Aanbieding

Blazende kat of een kat die gromt? Dit moet je weten

Kat blaast vanaf plank

Katten blazen of grommen nooit zonder reden

© Nils Jacobi / Shutterstock

Blaast of gromt jouw kat? Dan is er zeker iets aan de hand! Wij leggen je uit waarom katten blazen en grommen en geven je 5 tips mee hoe hier mee om te gaan.

Door Hester Uilhoorn

Bijgewerkt op

Onze pluizenbollen zijn (als het goed is) meestal heel lief, blij en relaxt, maar af en toe zijn er ook momenten waarop ze zich niet zo fijn voelen. Katten zijn van nature conflictvermijdend, ze zullen dus niet zomaar blazen, grommen of aanvallen, tenzij ze echt geen andere opties meer zien (als ze in een hoekje gedreven zijn of wanneer jij, of een andere kat, te dichtbij komt). Wanneer je vermoedt dat er pijn in het spel is (je kat blaast of gromt bijvoorbeeld wanneer je deze op een specifieke plek aanraakt), kun je het beste een bezoekje aan de dierenarts brengen.

Waarom blaast of gromt mijn kat?

Blazende kat

Blazen komt over het algemeen iets meer voor dan grommen. Het is meestal een teken dat je kat zich onzeker of niet veilig voelt. Ze weten niet wat ze kunnen verwachten, voelen zich bedreigd en schieten dus in de verdediging. Ze blazen zowel naar andere katten als naar mensen. Mensen kunnen soms als heel bedreigend worden gezien, zeker wanneer je kat als kleine kitten niet goed aan mensen gewend is. Jij bent natuurlijk ook veel groter dan je kat, hoe eng zouden wij het vinden als er ineens een reus op ons af zou komen! Ook als je een kat (per ongeluk) pijn doet kan deze het op een blazen zetten.

Kat gromt

Grommen komt net als blazen vaak vanuit een gevoel van onzekerheid of onveiligheid. Een grommende kat laat nog net iets duidelijker weten dat je niet dichterbij moet komen. Naast verdediging dient het ook als waarschuwing. Mocht jij, of een andere kat, toch dichterbij komen, dan heb je kans dat er zwaarder geschut wordt ingezet, zoals een klauw of een tand. Vaak speelt angst een grote rol.

5 TIPS voor het omgaan met een blazende kat of een kat die gromt

Nu je beter weet waar het blazen en grommen vandaan komt, een aantal tips hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

Tip 1: geef je kat rust

Een heel belangrijk advies wanneer je kat naar je blaast of gromt: Kom vooral niet dichterbij, maar laat je maatje even met rust. Ze geven dit teken niet voor niks. Eventueel kun je je kat iets kalmeren door rustig en zacht te praten en langzaam je ogen dicht te knijpen (zo leren ze dat je ze geen kwaad wilt doen). Soms is het fijner wanneer je ze een tijdje alleen laat. Geef ze alle tijd die ze nodig hebben om zich weer veiliger te voelen en laat ze zelf het initiatief nemen om naar jou toe te komen.

Katten kunnen blazen of grommen wanneer onbekende dieren te dichtbij komen
©Reshetnikov_art/ Shutterstock

Tip 2: onderzoek de oorzaak

Het grommen en blazen komt dus vaak voort uit een gevoel van onzekerheid of onveiligheid. Kijk of je kunt bedenken waardoor je kat zich niet veilig of zeker voelt. Is er net iets gebeurd waar je kat van geschrokken is? Kun je hier iets aan veranderen? Om het gevoel van veiligheid in huis te vergroten is het heel fijn als je zorgt voor voldoende hoge (verstop)plekken. Wanneer je meerdere katten hebt, zorg dan dat ze allemaal hun eigen veilige plekje hebben.

Tip 3: haal blazende of grommende katten uit elkaar

Wanneer je ene kat naar de andere gromt of blaast, let dan goed op hoe de andere kat hierop reageert. Als de kat de boodschap goed oppikt zal deze weglopen. Maar wanneer je ziet dat je andere kat toch dichterbij komt, probeer dan op een veilige manier de katten uit elkaar te halen, voordat er een gevecht kan ontstaan.

Blazen en grommen zijn heel vaak een teken van angst, maar worden soms ten onrechte gezien als agressie.

Tip 4: kijk naar de lichaamstaal

Het is altijd goed om naar de hele lichaamstaal van je kat te kijken, naast geluid zeggen de staart, de oren en de pupillen ook veel over hoe je kat zich voelt en wat voor boodschap je viervoeter over wil brengen. Blazen en grommen zijn heel vaak een teken van angst, maar worden soms ten onrechte gezien als agressie. Je kunt juist verkeerd op je kat gaan reageren, waardoor het gedrag toeneemt in plaats van afneemt. Zit je kat ineengedoken, zijn de oren plat en de pupillen groot? Dan is deze bang en niet agressief. 

Tip 5: Rustige introductie

Katten zijn van nature solitaire dieren, ze leven dus graag alleen. In een huis waar meerdere katten wonen komt blazen en grommen naar elkaar soms helaas veel voor. Katten worden nu eenmaal niet zo snel vrienden met elkaar en ze hebben veel eigen ruimte nodig. Wanneer je een nieuwe kat in huis wilt introduceren, bouw dit dan altijd rustig op en zet de nieuwe kat nooit zomaar bij de andere kat(ten)! Dit gaat dit namelijk vaak mis en hoe meer conflicten, hoe kleiner de kans dat de katten nog vrienden zullen worden.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen