Aanbieding

kat op deken
© Alex Zotov / Shutterstock.com

FIV en FeLV: alles wat je moet weten over deze dodelijke kattenvirussen

De redactie

Online sinds

Welke katteneigenaar heeft nog nooit gehoord van FeLV en FIV, de ongeneeslijke ziekten die de levensverwachting van onze geliefde kittens oneerlijk verkorten?

Feline leukemie (FeLV) en verworven immunodeficiëntiesyndroom (FIV) treffen een aanzienlijk deel van de kattenpopulatie, vooral katten die buiten komen. Deze dodelijke ziekten zijn niet te genezen en putten de getroffen katten geleidelijk uit. Maar weet je eigenlijk wel wat deze virussen zijn? Hoe ze worden opgelopen? En hoe leef je met een zieke kat? Hier volgt een kort overzicht om je een duidelijker beeld te geven.

Wat is het verschil tussen het FIV-virus en het FeLV-virus?

FeLV, ook bekend als kattenleukemie, is een virusziekte die besmettelijk is tussen katten. Het virus dringt specifieke cellen in het lichaam van de kat binnen en verandert ze, zonder ze te vernietigen zoals de meeste andere virussen. Daarom kan FeLV zich bij een geïnfecteerde kat ontwikkelen telkens als de cellen van de kat zich vermenigvuldigen.

FIV, of feline immunodeficiëntie virus, is ook besmettelijk tussen katten. Het heeft veel overeenkomsten met het HIV-virus bij mensen en wordt daarom ook wel kattenaids genoemd.

Beide virussen treffen alleen katten. Er is geen risico op overdracht op mensen of andere huisdieren (honden, paarden, enz.). Aan de andere kant is besmetting van de ene kat op de andere vrij eenvoudig, omdat een gezond dier alleen maar in contact hoeft te komen met een besmet dier, en in het bijzonder met zijn afscheidingsproducten (speeksel, urine, enz.).

Wat zijn de symptomen van een kat met FIV of FeLV?

De symptomen van een kat die besmet is met FIV of FeLV treden niet noodzakelijkerwijs op zodra het dier besmet is. In feite kan het soms maanden of zelfs jaren duren voordat je metgezel klinische symptomen van de ziekte vertoont. Deze symptomen zijn meestal (hoge) koorts, (extreme) vermoeidheid, ademhalingsproblemen of chronische mondinfecties.

© lobstar28 - Flickr

Bovendien zijn katten die besmet zijn met FIV of FeLV, als ze vaak naar buiten gaan, vatbaarder voor andere virussen, parasieten en infecties die hun lichaam niet aankan. In feite zal hun immuunsysteem, dat al vecht tegen het ene virus, minder effectief zijn tegen andere ziekten.

Bij twijfel, als je denkt dat je kat ziek is, aarzel dan niet om contact op te nemen met een dierenarts, die tests kan uitvoeren om effectief vast te stellen of je kat ziek is of niet.

Hoe leef je met een kat die besmet is met FIV of FeLV?

Hoewel er momenteel geen behandeling is voor deze twee virussen, betekent dit niet dat katten die de ziekte hebben opgelopen moeten worden veroordeeld. In feite kan het, zoals hierboven vermeld, enige tijd duren voordat de ziekte optreedt, waardoor de katachtige de kans krijgt om nog een paar zorgeloze jaren te genieten.

Bovendien is het mogelijk om, zodra de eerste symptomen zijn verschenen, deze gericht te behandelen om de problemen van de kat één voor één aan te pakken (zijn koorts, diarree, enz.). Het kan redelijk duur zijn je kat te behandelen, maar het verlengt de levensverwachting van de zieke kat.

Er zijn echter een paar regels die je moet volgen, waarvan de eerste natuurlijk is om je kat binnen te houden, of in een afgesloten tuin. Dit voorkomt niet alleen dat hij andere ziektes oploopt, waarvoor hij zoals uitgelegd vatbaar is geworden, maar er is ook veel minder risico dat je kat het virus op een andere kat overdraagt. Tot slot, als je meerdere katten hebt en een van hen heeft het FIV-virus, is het niet helemaal onmogelijk dat ze samenleven, zolang er geen gevechten zijn en hun accessoires regelmatig worden gedesinfecteerd. In het ergste geval, om geen risico's te nemen, is het ook mogelijk om de katten volledig te scheiden, zodat ze nooit met elkaar in contact komen.

Dus wat er ook gebeurt, of een kat nu FIV of FeLV heeft, ze verdienen allemaal onze liefde en de warmte van een thuis. Een zieke kat is geen verloren zaak en we moeten er alles aan doen om ze het best mogelijke leven te geven. En als je toevallig een asiel bezoekt om een verlaten kat te adopteren, kijk dan niet de andere kant op als een kat een van deze virussen heeft. Het zijn dieren met speciale behoeften, maar ze verdienen het net zo min als ieder ander om hun leven achter tralies te eindigen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen