is er enige tijd verstreken - de puppy's zijn er en je hond heeft veel aan haar hoofd. Het hebben van puppy's kan stressvol zijn voor je viervoeter, en het zogen kan ook enkele problemen met zich meebrengen. Hoewel je hond van nature in staat is om voor haar puppy's te zorgen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het haar gemakkelijker te maken.

Creëer een toevluchtsoord

De werpkist die je hebt gemaakt, moet als een toevluchtsoord voor je hond zijn terwijl ze aan het zogen is. Houd de omgeving rustig en afgezonderd, met veel gezellige dekens en handdoeken, en houd onbekende bezoekers weg totdat de puppy's ouder zijn. Het verminderen van stress op deze manier zal lactatie voor haar veel gemakkelijker maken.

Zorg ervoor dat ze goed gevoed wordt

Terwijl je hond haar puppy's zoogt en melk produceert, heeft ze veel energie nodig om door te gaan. Je zou haar veel meer voedsel moeten geven dan normaal, en ervoor zorgen dat het voedsel van de hoogste kwaliteit is. Het is het beste om met een dierenarts te praten over de individuele dieetbehoeften van je zwangere en zogende hond, omdat deze sterk variëren van ras tot ras. Over het algemeen zal het voeren van haar puppyvoer haar voorzien van meer calorieën en calcium die ze nodig heeft om melk te produceren.

Houd haar tepels in de gatenjj

Met meerdere puppy's die eraan zuigen, is het geen verrassing dat zwangere hondentepels ontstoken, pijnlijk en gevoelig kunnen worden tijdens het zogen. Er zijn een paar manieren om het proces voor haar wat makkelijker te maken, zoals het dragen van een oude T-shirt tussen de voedingen door. Het klinkt misschien gek, maar door haar tepels enkele uren per dag onbeschikbaar te maken voor de puppy's, heeft ze wat tijd om te herstellen.

Wanneer moet ik een dierenarts raadplegen?

Je zou regelmatig de tepels van je hond moeten controleren op tekenen van barstjes, roodheid, bloeding, warmte, hardheid of afscheiding. Als deze symptomen aanwezig zijn, kan je viervoeter een infectie genaamd mastitis hebben ontwikkeld. Het is een zeer pijnlijke aandoening die onmiddellijke behandeling vereist. Je hond zal haar puppy's niet willen zogen als ze mastitis heeft, wat betekent dat de puppy's honger zullen lijden. De infectie kan ook door het lichaam verspreiden en haar zich ziek laten voelen, dus het moet snel door een dierenarts worden aangepakt.

Bovendien, als de puppy's niet genoeg melk krijgen, is dit een belangrijke reden om naar de dierenarts te gaan. De puppy's zullen je snel laten weten dat ze honger hebben - ze zullen lawaaierig en onrustig zijn. Dit kan betekenen dat je hond niet genoeg melk produceert of een aandoening heeft waarbij de melk niet gemakkelijk naar buiten komt. Puppy's vervagen snel als ze niet genoeg worden gevoed, dus ook dit vereist een dringend veterinair onderzoek.

Dit artikel is geschreven door dierenarts: Dr Jo de Klerk, BVetMed (Hons) MScTAH MRCVS en vertaald naar het Nederlands

Wamiz.co.uk - geschreven door Dr Jo de Klerk, BVetMed (Hons) MScTAH MRCVS

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen