Aanbieding

Bruine XL Bully
© BAUER Alexandre

Na recente (dodelijke) aanvallen kondigt premier Sunak verbod aan op Amerikaanse XL Bully (video)

Door Mae White

Online sinds

Er is onlangs een golf van XL Bully aanvallen geweest in het Verenigd Koninkrijk en de regering heeft actie ondernomen.

De Engelse Premier Rishi Sunak heeft op vrijdag 15 september het Britse publiek toegesproken om aan te kondigen dat er een nieuwe hond op de lijst van verboden rassen in het Verenigd Koninkrijk komt: de XL Bully.

In de afgelopen twee jaar zijn in Groot-Brittannië 11 mensen om het leven gekomen door XL Bully-aanvallen. De laatste vond donderdag 14 september plaats, toen een 52-jarige man genaamd Ian Price werd aangevallen door twee Bully's in zijn buurt. Hij overleefde zijn verwondingen niet.

Genoeg is genoeg

In zijn aankondiging zei Sunak:

"De Amerikaanse XL bulldog is een gevaar voor onze gemeenschappen. Het is duidelijk dat het hier niet gaat om een handvol slecht getrainde honden, maar om een gedragspatroon en dat kan zo niet doorgaan."

Het verbod zal niet onmiddellijk van kracht zijn, omdat het ras nog officieel gedefinieerd moet worden. De XL Bully wordt namelijk niet erkend door de Kennel Club (of de American Kennel Club of de International Canine Federation).

Wat is de XL Bully hond?

Het ras werd ontwikkeld in de jaren 1980 met de groei van de hip-hop cultuur in de Verenigde Staten. Verschillende rassen speelden een rol in het ontstaan ervan, waaronder de Engelse Bulldog, de American Bulldog en de Pitbull (die werd verboden onder de Dangerous Dogs Act van 1991). Het ras kwam in 2018 naar het Verenigd Koninkrijk en is in de loop der jaren steeds populairder geworden.

Zodra het ras is gedefinieerd, verzekert Sunak:

"We zullen het ras dan verbieden onder de Dangerous Dogs Act en tegen het einde van het jaar zullen er nieuwe wetten van kracht zijn."

Is de XL Bully gevaarlijk?

Statistisch gezien, ja. 75% van de sterfgevallen door hondenaanvallen in het VK in de afgelopen drie jaar werden veroorzaakt door Amerikaanse XL Bullies.

De mantra is vaak "Er zijn geen slechte honden, alleen slechte baasjes". Een goed getrainde hond vormt minder een bedreiging voor mensen. Er zijn echter twee punten om rekening mee te houden.

Ten eerste kan een slecht getrainde Chihuahua bijten, maar de schade zal veel minder ernstig zijn dan wanneer iemand wordt gebeten door een groter ras. XL Bullies zijn krachtige, gespierde honden met het vermogen om hun kaken op slot te zetten als ze bijten. Om nog maar te zwijgen over het feit dat hun ouderrassen werden gefokt en gebruikt voor hondengevechten...

Dit brengt ons bij het tweede punt - dit zijn krachtige honden die beter niet in handen worden gegeven van onervaren verzorgers. Ze moeten te allen tijde goed getraind en onder controle zijn. Helaas komen XL Bullies soms in verkeerde handen terecht, bij gezinnen die meer geïnteresseerd zijn in het bezitten van een statussymbool dan in een hond die bij hun levensstijl past. Deze honden zijn "op de markt gebracht" als stoere, intimiderende waakhonden - en zo komen ze terecht bij mensen die precies dat willen.

Voor verzorgers die geen belang hechten aan een goede training en socialisatie is dit een tragisch recept voor een ramp.

Wordt de Amerikaanse XL Bully verboden in Nederland?

In Nederland zijn op dit moment geen hondenrassen verboden. Wel geldt een fokverbod voor diverse honden die bewezen moeite hebben met ademen. In de toekomst wil het ministerie wil nog meer kenmerken verbieden waarvan zeker is dat ze schadelijk zijn voor het dier. Maar voor alsnog zijn er geen hondenrassen verboden op basis van hun karakter.

Wat vind jij van het verbod? Zal er in Nederland ook een verbod komen? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen