Aanbieding

hondenpoep opruimen

hondenpoep opruimen

© Margriet

Italiaanse provincie Zuid-Tirol introduceert streng beleid tegen hondenpoep

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Als je je weleens ergert aan rondslingerende hondenpoep op straat, ben je niet de enige. In de autonome Italiaanse provincie Zuid-Tirol is men de overlast zat.

Als je je weleens ergert aan rondslingerende hondenpoep op straat, ben je niet de enige. In de autonome Italiaanse provincie Zuid-Tirol, gelegen aan de grens met Oostenrijk, is men de overlast zelfs zo zat dat ze grootschalige maatregelen nemen. Om hondenpoep effectief te bestrijden, wordt een DNA-databank opgezet voor de 40.000 à 45.000 honden in het gebied.

DNA-databank en Boetes

Hondenbezitters in Zuid-Tirol moeten nu een DNA-staal van hun viervoeter afstaan, waardoor de hond traceerbaar is wanneer de uitwerpselen op straat achtergelaten worden. De politie kan een uitstrijkje nemen en een match zoeken in de databank wanneer de grote boodschap niet wordt opgeruimd. Baasjes riskeren stevige boetes variërend van 292 tot maar liefst 1.048 euro als ze in gebreke blijven, aldus de Italiaanse krant Il Giornale.

Uitdagingen en Kritiek

Hoewel het besluit tot deze drastische maatregel al in 2020 genomen is, trad het pas op 1 januari 2024 in werking. Tot op heden is echter slechts bij 5.000 van de 45.000 honden een DNA-staal genomen. De kosten van 65 euro die baasjes uit eigen zak moeten betalen, lijken een demotiverende factor voor registratie. Het provinciebestuur overweegt de financiering van deze kosten uit geïnde boetes in de toekomst. Niet toeristische huisdieren vallen onder de antipoepwet; huisdieren van toeristen of toevallige bezoekers zijn uitgezonderd.

Kritiek en Oproep tot Intrekking

Lokale hondenverzorgers en de vereniging van dierenartsen van Zuid-Tirol uitten kritiek op het idee en vinden het draconisch en onrechtvaardig. Ondanks de tegenstand zet het provinciebestuur door. Regionaal raadslid Arnold Schuler verklaart dat meerdere Italiaanse regio's interesse hebben getoond in dit initiatief.

Ook in Nederland maatregelen

Eerder hebben we al geschreven over diverse maatregelen in de strijd tegen hondenpoep, waaronder camera's, belastingen en DNA-tests. 

Oproep tot Intrekking Wet

De vereniging van diereneigenaren, Assopets, diende nog voor de inwerkingtreding van de wet een petitie in om de wet onmiddellijk in te trekken. Voorzitter Filippo Maturi benadrukte dat het een onrechtvaardige wet is die het probleem niet oplost en enorme kosten met zich meebrengt. Lokale dierenartsen en de vereniging van diereneigenaren uiten hun zorgen over de impact op gemeenten en lokale politie,

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen