Aanbieding

Grijze kat in de kattenbak
© Shutterstock

Alles wat je moet weten over diarree bij katten

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Diarree hebben is nooit leuk voor katten. Wij kunnen bepaalde oorzaken meteen uitsluiten, maar katten hebben onze hulp nodig om dit te doen.

Er zijn veel redenen waarom een kat diarree kan hebben. Meestal wordt de aandoening veroorzaakt doordat een kat het verkeerde soort voedsel eet of te veel eet, maar in sommige gevallen duidt de aandoening op onderliggende problemen, waarvan sommige mogelijk levensbedreigend zijn.

Acute diarree is goed te behandelen. Het komt vaker wel dan niet voort uit maagklachten. Maar chronische diarree vereist een nauwkeurig onderzoek van de gezondheid van jouw kat.

Een van de moeilijkheden bij het diagnosticeren van een kat met diarree is te wijten aan het verzorgde karakter van een kat. Als gevolg hiervan blijven veel darmgerelateerde problemen onopgemerkt, tenzij hij oncontroleerbare diarree heeft.

Als je merkt dat je kat diarree heeft, kun je dan iets doen? En wat kan de oorzaak zijn?

Wat zijn de oorzaken van kattendiarree?

Een van de problemen bij het vinden van de oorzaken van diarree bij katten- of kittens is te wijten aan het aantal mogelijke boosdoeners. Als de diarree vrij plotseling is begonnen en de kat is nog steeds alert, kan de oorzaak niets anders zijn dan maagklachten.

Maar als de diarree na korte tijd niet lijkt af te nemen of al een tijdje aanhoudt (chronische diarree), zal de dierenarts aanraden om de algehele gezondheid van jouw kat verder te onderzoeken.

Er worden controles uitgevoerd op een of meer van de volgende punten:

  • Parasieten: sommige parasieten worden in de darmen gedood, andere niet; als ze in grote aantallen bestaan, zullen ze de overhand krijgen.
  • Infecties: Virale of bacteriële infecties veroorzaken diarree, met name bij kittens. Virale vaccinaties kunnen een soortgelijk effect hebben op het spijsverteringsstelsel van een kat.
  • Dieetveranderingen: Veranderingen in het dieet van een kat kunnen ervoor zorgen dat hij last krijgt van diarree. Hoewel katten voorzichtiger zijn met wat ze eten, kunnen ze soms in de problemen komen door bedorven of besmet voedsel.
  • Stress: Een gestreste kat zal last hebben van diarree. Emoties die leiden tot een toename van adrenaline (bijv. opwinding en nervositeit) kunnen ervoor zorgen dat jouw kat diarree krijgt.
  • Stofwisselingsziekten: Katten en honden zijn vatbaar voor stofwisselingsziekten. Onevenwichtigheden en afwijkingen van hormoonafscheidende organen zoals de lever, bijnieren of schildklier zorgen ervoor dat jouw kat constipatie of diarree krijgt.
  • Medicijnen: Geneesmiddelen zoals NSAID's (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) hebben een slecht effect op de darmen van dieren. Bij katten kunnen NSAID's diarree veroorzaken.

Vaccinaties voor verschillende griepstammen kunnen er ook voor zorgen dat een kat zich niet goed voelt. NSAID's hebben andere vervelende bijwerkingen en kunnen de binnenkant van de maag van het dier beschadigen.

Jouw kat heeft diarree. Hoe los je het probleem op?

Als je merkt dat je kat diarree heeft, is dat niet direct reden tot zorgen. Bijna alle aanvallen van diarree zijn beperkt of zijn op zijn minst een teken van niets ergers dan maagklachten. In deze eerste fase is het behandelen van de aandoening de enige optie; je kunt immers niet zeker zijn van de ware oorzaak van de diarree.

Onderstaand vier mogelijke oplossingen voor een eerste reactie op de diarree van jouw kat. Deze oplossingen zijn niet voor een kitten met diarree. Een kitten heeft een veel zwakkere spijsvertering dan een volwassen kat en vochtverlies door diarree wordt niet goed verdragen. Als jouw kitten diarree heeft, kun je beter zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

1. Dieetverandering

Probeer de kat niet uit te hongeren. Hem uithongeren lost het probleem niet op en kan het zelfs erger maken: een zieke kat laten vasten kan het begin van een leveraandoening genaamd hepatische lipidose forceren.
Vereenvoudig in plaats daarvan zijn dieet en zorg ervoor dat hij niets vreemds te eten krijgt.

Traktaties en voedsel voor mensen moeten worden achtergehouden. Een gewoon bakje droogvoer helpt je kat om te herstellen.

Bij twijfel, bel dan altijd de dierenarts voor advies!

2. Sluit vezels uit

Vezels verhogen de activiteit van de darmen van de kat. Het laatste wat een kat met diarree nodig heeft is actiever darmen. Het terugbrengen van een bepaalde hoeveelheid vezelrijk voedsel uit het dieet kan de snelheid waarmee de darm voedsel verwerkt gewoon vertragen. Voedsel dat verteerbaar is en waarvoor reclame wordt gemaakt voor 'gevoelige' magen, is een geweldige manier om diarree te genezen.

3. Stimuleer drinken

Elk dier dat aan diarree lijdt, loopt het risico op uitdroging. Het vocht dat de kat drinkt, wordt niet (zoals normaal) door de darm opgenomen, waardoor de kat door de diarree bijna alles wat hij drinkt, kan verliezen.

Als je kat weigert te drinken, moet je hem verleiden om wat zacht ‘nat’ voer te eten in plaats van droge brokjes. Je kunt zelfs wat extra warm water door ingeblikt voedsel mengen.

4. Medicatie toedienen

Het korte antwoord hierop is meer een waarschuwing: dien je kat GEEN medicijnen voor mensen toe. Val tevens niet voor medicijnen van het internet die beweren de diarree van de kat te verhelpen. Imodium kan voor honden werken, maar het mag niet voor katten worden gebruikt.

Zo moeten ook traditionele medicijnen, zoals die met kaolien en pectine, worden vermeden, omdat het vele andere ingrediënten bevatten die schadelijk zijn voor katten. Praat met je dierenarts over welke medicijnen beschikbaar zijn.

Als je je zorgen maakt dat je kat niet of nauwelijks herstelt van diarree, ga dan altijd even naar een dierenarts in de buurt. Verlies van vocht en voedingsstoffen zal binnen de kortste keren zijn tol eisen van een kat.

Soms kan diarree een teken zijn van een ernstiger ziekte of aandoening, daarom is het absoluut noodzakelijk dat je, zodra je alles hebt geprobeerd om dit te verhelpen, de hulp inroept van een dierenarts om te zorgen dat je kat weer helemaal herstelt.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen