Aanbieding

Bruine hijgende hond

Een harde ademhaling bij een hond kan erop wijzen dat de bevalling eraan komt.

© Pixabay

Waarom hijgt je zwangere hond?

Door Lianne van Loon

Online sinds

Van klaar zijn om te bevallen tot bezorgd zijn, er zijn verschillende redenen waarom een zwangere hond zal hijgen.

Hijgen bij honden wordt vaak als normaal beschouwd, omdat ze hijgen om hun lichaamstemperatuur onder controle te houden als ze het te warm krijgen of omdat ze opgewonden zijn. Maar het kan ook wijzen op andere aandoeningen, dus als het hevig of langdurig is, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Waarom hijgt en ademt mijn zwangere hond zwaar?

Je hond kan om verschillende redenen zwaar hijgen of ademen tijdens de dracht. Deze redenen zijn onder andere te warm hebben, opgewonden of bezorgd zijn, pijn hebben, eclampsie (laag calciumgehalte in het bloed) en andere onderliggende aandoeningen, zoals hart- of longaandoeningen. Het kan wijzen op het begin van de bevalling of een probleem met de zwangerschap. Neem daarom onmiddellijk contact op met een dierenarts als het hijgen buitensporig, onterecht of langdurig is, of als je hond er overstuur uitziet.

Wat zijn de tekenen van bevalling bij honden?

Tekenen van een naderende bevalling en het eerste stadium van de bevalling bij de teef zijn onder andere gedragsveranderingen, rusteloosheid, nestelen, zich verstoppen, hijgen, mogelijk verminderde eetlust en af en toe braken. Als het braken terugkeert, neem dan contact op met een dierenarts.

Welke voorbereidingen moeten worden getroffen voor de bevalling van honden?

Tijdens het geboorteproces moet de hond goed in de gaten worden gehouden, zodat eventuele problemen meteen worden opgemerkt en er snel advies en behandeling van de dierenarts kan worden gevraagd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond in een warme, rustige en stressvrije omgeving is om haar zo ontspannen mogelijk te houden. Als je hond naar buiten gaat om te plassen, of anderszins, volg haar dan voor het geval ze buiten bevalt van een puppy, vergeet niet om een zaklamp mee te nemen als het donker is.

Bij de voorbereiding moet je ervoor zorgen dat je hond een warme, droge, rustige en bewaakte plek heeft om te bevallen, met eten en water. Een werpkist is een goed idee, omdat het de hond een plek geeft om zich in te nestelen en helpt om de puppy's in bedwang te houden als ze beginnen te bewegen. Verwijderbare (wasbare/wegwerpbare) bodembedekking is een must, wat helpt om de teef en de puppy's warm en droog te houden.

Wat moet ik doen als mijn drachtige hond hijgt?

Als het hijgen onverwacht, hevig, langdurig of onterecht is, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts, vooral als je hond zwak of angstig lijkt. Dit kan er namelijk op wijzen dat ze een probleem heeft of dat er een probleem is met de zwangerschap, die beide zo snel mogelijk moeten worden aangepakt.

Waarom hijgt mijn drachtige hond maar heeft ze geen weeën?

Als je zwangere hond hijgt maar geen weeën heeft, kan dat wel of niet ernstig zijn. Het kan zijn dat ze het een beetje warm heeft of zich ergens zorgen over maakt, maar het kan ook betekenen dat ze een hoge temperatuur heeft, pijn heeft, eclampsie (laag calciumgehalte in het bloed) heeft of een andere onderliggende aandoening, zoals een hart- of longaandoening. Het kan wijzen op een beginnende bevalling of een probleem met de zwangerschap. Daarom moet je onmiddellijk een dierenarts bellen als ze van streek lijkt of niet helemaal zichzelf is.

Wat zijn de fasen van een bevalling bij honden?

Eerst begint de baarmoeder samen te trekken en verwijdt de baarmoederhals zich, waardoor de teef en de puppy's worden voorbereid op de geboorte. Meestal is er dan sprake van melkafscheiding, maar niet altijd van vulvalafscheiding. Deze tijd kan variëren van 0 tot 36 uur, maar is meestal 6 tot 12 uur.
 

Ten tweede worden de weeën sterker en zichtbaarder en worden de puppies geboren. Deze tijd duurt meestal 30 tot 60 minuten (en maximaal twee uur), maar als je hond 30 minuten lang actief aan het persen is zonder pup, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. Als het twee uur geleden is sinds de laatste puppy, zelfs als er geen sprake is van persen, moet u ook onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts. Houd je hond gedurende deze tijd goed in de gaten, want hoewel het vruchtvlies (de zak) over de puppy zou moeten breken, gebeurt dat soms niet en als de teef het niet breekt door te likken, moet je het zo snel mogelijk breken. Als je ziet dat een puppy breekt (achteruit komt met alleen de staart zichtbaar), neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. Als je teef al 30 minuten aan het persen is zonder dat er een puppy geboren wordt, bel dan je dierenarts.

Ten derde, het doorkomen van de placenta. Fase twee en drie wisselen elkaar af bij honden: puppy dan placenta, puppy dan placenta, enz. Soms zijn er twee of drie puppies en hun placenta's daarna.

Is hijgen een teken dat de hond weeën heeft?

Ja, dat kan, vooral als het aan het einde van de verwachte draagtijd is. Het kan ook door andere dingen worden veroorzaakt. Als het overdreven lijkt, of als je hond van streek is, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts voor advies.

Wat betekent het als mijn zwangere hond zwaar ademt?

Als je hond gaat bevallen, kan een zware ademhaling erop wijzen dat de bevalling eraan komt. Dat gezegd hebbende, zwaar ademen kan op meerdere dingen duiden, waaronder dat de hond het te warm heeft of zich ongemakkelijk voelt, maar ook op eclampsie (laag calciumgehalte in het bloed) of een ademhalingsziekte. Als het aanhoudt, neem dan contact op met een dierenarts voor advies.

Hoe lang duurt de eerste fase van de bevalling bij de hond?

De eerste fase heet ook wel de ontsluitingsfase, in deze fase begint de baarmoeder samen te trekken. Hierdoor zal geboortekanaal zal langzaal verwijden. De opening van de baarmoedermond wordt steeds groter waarna de hond klaar zal zijn voor de bevalling. De teef zal in deze fase gedragsveranderingen tonen, zoals hijgen en graven op de plek waar ze gaat bevallen, ze heeft echter nog geen zichtbare weeën. De eerste fase duurt gemiddeld ergens tussen de 6 en 12 uur.

Hoe lang duurt de tweede fase van de bevalling bij de hond?

Deze fase heet ook wel de uitdrijvingsfase. Dit is het moment dat de puppy's worden geboren. Dit duurt meestal tussen de 3 en 12 uur. In principe, hoe meer puppy's, hoe langer het duurt. Er zijn honden die erg snel de puppy's ter wereld brengen, terwijl andere honden hier een stuk langer over doen.

Kan een zwangere hond dagen na elkaar puppy's krijgen?

Nee, dit mag niet gebeuren. Als er meer dan twee uur is verstreken sinds de laatste pup werd geboren, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. Als je hond 30 minuten lang heeft geperst en nog geen puppy heeft voortgebracht, bel dan zo snel mogelijk je dierenarts.

Kan een hond sterven tijdens de bevalling?

Ja, helaas wel. Dit is voornamelijk te wijten aan bloedverlies of vergiftiging, als een of meer van de puppy's in de hond achterblijven. Gelukkig komt het zelden voor dat een hond sterft tijdens de bevalling, als de dierenarts snel ingrijpt.

Hoe weet ik of mijn hond klaar is met bevallen?

De hond wordt normaal gesproken rustiger zodra ze klaar is met bevallen. Maar de enige manier om het zeker te weten, is je hond te laten onderzoeken door een dierenarts. De dierenarts kan diagnostische beelden (echografie van de buik of röntgenfoto's) nodig hebben om het zeker te weten.

Waarom hijgen honden na de bevalling?

Honden kunnen na de bevalling hijgen omdat ze pijn hebben, gestrest zijn, bloed hebben verloren of eclampsie hebben ontwikkeld (laag calciumgehalte in het bloed). Als je hond blijft hijgen, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts, vooral als het hijgen zwaar is of als je hond zwak of angstig lijkt.

Wat moet ik mijn hond te eten geven na de bevalling?

Geef je hond het puppy voer dat ze de laatste drie weken van de zwangerschap heeft gehad, omdat haar lichaam daar al aan gewend is en het meer energie bevat dan hondenvoer voor volwassenen. Water bij het voer kan de vochtbalans van je hond verbeteren.

Hoe lang na het voelen van puppy's worden ze geboren?

Ongeveer twee weken. Meestal kun je in week zeven de puppy's voelen bewegen. De draagtijd is negen weken. Soms kun je ze voelen bewegen vanaf zes weken.

Welke temperatuur moet een hond hebben als hij moet bevallen?

De normale lichaamstemperatuur van een hond is 37,5 tot 38,5°C. Binnen 12 tot 24 uur voor de bevalling begint, zal de temperatuur van een hond vaak, maar niet altijd, dalen tot 37,1°C of lager, mogelijk zelfs tot 36,4°C bij kleine rassen. Dit is iets wat bij veel honden gebeurt, omdat hun lichaam zich voorbereidt op de bevalling. Als je je zorgen maakt over je hond, neem dan contact op met een dierenarts.

Dit artikel is speciaal voor Wamiz geschreven door dierenarts: Dr. Laura Harvey BVetMed GPCert (WVA&CPM) MRCVS en vertaald door Lianne van Loon.

Geschreven door dierenarts: Dr. Laura Harvey BVetMed GPCert (WVA&CPM) MRCVS

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen