Aanbieding

kattenziekte

kattenziekte

© licg.nl

Waarschuwing aan kattenbaasjes: dodelijke kattenziekte eist levens in Nederland

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Dierenopvangcentrum Hokazo Uden en de dierenartsen van AniCura ZuidOost doen een dringende oproep aan kattenbaasjes in Oost-Brabant.

Belang van Vaccinatie benadrukt door Dierenartsen

In het afgelopen tijdsbestek zijn meerdere katten in het dierenasiel overleden aan deze besmettelijke ziekte. Dierenartsen Freek van Bree en Murielle Cox van AniCura ZuidOost hebben de ziekte vastgesteld tijdens hun wekelijkse bezoeken aan het asiel. Ze benadrukken het belang van tijdige vaccinatie om verdere verspreiding te voorkomen.

Kattenziekte: een Gevaarlijke en Dodelijke Dreiging

Kattenziekte, (Feline panleukopenie) is een infectie van het maag-darmkanaal dat veroorzaakt wordt door het Feline parvovirus. Dit is een van de meest dodelijke virusziekten bij katten in Nederland. Lisette Burger, teamleider Hokazo, benadrukt de ernst van de situatie: "Dit virus is bijzonder gevaarlijk en heeft een dramatisch snel en wreed verloop, vooral bij jonge katten, oudere niet-gevaccineerde katten en verzwakte dieren."

Symptomen en Preventie van Kattenziekte

De herkenbare symptomen van kattenziekte bij katten zijn braken, diarree en hoge koorts. De ziekte kan snel fataal zijn, vaak binnen 24 tot 48 uur. Er is geen specifieke behandeling voor kattenziekte, maar vaccinatie kan effectief zijn. Dierenarts Freek van Bree adviseert: "Een vaccinatie kan voorkomen dat een kat ziek wordt. Het is essentieel dat katten regelmatig worden gevaccineerd om besmettingen te voorkomen."

Maatregelen in het Dierenasiel en Waakzaamheid

Het dierenasiel was tijdelijk in 'lockdown' om verdere verspreiding van de besmettelijke ziekte te voorkomen. Hoewel de genomen maatregelen lijken te helpen, benadrukt Murielle Cox de noodzaak van voortdurende waakzaamheid: "Het virus kan lang overleven in de omgeving, dus we moeten voorlopig alert blijven." Ook buiten het asiel blijven dierenklinieken extra waakzaam voor symptomen van kattenziekte bij zieke katten.

Voor Alsnog geen Meldingen Elders in Nederland

Op dit moment zijn er alleen meldingen van kattenziekte in het dierenasiel Hokazo. Andere AniCura dierenklinieken in Nederland hebben nog geen meldingen ontvangen. Wel is recentelijk de ziekte vastgesteld in een dierenasiel in Lommel, net over de grens in België.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen