Aanbieding

kat heeft overgegeven
© ANASTASIIAKU - Shutterstock

Waarom moet mijn kat overgeven? En wat kan ik doen aan het braken?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Het overgeven van een kat is meestal niets om je zorgen over te maken, maar als het braken niet overgaat, is het tijd om actie te ondernemen. 

Katten braken. Honden braken. Mensen braken. Het is een manier om iets in onze maag kwijt te raken dat ons irriteert of dat ons schade zal toebrengen als het verder door onze darmen gaat.

Braken of overgeven wordt veroorzaakt door een reeks zenuwimpulsen en spiersamentrekkingen die beginnen nadat onze hersenen te horen krijgen dat we per ongeluk een nare substantie hebben gegeten.

Meestal is het niets om je zorgen over te maken, maar toch:

Heeft jouw kat 24 uur lang constant gebraakt? Geeft de kat bloed of gal over? Gaat zijn overgeven gepaard met aanvallen van diarree? Als je één of meer van deze vragen met ja kunt beantwoorden, gaat het niet goed met jouw kat en wordt deze alleen beter met medische tussenkomst.

Bij twijfel, bel dan altijd de dierenarts!

‘Braken’ of ‘Regurgitatie’?

Braken is het krachtig uitstoten van de maaginhoud. Regurgitatie is de terugkeer van onverteerd voedsel dat de maag niet heeft bereikt (uit de slokdarm).

Braken is ook een symptoom van een onderliggende ziekte (die vergiftiging en vitaminetoxicose kan omvatten). We zullen zo meteen kijken naar de exacte oorzaken van braken bij katten.

Regurgitatie is een natuurlijke en bewuste terugkeer van onverteerd voedsel. Wilde dieren braken voedsel uit om hun jonge kroost te voeden. Het is meestal geen symptoom van een ziekte, maar wordt soms in verband gebracht met afwijkingen van de slokdarm of de aanwezigheid van een vreemd lichaam in het bovenste deel van de darm.

In dit artikel behandelen we het braken van katten.

Wat zijn de tekenen van overgeven bij katten?

Hoewel dieren er niet moeilijk over doen wanneer ze zich onwel voelen, zullen ze niet verbergen dat ze op het punt staan te braken. Je zult merken dat jouw kat door de kamer begint te lopen; hij kan ook overmatig kwijlen, zijn lippen likken en talloze keren slikken.

Net voordat de kat braakt, kokhalst hij een paar keer en trekken de buikspieren samen. Sommige katten kunnen zich op dit punt verstoppen in een poging een rustige plek te vinden om ziek te zijn.

Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van overgeven bij katten?

In tegenstelling tot honden gaan katten er niet vanuit dat alles wat ze tegenkomen eetbaar is. Maar ze zijn net zo geneigd iets op te pikken dat ze niet zouden moeten doen. De meest voorkomende oorzaken van het overgeven van een kat zijn:

•Menselijke voeding eten (vooral dingen als chocolade en uien)
• Het eten van giftige planten
• Inname van gifstoffen (zoals schoonmaakmiddelen en chemicaliën)
• Inslikken van een vreemd voorwerp (een zakje, kleding)

Braken wordt ook veroorzaakt door onderliggende medische aandoeningen, zowel acuut (plotseling) als chronisch (langdurig). Deze zullen ervoor zorgen dat jouw kat zich misselijk voelt of het vermogen van de maag om voedsel vast te houden aantasten. Dergelijke medische oorzaken van braken bij katten zijn onder meer:

Verstopping van de darm
• Dieetveranderingen en allergieën
• Ziekten en kankers
• Te veel of te snel eten
• Haarballen
• Zonnesteek
• Darm parasieten zoals Giardia of wormen

Eerste reactie op braken van kat

Wat moet je doen als je kat moet overgeven? Als jouw kat een paar keer ziek is geweest, maar in alle andere opzichten goed en alert lijkt, kun je het volgende regime overwegen om herstel te bevorderen:

1. Laat de kat twee uur vasten, maar zorg voor een kom met water
2. Bied hem om de paar uur een kleine hoeveelheid van zijn gebruikelijke voer aan
3. Als de kat het voer binnenhoudt, ga dan langzaam terug naar normaal eten

Als jouw kat na een dag gecontroleerd dieet nog steeds braakt, dien je contact op te nemen met je dierenarts.

Redenen voor dringende actie

Als het braken van de kat gepaard gaat met diarree, koorts of lusteloosheid of als het braaksel van jouw kat gal of bloed bevat, moet je snel handelen, want dit kunnen de symptomen zijn van een (veel ernstigere) ziekte.

Onderstaand gaan we dieper in op de oorzaken van het braken van jouw kat en welke onderliggende aandoeningen aanwezig kunnen zijn:

Overgeven van gal

Gal wordt gemaakt in de lever. Het gaat dan naar de galblaas, een kleine zak die onder de lever zit en die ook verbonden is met het eerste deel van de darm van de kat. Wanneer voedsel van de maag naar de darm gaat, wordt de galblaas 'verteld' om wat van de opgeslagen gal eruit te persen. Gal helpt bij het afbreken van voedsel, maar het lekt ook in de maag tijdens overmatig braken.

Waarom braakt je kat gal?

• Gastro-intestinale ziekten of ontstekingen
• Darmblokkades
• Pancreatitis
• Parasitaire infecties

Braken van bloed

Als bloed in het braaksel van jouw kat helderrood is, is het vers en onverteerd en kan de aanwezigheid ervan te wijten zijn aan een trauma aan het bovenste deel van de darmen; jouw kat heeft misschien zelfs een scherp voorwerp ingeslikt. Donkerder bloed is gedeeltelijk verteerd en wijst op een probleem in de onderbuik.

Waarom kan jouw kat bloed in zijn braaksel hebben?

• Bijwerking van medicatie
• Tandvleesaandoening
• Intern trauma
• Zweren van de slokdarm
• Ademhalingsziekte (vanuit de long)
• Kanker

Braken en diarree

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor het overgeven en de diarree van jouw kat. Soms is het moeilijk precies aan te geven waarom een kat zich slecht voelt en kan alleen een controle bij een dierenarts uitsluitsel geven.

Waarom kan jouw kat overgeven en diarree hebben?

• Ontstoken maag
• Parasitaire infecties
• Vergiftiging
• Bacteriële of schimmelinfecties
• Zonnesteek

De behandeling van het braken van jouw kat kan worden bepaald door een onderliggend probleem. Wat het braken veroorzaakt, zal de dierenarts proberen uit te zoeken. Zodra een oorzaak is vastgesteld, kan de dierenarts een behandeling toedienen.

In de tussentijd kan jouw kat een aantal anti-braakmiddelen voorgeschreven krijgen om te voorkomen dat hij zich ziek voelt, en als de ziekte bijzonder hevig is, krijgt hij elektrolyten via een infuus om uitdroging te voorkomen.

Er zijn enkele dingen die je kan doen om te voorkomen dat jouw kat ziek wordt. Houd schadelijke producten buiten bereik en zorg ervoor dat ontwormingsbehandelingen en vaccinaties up-to-date zijn. Als er toch een onderliggende ziekte wordt vastgesteld, is je enige plicht om jouw kat te ondersteunen en weer gezond te krijgen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen