Aanbieding

Waarom spinnen katten? Alles over het prrr geluid

kat ligt spinnend op benen van verzorger

Elke kat spint op zijn eigen manier

© Koldunov Alexey / Shutterstock

Prrr, prrr, prrr. De meeste kattengekken kennen dit geluid wel. Het spinnen van een kat is een van de meest interessante en fijne geluiden die ze kunnen maken. Maar wat gebeurt er precies als ze spinnen en wat betekent het?

Door Hester Uilhoorn

Bijgewerkt op

Hoe spinnen katten?

Er zijn veel verschillende theorieën over hoe het spinnen van een kat tot stand komt, de wetenschap heeft er ook lang over gedaan om hier achter te komen. Volgens de laatste theorie komt spinnen tot stand door het opbouwen en loslaten van spanning tijdens het in- en uitademen. De stemspleet wordt hierbij gesloten en weer geopend en de stembanden worden hierbij gespleten, waardoor het spinnende geluid ontstaat. Het lijkt een constant geluid, maar katten nemen wel altijd een pauze tussen het in- en uitademen. Dit is echter zo kort, dat wij daar niks van merken.

Waarom spinnen katten?

Katten spinnen in verschillende omstandigheden en het spinnen kan dus verschillende betekenissen hebben. We nemen vier redenen waarom katten spinnen onder de loep:

Veiligheid

Kittens kunnen al spinnen als ze net geboren zijn. Ze doen dit voornamelijk tijdens het drinken bij hun moeder. Het is nog niet helemaal zeker waarom, of het de melkproductie op gang houdt of dat het een manier is om mama dichtbij te houden. Ook moederpoes spint, hiermee wil ze waarschijnlijk haar tevredenheid uiten, maar het spinnen kan een manier zijn om haar kindjes dichtbij zich te houden door middel van de trillingen. Pasgeboren kittens zijn namelijk nog blind en doof.

Communicatie met andere katten

Er is ook een theorie die beweert dat katten een boodschap naar hun soortgenootjes afgeven door te spinnen. Is het je weleens opgevallen dat het gespin vaak begint wanneer je ze aait over de kop of het eerste gedeelte van hun rug? In het wild wassen katten elkaar weleens op deze plekken, omdat ze de er zelf lastig bij kunnen. Met het spinnen zouden ze een boodschap willen afgeven, om de andere kat te vriend te houden, zodat ze niet ineens een beet in hun nek hebben. Deze theorie is niet helemaal zeker, maar daarom niet minder interessant.

Katten lijken over het algemeen erg tevreden wanneer ze spinnen
©James Marsh-Edwards / Shutterstock

Communicatie met ons

Dan is er nog een andere manier van spinnen, die waarschijnlijk vooral is aangeleerd toen katten steeds meer bij mensen kwamen wonen. Heb je weleens opgelet dat je kat heel vragend kan spinnen, bijvoorbeeld wanneer het bijna etenstijd is? Deze prrrr is net iets hoger en klinkt ook iets meer als een mauw. Deze vorm van spinnen is niet gevonden bij kittens of katten zonder eigenaar en daarom lijkt het ook logisch dat onze boefjes dit zichzelf speciaal aangeleerd hebben om ons te verleiden. Wat wees eerlijk, kun jij dat lieve hoge prrrr’tje in combinatie met een paar schattige grote ogen wel altijd weerstaan ?

Pijn / genezing

Dan is er nog een iets minder leuke reden waarom een kat kan spinnen. Ze doen het namelijk niet alleen maar als ze blij zijn, maar ook als ze pijn hebben. Zwaargewonde en stervende katten spinnen vaak ook en dat zijn nou niet de momenten dat ze heel blij en tevreden zijn. Er wordt gedacht dat ze dit vooral doen om zichzelf gerust te stellen, ook wordt beweerd dat het een genezende werking heeft, voor zowel mensen als voor zichzelf, maar dit is nog niet zeker. 

Tot slot

Elke kat spint natuurlijk toch net iets anders en ook met een ander volume. Soms hoor je het nauwelijks en moet je echt je hand op je kat houden om het te kunnen voelen. Andere katten spinnen harder en maken het bijna onmogelijk om een gesprek te voeren. Maar of je kat nu harder of zachter spint, meestal is het dus een heel positief teken! Wist je trouwens dat de hardst gemeten ‘spin’ ter wereld wel bijna 68 decibel is? Dat is ongeveer net zo hard als een wasdroger. Iets minder fijn om dat van dichtbij te horen!

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen