Aanbieding

maagontsteking bij honden

Brakende hond

© @suchinan / Shutterstock

Maagontsteking bij honden: symptomen, oorzaken en behandeling

Door Lianne van Loon

Online sinds

Maagproblemen is een van de belangrijkste redenen om een arts te raadplegen.

Een dier dat braakt is vaak reden tot bezorgdheid. Vaak gaat dit samen met smakken en een verminderde eetlust.

Je hond heeft last van maagproblemen

Maagontsteking kan variëren in ernst en het is vaak nodig om de oorzaak te vinden om het zo effectief mogelijk te behandelen.

De medische term gastritis is een ontsteking van de maag. Het is dus een ziekteverschijnsel dat veel verschillende oorzaken kan hebben. Het woord gastritis wordt echter vaak verkeerd gebruikt om de ziekte te beschrijven. De term wordt vaak verkeerd begrepen, omdat hij verwijst naar zowel milde als ernstige aandoeningen.

Wat is maagontsteking of gastritis bij honden?

In de medische wetenschap komen woorden die eindigen op -itis vaak overeen met ontsteking, bijvoorbeeld:

enteritis = ontsteking van de darm

cystitis = blaasontsteking

enz.

Een ontsteking is een reactie van een weefsel op een irriterende prikkel: over het algemeen is er een plaatselijke zwelling (oedeem) met pijn. Alles wat een weefsel kan beschadigen, kan een ontsteking veroorzaken: schokken, thermische of chemische brandwonden, infecties door micro-organismen, etc. 

Wat zijn de symptomen van maagontsteking bij honden? 

Over het algemeen zijn de symptomen misselijkheid en braken. Je zult dus vaak zien dat een dierenarts de term gastritis noemt zodra je hond begint te braken.

Soms zijn de irritatie en ontsteking zodanig dat er microbloedingen uit de maagwanden komen: het braaksel kan roze of zelfs rood worden, afhankelijk van de mate van bloeding (dit kan zelfs leiden tot een maagzweer, d.w.z. een “gat” in het maagslijmvlies).

Wat zijn de oorzaken van gastritis bij honden? Het verschil tussen acute gastritis en chronische gastritis

Hier wordt het onderwerp complex: er zijn veel oorzaken van maagontsteking... We onderscheiden twee gevallen: acute maagontsteking, die binnen 48 uur optreedt, en chronische gastritis, die weken of langer aanhoudt.

Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van acute gastritis:

  • Voedingsoorzaak: of het nu een microbiële aandoening is (de coprofagische hond, of degene die drinkt uit een plas stilstaand water en braakt op weg naar huis van een wandeling) of een voedsel dat niet naar binnen gaat (vooral wanneer jouw hond er niet aan gewend is, bijvoorbeeld wanneer het dieet van de hond verandert).
  • Besmettelijke oorzaak: de hond loopt een ziekte op die misselijkheid  veroorzaakt.
  • Hondenvergiftiging: kijk uit voor deze oorzaak, want spugen is vaak het eerste zichtbare symptoom van een vergiftiging!
  • Mechanische oorzaak: dit is een van de moeilijkste oorzaken om te diagnosticeren: je viervoeter heeft een vreemd voorwerp ingeslikt. Honden zijn vraatzuchtig en hoewel de meeste oneetbare voorwerpen die ze inslikken zonder problemen door hun spijsvertering kanaal gaan, is er maar één voorwerp nodig dat dat niet doet en dan slaat het noodlot toe.

Chronische maagproblemen wordt gedefinieerd als jouw viervoeter regelmatig en langdurig spuugt. De frequentie en de evolutie ervan zijn doorslaggevend voor de diagnose. Oorzaken zijn onder andere :

  • Voedselallergie: deze keer gaat het niet om een kortdurende intolerantie, maar om een langdurige. We kunnen wel zeggen dat een hond een voedselallergie heeft, maar in de praktijk is gastritis niet altijd precies gekoppeld aan een bepaald hondenvoer. De diagnose wordt vaak gesteld door eliminatie; door het dieet van je viervoeter te veranderen en te kijken of dit tot verbetering leidt. Alle andere aannames moeten vooraf worden uitgesloten.
  • Infectieuze oorzaken: bepaalde ziekten kunnen op lange termijn gastritis veroorzaken, zoals virale ziekten (canine parvovirus, canine distemper) of parasieten.
  • Stofwisselingsziekte: een probleem met een inwendig orgaan kan leiden tot spugen als bijwerking. Dit heeft vooral invloed op de nieren, lever en alvleesklier.
  • Tumor: of het nu gaat om een tumor direct in de maag of elders in het lichaam, spugen kan snel een chronisch ziekteverschijnsel worden, afhankelijk van het type tumor en de locatie.

Hoe kun je maagontsteking bij honden opsporen?

Natuurlijk hangt de behandeling enorm af van de oorzaak. Daarom is het zo belangrijk om het niet bij de symptomen te laten en de diagnose tot op de bodem uit te zoeken. Dat is niet altijd gemakkelijk en als je met zoveel hypotheses wordt geconfronteerd, moet je soms geduld hebben, want de eerste tests die worden uitgevoerd, brengen niet altijd de voor de hand liggende oorzaak aan het licht.

En deze onderzoeken kunnen talrijk zijn:

  • Bloedonderzoek: de cellen in het bloed (rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes) en de biochemische markers van het lichaam worden gemeten. Dit maakt het mogelijk om te testen op een aantal mogelijke oorzaken, dus het is een test die snel geïndiceerd is, maar het hangt veel af van het klinisch onderzoek en andere symptomen.
  • Beeldonderzoek: röntgenfoto's, echo's en in sommige gevallen scans. Deze onderzoeken stellen ons in staat om rechtstreeks in het lichaam van het dier te kijken. Een röntgenfoto wordt vaak voorgesteld als er een vermoeden is van een vreemd voorwerp, ook al is het niet altijd mogelijk om het voorwerp met röntgenfoto's te zien. Als dit het geval is zal er chirurgie aan te pas komen.
  • Laboratoriumtests: deze zijn even talrijk als gevarieerd en worden voorgesteld om bepaalde hypotheses na het klinisch onderzoek te verifiëren. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om een microbiële stof te vinden of om de kwaadaardigheid van een tumormassa te meten.

Welke geneesmiddelen zal een dierenarts voorschrijven?

Zoals hierboven vermeld, hangt de behandeling af van de oorzaak. Over het algemeen is het doel om de aandoening die de verstoring van het evenwicht veroorzaakt op te heffen: de bacterie kwijtraken, het vreemde voorwerp verwijderen, enz.

Maar zolang de oorzaak niet bekend is, zal de dierenarts het dier willen ontlasten: eerst kunnen medicijnen tegen spugen worden gegeven, die belangrijk zijn om het te stoppen. In feite is er een vicieuze cirkel, omdat maagzuur het slijmvlies verbranden en de misselijkheid versterken. Braken moet daarom koste wat het kost worden gestopt voordat een maagzweer aan de maagwand ontstaat.

Tegelijkertijd kan een maagverband worden aangelegd om het maagslijmvlies te beschermen tegen de zure sappen. Dit zal de ontstoken maag enigszins tot rust brengen.

Over het algemeen gaat het begin van deze behandeling gepaard met een periode van 12 uur niet eten, om dit slijmvlies de tijd te geven om te rusten en te genezen. Daarna kun je starten met licht verteerbaar voedsel.

Het is heel belangrijk om te begrijpen dat behandeling van de oorzaak essentieel is, anders bestaat het risico dat braken terugkeert wanneer de symptomatische behandeling wordt gestopt. Probeer maagontsteking dus niet thuis te behandelen als u niet zeker bent van de oorzaak. 

Wat doe je als je hond moet braken en last heeft van diarree

Het kan voorkomen dat je trouwe viervoeter last heeft van braken en diarree doordat hij bedorven voedsel heeft gegeten. Als jouw hond last heeft zal hij opgelucht zijn als hij dit kwijt is. Je hond zal door de diarree veel vocht verliezen dus let op genoeg inname van water. Als je hond hier langer dan enkele dagen last van heeft is een bezoek aan de dierenarts zeker nodig.

Dit artikel is geschreven door dierenarts Stéphane Tardif op Wamiz.com en vertaald naar het Nederlands

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen