Aanbieding

Vrouw aait boze kat

Het gebeurt maar zelden dat een kat écht zonder reden aanvalt; wij herkennen de signalen vaak niet. 

© Anna Kraynova | Shutterstock

Help, mijn kat valt mij zonder reden aan!

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Meestal kun je voorspellen of een kat je gaat aanvallen. Maar soms gebeurt het zonder duidelijke reden... Hoe kun je dat nou voorkomen?

 

Een kat valt je nooit zomaar aan

Het is zeker dat het grootste deel van de katten nooit zonder reden zal aanvallen. Wel is het zo dat ze vaak hele subtiele signalen kunnen geven dat ze niet op hun gemak zijn en zich eventueel bedreigd voelen. Omdat deze signalen zo klein kunnen zijn en het heel snel kan gaan lijkt het alsof je kat zonder reden aanvalt. Katten zijn vaak erg op hun hoede, hun stemming kan soms heel snel omslaan, voordat wij het doorhebben. Meestal voelen ze zich dan bedreigd, in het nauw gedreven of angstig.

Waarom valt mijn kat mij aan?

Er zijn verschillende redenen voor een kat om aan te vallen. Hier de vier meest voorkomende oorzaken.

1. Angst

Een aanval kan voortkomen uit angst, bijvoorbeeld wanneer je kat zich in het nauw gedreven voelt of niet van mensen, handen of opgepakt worden houdt. Je kunt aan de lichaamstaal van een kat vaak goed zien of deze bang is. Vaak blaast je kat, zijn de pupillen groot, zijn de oren plat of naar achteren gedraaid, is de staart om het lichaam geslagen en soms ook dik. Katten die bang zijn maken zich meestal klein en zitten in elkaar gedoken, om zichzelf en hun meest belangrijke organen te beschermen.

2. Stress

Het kan ook zijn dat je kat veel stress ervaart. Bijvoorbeeld door drukte of veel lawaai. Dit kan zowel op korte- als op lange termijn een rol spelen. Als je kat zich niet vaak genoeg kan terugtrekken of op een rustig (hoog) plekje kan deze overprikkeld raken en eerder gaan aanvallen.

3. Socialisatie

Ook kunnen katten soms sneller aanvallen wanneer ze als jong kitten niet goed hebben geleerd om te gaan met mensen, anderen katten of dieren of vreemde prikkels. Hierdoor kan een kat snel in de frustratie schieten en al daardoor gaan bijten of krabben. Ze weten gewoon niet goed hoe ze dit subtieler of anders aan moeten geven. Het kan ineens veel te heftig voor ze worden.

4. Pijn

Katten kunnen zelf niet goed vertellen dat ze pijn hebben. Dit zul je dus uit hun gedrag op moeten maken. Als je kat je aanvalt kan dit een teken zijn dat deze pijn heeft. Dit kan een rol spelen als je maatje dit gedrag ineens gaat vertonen, terwijl je kat je daarvoor nog nooit heeft aangevallen. Ook als je kat heftig reageert wanneer je deze op een bepaalde plek aanraakt kan pijn een oorzaak zijn. Raadpleeg in dit geval zeker een dierenarts om te onderzoeken of pijn een rol kan spelen.

Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

Onthoud: je kat wilt jou geen pijn doen

Onthoud goed, katten vallen dus nooit aan om jou expres pijn te doen! Als ze heftig bijten of krabben komt dit vaak voort uit stress, angst of frustratie, een slechte socialisatie of om zichzelf te verdedigen.

Kat in mand
Kat in mand Credit: Angel House Studio | Shutterstock

Heel soms vallen katten echt uit het niets aan, zonder dat er een reden te vinden is. Dit is echter heel zeldzaam. Ziekte kan hierbij een rol spelen, ook kan een kat bijvoorbeeld zwaar getraumatiseerd zijn. Vaak valt een kat dan heel plotseling aan, zonder van tevoren signalen te geven. Ook kunnen de aanvallen heel heftig zijn. Is dit geval is een overleg met de dierenarts aan te raden.

Hoe herken je of je kat gaat aanvallen?

Er zijn een aantal signalen waaraan je snel kunt herkennen dat je kat zou kunnen gaan aanvallen, bijvoorbeeld:

  • Bij het zwiepen van de staart
  • Wanneer de oren plat of naar achteren zijn gedraaid
  • Wanneer ze naar je staren
  • Wanneer ze blazen of grommen
  • Wanneer de snorharen naar voren staan en ze langzaam op je af lopen

Kat valt baasje aan: mogelijke oplossingen

Hieronder een aantal oplossingen om de aanvallen van je kat te voorkomen, te verminderen of helemaal te stoppen.

1. Niet straffen!

Het allerbelangrijkste, straf een kat nooit wanneer deze je aanvalt! Schreeuwen of slaan helpt niet, latten snappen hier helemaal niks van. Zoals eerder genoemd, katten vallen niet aan om jou pijn te doen, maar vaak uit angst, stress of frustratie. Wanneer je straft zal je kat juist nog banger worden of nog eerder gestresst zijn. Probeer te achterhalen wat de oorzaak is van de aanval en hier iets mee te doen.

2. Laat het initiatief bij de kat

Het meest verstandig is om je kat zelf initiatief te laten nemen om geaaid te worden of jou op te zoeken. Ze zitten er namelijk niet altijd te wachten op een aai of om zomaar opgetild te worden als je ze stoort tijdens het slapen of wanneer ze gewoon ergens zitten. Katten houden erg van controle en bepalen het liefst zelf wat er gebeurt en hoe. Je doet je huistijger er dus waarschijnlijk veel plezier mee als je deze zelf laat bepalen wanneer jij mag aaien!

3. Let op de lichaamstaal

Je kunt een aanval niet altijd voorkomen, maar er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien dat je kat zich niet fijn voelt. Bijvoorbeeld het zwiepen van de staart, grote pupillen, oren die opzij staan, stoppen met spinnen, verstijven en helemaal blazen is een duidelijk teken. Houd wat afstand en geef je pluizenbol even rust wanneer je deze tekenen ziet. Eventueel kun je kijken of je wat aan de oorzaak kunt doen.

4. Eigen plekjes

Katten zijn territoriaal en erg op zichzelf. Ze hebben veel behoefte aan een eigen gebied met eigen bronnen (voer, water, krabpaal, slaapplekjes, kattenbak). Wanneer je meerdere katten hebt, zorg dan voor genoeg van deze bronnen voor elke kat, hiermee verklein je de kans dat ze elkaar (en ook jou) in de haren vliegen. Hoge ligplekjes vinden katten vaak heel fijn, omdat ze dan meer overzicht hebben en zich veiliger voelen.

5. Controle

Katten houden erg van controle en willen graag zelf bepalen wat ze gaan doen en waar ze heen gaan. Veel katten vinden het heerlijk om naar buiten te gaan en hebben dit ook echt nodig om meer te ontspannen. Een kattenluik zorgt ervoor dat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze binnen en buiten zijn. Sluit je kat ook nooit zomaar op in een kamer, dit kan ze veel stress geven.  

Kat valt aan: tips bij noodgevallen

  • Niet schreeuwen. Hier krijgt je kat nog meer stress van. De kat snapt niet dat deze iets verkeerd doet en zal misschien uit schrik nog harder bijten / krabben.
  • Vraag om hulp. Iemand anders kan helpen de kat van je af te halen. Als dit niet kan, probeer dan zelf zo rustig mogelijk de kat van je af te halen.
  • Tot rust komen. Laat de kat tot rust komen in een andere ruimte met de deur dicht. Zorg wel dat de kat water, ligplekjes en eventueel voer tot de beschikking heeft. Afhankelijk van de ernst moet de kat soms wel 1 of 2 dagen bijkomen.
  • Schakel een dierenarts in wanneer dit vaak gebeurt en je zelf niet meer weet wat je kunt doen.

Mijn kat valt me aan: wanneer naar de dierenarts?

Katten kunnen aanvallen doordat ze pijn hebben of zich niet goed voelen. Ze kunnen dit niet zelf aan je vertellen en ook tonen ze dit niet zo snel. De enige manier waarop wij dit kunnen zien zijn kleine gedragsveranderingen. Het is erg belangrijk om in de gaten te houden of dit een rol zou kunnen spelen. Mocht je het idee hebben dat je kat pijn heeft, bijvoorbeeld wanneer het aanvallen ineens uit het niets begint, laat je kat dan altijd onderzoeken bij de dierenarts.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

6 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen