Aanbieding

kat met bel
© shutterstock

Katten moeten buiten verplicht een kattenbel gaan dragen

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Om vogels en ander wildleven te waarschuwen, overweegt Amsterdam kattenverzorgers te vragen een kattenbel om de nek van hun huisdieren te hangen.

Amsterdam is van plan om kattenverzorgers te vragen een bel en halsband om de nek van hun huisdieren te hangen wanneer ze naar buiten gaan, om vogels en ander wildleven te waarschuwen voor hun aanwezigheid. Dit voorstel maakt deel uit van een plan om ervoor te zorgen dat de hoofdstad een "diervriendelijke" stad blijft en wordt momenteel besproken door functionarissen.

De kat, zo zeggen ambtenaren, is een van de weinige dieren die onbeheerd door de stad mogen dwalen, ondanks het gevaar dat ze met name voor vogels vormt. Volgens onderzoekers van Wageningen University doden huiselijke katten jaarlijks ongeveer 18 miljoen vogels.

Amsterdam zal ook een campagne starten om kattenverzorgers aan te moedigen hun dieren te laten chippen en steriliseren om de verwilderde populatie te verminderen. Er is overeengekomen dat verwilderde katten niet langer worden vrijgelaten in "ecologisch kwetsbare gebieden" nadat ze zijn gevangen en gesteriliseerd.

Oproep tot meer maatregelen en wetgeving

Diverse inspanningen zijn in de loop der jaren geleverd om de problemen veroorzaakt door huiselijke katten te verminderen. In 2021 stapte de Nederlandse stichting Huiskat Thuiskat naar de rechter in een poging de overheid te dwingen actie te ondernemen tegen mensen die hun katten vrij buiten laten lopen.

De stichting verwelkomt het initiatief om bellen te introduceren, maar wijst erop dat onderzoek aantoont dat deze slechts het prooigedrag van een kat met 33% tot 50% verminderen.

Ecologen pleiten ook voor een avondklok voor katten. In 2019 betoogden milieurechtprofessoren Arie Trouwborst en Han Somsen van de Universiteit van Tilburg in het Journal of Environmental Law dat de huiskat (Felix Catus) een ernstige bedreiging vormt voor ongeveer 370 soorten in Nederland.

Volgens de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen hebben landen de wettelijke verplichting om wilde dieren te beschermen, dus het toestaan van katten om vrij rond te dwalen en te doden is illegaal, aldus de onderzoekers.

De nationale overheid was van plan wetgeving op te stellen om ervoor te zorgen dat alle huiselijke katten in Nederland worden gechipt en geregistreerd, om huisdieren sneller met hun eigenaren te herenigen en het probleem van verwilderde katten aan te pakken.

In Nederland zijn ongeveer 2,9 miljoen huisdierenkatten en elk jaar worden er 60.000 als vermist gemeld. Het zorgen voor zwerfdieren kost lokale overheden jaarlijks €4,8 miljoen euro.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen