Veel verzorgers maken zich zorgen over hun trouwe viervoeter. De wetenschappelijke gegevens zijn echter nogal geruststellend. Tot op heden zijn er namelijk geen gevallen van het apenpokkenvirus bekend bij honden of katten.
Apenpokken
Apenpokken wordt veroorzaakt door een virus uit de Orthopoxvirus-familie. Het behoort tot dezelfde familie als de menselijke pokken. We spreken hier echter van een virus dat van dier op mens kan worden overgedragen.
Apenpokken komt het meest voor in Afrika. Dieren aldaar die het virus onder de leden hebben zijn wilde knaagdieren zoals eekhoorns of ratten. Mensapen en mensen worden besmet door contact met deze kleine knaagdieren. De ziekte kan dan van mens op mens worden overgedragen via de luchtwegen of door contact via (wondjes) van de huid.
Apenpokken manifesteert zich bij mensen met koorts en een waterpokkenachtige uitslag. Soms kan men daarbij ook stevig hoesten of symptomen van diarree hebben.
Verschillende uitbraken van apenpokken
De menselijke epidemie van apenpokken die vandaag de dag de krantenkoppen haalt is niet de eerste, maar wel de meest wereldwijde uitbraak. Sinds de jaren '70 hebben zich verschillende epidemieën voorgedaan in Afrika. De laatste was in Nigeria in 2017.
In 2003 brak een epidemie uit in de VS. De oorzaak waren destijds geïmporteerde wilde knaagdieren die gedomesticeerde honden in een dierenwinkel hadden besmet. En hun hebben op hun beurt weer de verzorger besmet. Dit verhaal toont de gevaren van de commercialisering van exotische dieren.
Overigens goed om te weten is dat mensen die reeds een vaccin tegen de menselijke pokken heeft, ook beschermd is tegen apenpokken.
Geen gevallen van apenpokken bij geregistreerde honden en katten
Apenpokken wordt overgedragen via wilde knaagdieren of primaten. Het kan dan vervolgens van mens op mens worden overgedragen, maar tot op heden zijn nog geen gevallen bekend waarbij honden of katten besmet zijn geraakt.
Hetzelfde geldt voor knaagdieren of konijnen als huisdier, maar omdat knaagdieren vatbaar zijn voor dit virus is het raadzaam om contact met deze beesten te mijden als ze lijden aan apenpokken.
Als algemene regel geldt dat het raadzaam is geen exotische dieren te kopen en de handel hierin te stoppen.
Door de toenemende globalisering lijkt het erop dat we een tijdperk ingaan waar virussen elkaar sneller opvolgen. Op sommige momenten gepaste afstand houden van bepaalde dieren is dus relevant om het risico op besmetting te verminderen.