Aanbieding

Rode kat kijkt verdrietig.

Soms maken katten harde krijsende of jammerende geluiden, dat het net lijkt alsof ze huilen.

© Shutterstock

Kunnen katten huilen: hoe reageren ze op pijn en verdriet

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Dat katten emoties hebben, is ondertussen wel zeker. Maar kunnen ze ook huilen als ze pijn of verdriet voelen?

Emoties van katten

Net als mensen, kunnen katten allerlei emoties hebben. Zo kunnen ze zich vrolijk, angstig, verdrietig, boos of gelukkig voelen. Als ze gelukkig zijn kunnen ze bijvoorbeeld gaan spinnen, wanneer ze angstig zijn trekken ze zich eerder terug of gaan ze blazen (wanneer ze zich bedreigd voelen). Als ze verdrietig zijn kunnen ze hun eetlust verliezen of zich terugtrekken.

Kattentranen

Soms kunnen de ogen van katten ook tranen, maar betekent dit dan ook dat ze huilen? Tot zover is daar nog geen bewijs voor gevonden. Tranende ogen hebben vaak een medische oorzaak, zoals:

  • Een irritatie

  • Een infectie
  • Een allergie
  • Een oogontsteking
  • Een beschadiging van het oog

Het kan zijn dat het oog even geïrriteerd is, dat is niet zo’n probleem. Mocht het echter aanhouden of erger worden, is het verstandig even langs de dierenarts te gaan.

Kattengejank

Soms kunnen katten wel hele harde krijsende of jammerende geluiden maken, dat het net lijkt alsof ze huilen. Vaak doen zij dit echter niet om verdriet te tonen maar is dit een teken van angst, boosheid of frustratie. Dit doen zij meestal alleen als zij zich ernstig bedreigd voelen. Sowieso is geluid maken voor katten eigenlijk heel onnatuurlijk, omdat ze solitaire dieren zijn die niet via geluid communiceren maar voornamelijk via geuren.

Conclusie: katten huilen niet

Hoewel katten dus zeker een emotie zoals verdriet kunnen voelen, is er geen enkel bewijs voor dat zij huilen om deze emotie tonen. Dat is tot zover alleen aan mensen voorbehouden. Katten tonen verdriet op andere manieren, die ook herkenbaar zijn voor ons, zoals zich terugtrekken of een gebrek aan eetlust. Zij kunnen ook zeker rouwen of depressief raken, maar het kan heel lastig zijn om deze conclusie te trekken. Laat je kat altijd eerst medisch controleren voordat je de conclusie trekt dat er alleen emotioneel iets aan de hand is. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen