Aanbieding

Hond rax

"We hopen de overlevingsduur langer te maken"

© Amsterdam UMC / Facebook

Eerste kankervaccin bij hond succesvol: zal dit in de toekomst ook voor mensen werken?

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds Bijgewerkt op

Toen bij hond Rax agressieve vorm van botkanker werd gevonden, zag zijn toekomst er somber uit. Zelfs na het verwijderen van de tumor en chemo zou hij nog hooguit een jaar te leven hebben. 

Rax leed aan een agressieve vorm van botkanker in de heup. Tegen bottumoren is de afgelopen twintig jaar van alles geprobeerd, maar tot voor kort wisten de artsen weinig anders dan de tumor wegsnijden en chemo toedienen. Zo konden ze het leven van de hond met hooguit een jaar verlengen. 

Ontwikkeling kankervaccin 

Op een dag namen de verzorgers van Rex hun hond mee naar het Medisch Centrum voor Dieren (MDC) in Amsterdam.  Daar werkten de dierenartsen toen samen met het UMC al een tijdje aan een onderzoek naar een vaccin waarbij honden met deze specifieke bottumor worden behandeld.  Het was inmiddels getest in preklinische studies en bij twee honden met blaaskanker. De artsen zagen dat de therapie effectiever werkt dan bijvoorbeeld chemotherapie. Groot voordeel is dat de vaccinatie maar weinig bijwerkingen heeft. De vaccinatie richt zich op de tumorbloedvaten. Op de UMC website legt hoogleraar Arjan Griffioen het alsvolgt uit: “Zonder tumorbloedvaten kunnen de tumorcellen niet overleven en de onderzoekers zagen dat de tumor verdwijnt of de eventuele uitzaaiingen.”

Proef op de som

Anne van Renssen, dierenarts bij de afdeling Orthopedie van het MDC, besprak de voor- en nadelen met de verzorgers van hond Rax. Uiteindelijk gaven zij toestemming voor deze behandeling. "“Rax is nog zo sterk en levenslustig, we wilden het graag een kans geven. De belangrijkste afweging was daarbij of hij na de operatie nog kwaliteit van leven zou hebben", aldus mijnheer De Vries, Rax's verzorger. 

Voorzichtig optimistisch

De behandeling zit nog in de experimentale fase, maar lijkt aan te slaan. "Terugkijkend hebben we de juiste keuze gemaakt, hij is weer helemaal de oude”, volgens meneer De Vries.  Onderzoeksleider en dieren orthopeed Roelof Maarschalkerweerd is echter wat voorzichter:  "Het vaccin wekt een immuunreactie op tegen bepaalde eiwitten die alleen in tumoren voorkomen. In feite zet de hond zijn eigen immuunsyteem aan om de tumor aan te vallen. Maar of het volledig aanslaat is nog de vraag volgens de dierenorthopeed. "Vaak zijn tumoren goed in het omzeilen van een aanval dus dat kan ook nog gebeuren bij Rax." Toch heeft ook Maarschalkerwaard het gevoel dat het goed zit: "Gemiddeld heb je zeventig dagen te leven met een bottumor als je niks doet. Dan ga je gewoon dood aan de uitzaaiingen. Rax is inmiddels al ruim vier maanden verder".

Ook voor mensen

Het MCD wil de komende tijd meer honden met een agressief tumortype gaan behandelen met het kankervaccin. Net als Arjan Griffioen hoopt ook het MCD op deze manier een bijdrage te leveren aan een kankervaccin dat ook voor mensen werkt.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen