Aanbieding

hondenpoep Zeeland

hondenpoep Zeeland

© CDA

DNA-onderzoek naar hondenpoep: zou dit een einde kunnen maken aan hondenpoepoverlast?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

We hebben er al talloze keren over geschreven, dna-onderzoek, boa's en warmtecamera's in de jacht op hondenouders en hun hondenpoep.

Gemeenteraadsconflict over hondenpoep

In Reimerswaal, Zeeland, is er onenigheid ontstaan in de gemeenteraad over de kwestie van hondenpoep. Ondanks een stemming vóór de aanleg van een hondenpoep-database om verzorgers te kunnen beboeten voor het niet opruimen van de uitwerpselen van hun huisdieren, weigert wethouder Nico van der Hoest deze opdracht uit te voeren.

Privacywetgeving als belemmering

Volgens een bericht van Streekomroep De Bevelanden zou zo'n database in strijd zijn met de privacywetgeving. Van der Hoest benadrukt: "We kunnen niet zomaar een database met privacygevoelige gegevens aanleggen, alleen om de oorzaak van hondenpoepoverlast te kunnen herleiden."

Juridische beperkingen

Alle inspanningen om het DNA van honden die hun behoeften doen te achterhalen, zouden vruchteloos zijn vanwege juridische bezwaren. Bij het eerste bezwaar zou een rechter dit initiatief waarschijnlijk blokkeren.

Voornemen tot verzet

SGP-raadslid Rien Sinke, de partij die het plan heeft bedacht, is van plan de afwijzing aan te vechten. Hij wil een second opinion aanvragen bij een deskundige op het gebied van privacywetgeving. Sinke is van mening dat het college van burgemeester en wethouders zich "verschuilt achter een ingewikkelde juridische uitleg die voor niemand begrijpelijk is."

Internationale vergelijking

Het raadslid wijst erop dat vergelijkbare databases in landen als de Verenigde Staten en Duitsland wel zijn toegestaan. Ondanks het feit dat zo'n 2000 honden in Reimerswaal wonen, stuit dit initiatief op aanzienlijke juridische hindernissen en verdeeldheid binnen de lokale overheid.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen