Aanbieding

hille fieten

hille fieten

© Universiteit Utrecht

Zal 'Tinder voor honden' een einde aan onnodige ziektes en doorgefokte honden betekenen?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Helaas worden er nog steeds veel doorgefokte puppy's geboren of zieke viervoeters met benauwdheid, epilepsie en andere ziektes. Maar er zit schot in de zaak.

Een probleem aanpakken bij de bron

Dierenarts en geneticus Hille Fieten van de Universiteit Utrecht ziet dagelijks het leed dat ontstaat door erfelijke problemen bij honden en katten. Om dit te verhelpen, heeft ze Fit2Breed ontwikkeld, een soort 'Tinder voor honden' waarmee fokkers kunnen voorkomen dat er zieke puppy's worden geboren. Deze innovatieve benadering neemt een deel van het risico weg bij het fokken van huisdieren.

Erfelijke aandoeningen bij huisdieren

Door overmatige inteelt zijn veel huisdieren vatbaar voor erfelijke aandoeningen zoals benauwdheid, epilepsie en oogproblemen. Fieten vroeg zich af of er niet preventief kon worden ingegrepen bij het fokken, en ontwikkelde daarom het programma Fit2Breed. Dit programma stelt fokkers in staat om de genetische compatibiliteit van potentiële fokparen te controleren, waardoor de kans op het krijgen van zieke puppy's wordt geminimaliseerd.

'Tinder voor honden': een unieke aanpak

Fit2Breed fungeert niet alleen als een waarschuwingssysteem voor erfelijke ziekten, maar ook als een matchmaker voor fokkers die op zoek zijn naar een geschikte partner voor hun huisdier. Door een brede selectie van gezonde reuen aan te bieden, wordt inteelt voorkomen en blijft de populatie divers. Momenteel is het programma alleen beschikbaar voor het Kooikerhondje, maar in de toekomst zal het worden uitgebreid naar andere rassen.

Gezonde toekomst voor honden

Hille Fieten benadrukt dat Fit2Breed bedoeld is om de gezondheid van honden te waarborgen en fokkers te helpen gezonde puppy's te leveren. Deze aanpak kan niet alleen het leed van erfelijke ziekten verminderen, maar ook de hoge kosten voor dierenartsen en het verdriet van verzorgers die geconfronteerd worden met zieke huisdieren verminderen.

Positieve reacties uit de fokkersgemeenschap

Kerstin Ueckert van de Nederlandse Vereniging voor Kooikerhondjes prijst het programma als een 'doorbraak' in de fokpraktijk. Ze benadrukt dat hoewel fokkers niet verplicht zijn om het programma te gebruiken, het toch een verstandige keuze is. Het programma biedt fokkers de mogelijkheid om gezondheid boven schoonheid te plaatsen en zo een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van het ras.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen