Aanbieding

Kattenstaart taal: alles over de houding van de staart van jouw kat

Staarten van katten

De staart is een heel belangrijk onderdeel van ons harige huisgenootje.

© Nynke van Holten / Shutterstock

De staart van een kat kan veel over de emoties van jouw kat vertellen. Lees hier alles over de verschillende staarthoudingen en de betekenis!

Door Hester Uilhoorn

Bijgewerkt op

De staart is een heel belangrijk onderdeel van ons harige huisgenootje. Niet alleen zorgt deze voor evenwicht, ook gebruikt je poes de staart vaak als communicatiemiddel.  Door te kijken naar de houding, dikte of bewegingen van de staart kun je zien of jouw kat ontspannen is of zich juist angstig of misschien zelfs boos voelt!

Wel goed om te onthouden: om een goede conclusie te trekken over de betekenis moet je altijd kijken naar de hele lichaamshouding van je kat en niet alleen naar de staart.

Kattentaal staart ontcijfert

Kat zwiept met staart

Kat zwaait met staart
Wanneer een kat de staart heen en weer beweegt betekent dit vaak dat deze geirriteerd is
Nils Jacobi / Shutterstock

Katten kunnen nogal vervaarlijk met hun staart zwaaien, zwiepen of zelfs slaan. Bij de hond betekent het vaak dat deze blij is om je te zien. Bij katten heeft dit vaak een tegenovergestelde betekenis en geeft het juist irritatie aan. Je kunt dit bijvoorbeeld zien wanneer je je kat aan het aaien bent. Op dat moment wil je poes eigenlijk zeggen, het is nu mooi geweest, laat me maar even met rust. Vaak staan op dat moment de oren ook naar achter. Je kunt het ook zien wanneer je kat gestrest is of onrustig, als er buiten een andere kat loopt bijvoorbeeld or wanneer er veel drukte in huis is. Soms doen katten het ook als ze buiten bijvoorbeeld een vogel zien. Je hoort ze dan soms ook ‘mekkeren’. Op dat moment is het juist een teken van positieve opwinding.

Dikke staart

Kat met dikke staart
Een dikke staart kan wijzen op angst
Wirestock Creators / Shutterstock 

Normaal gesproken is de staart mooi lang, dun en sierlijk (langharige pluizenbollen uitgezonderd). Maar soms lijkt de staart van je viervoeter wel 3 keer zo dik! Wat betekent dit? Een dikke staart zie je voornamelijk bij katten die bang zijn. Ze kunnen dit laten zien wanneer ze ergens van schrikken, ze opgejaagd worden, wanneer ze in het nauw zijn gedreven of wanneer ze een andere kat zien.

Trillende staart kat

Trillende staart
Als de staart trilt is dit vaak een positief teken! 
Cherednychenko Ihor / Shutterstock

Zie je dat ook weleens? Je kat geeft je een kopje, de staart recht omhoog en daarbij trilt de staart ook snel heen en weer. Of je ziet je kater buiten met een trillende staart, achterkant naar de schutting, en het lijkt wel of  je boefje daar wat tegenaan sproeit. Wat betekent dit eigenlijk? Een trillende staart zonder dat er gesproeid wordt is vaak een positief teken, je kat doet dit vooral omdat deze heel erg blij is om je te zien. Sproeien met urine is iets minder onschuldig. Dit doen katten namelijk om hun territorium af te zetten en andere katten te laten weten dat ze niet welkom zijn. De urine heeft vaak een extra sterke geur, zodat het al van een flinke afstand te ruiken is (helaas voor ons).

Kat laat staart hangen

Kat laat staart hangen
Een hangende staart betekend dat jouw kat zich onspannen voelt
Ravikanth Bora / Shutterstock

En wat wil het eigenlijk zeggen als de staart van je kat naar beneden hangt, meestal met een klein boogje? Vaak is dit de meest ontspannen houding van de staart. Als je kat op deze manier door de huiskamer loopt wil dat zeggen dat deze ontspannen is.

Staart omhoog met knikje

Staart omhoog met knikje
Komt jouw kat aan met de staart omhoog? Dan is deze blij jou te zien
ANURAK PONGPATIMET / Shutterstock

Wat wil het zeggen wanneer je poes op je af komt gelopen met de staart omhoog, met aan de bovenkant een klein knikje of haakje? Dit is vaak de manier van je kat om jou te begroeten. Je zult het dan ook het meest zien als je thuiskomt of wanneer je jouw poes roept en deze op je af komt lopen.

kat houdt staart naar beneden tussen de poten

Kat met staart tussen poten
Wanneer jouw kat de staart tussen de benen heeft kan het zijn dat deze bang is voor iets
Otsphoto / Shutterstock

 Met de staart tussen de benen! Waarschijnlijk ken je deze uitspraak wel, vaak denken we hierbij gelijk aan angst. Maar is het inderdaad zo dat je kat erg bang is, en zo ja, waarom gaat die staart dan eigenlijk tussen die poten? De kat doet dit om zichzelf zo te beschermen. Wanneer je dit ziet, is het verstandig om te kijken waar je kat zo bang voor is en te zorgen voor een fijne schuil- of verstopplek, waar je poes veilig is.

Hanenkam

Kat met hanenkam
De omhoogstaande haren van de rug tot de staart doen denken aan een hanenkam
Oleg Golovnev / Shutterstock

Wat je nog meer kunt zien, is dat aan het begin van de staart en het einde van de rug een soort ‘hanenkam’ ontstaat. Meestal is dit een signaal van agressie, zeker wanneer de hanenkam samengaat met een hoge rug, ogen met smalle pupillen en de snorharen en kop recht naar voren.

Staart om zich heen

Staart om kat heen
De staart om de kat heen betekent volledige ontspanning 
Lando Aviles / Shutterstock

En last but not least, wat betekent het wanneer katten de staart om zichzelf heen hebben geslagen? Je ziet regelmatig, wanneer je poes zit of ligt, dat deze de staart om zich heen slaat. Wat voor boodschap geeft dat precies af? Het betekent dat je kat zich helemaal ontspannen en fijn voelt. Soms zie je het puntje van de staart een klein beetje bewegen, ook een teken van tevredenheid.

Dit zijn de meest voorkomende houdingen van de staart. Zoals al eerder gezegd, is het ook heel belangrijk om naar de rest van de lichaamstaal te kijken, zoals de stand van de oren en de grootte van de pupillen. Het kan namelijk zijn dat jouw kat toch een andere boodschap overbrengt met de staart of geeft deze gemengde signalen af. Dit is vaak zo bij een afwisseling of combinatie van angst en agressie. Altijd goed blijven opletten dus.

Nog een aantal leuke weetjes over de staart:

  • Kittens kunnen al deze verschillende houdingen uitproberen tijdens het spelen, soms kan het ook op agressie lijken, maar dit is meestal niet het geval.
  • Wanneer katten in de jachthouding zijn, zal de staart recht naar achteren staan, zodat ze nergens achter blijven haken en ze zich niet kunnen verraden bij hun prooi. Wanneer ze in de aanval gaan, zal de staart omgaan gaan.
  • De staart is erg belangrijk voor de balans, zo zullen katten waarvan de staart geamputeerd is veel meer moeite hebben met bijvoorbeeld lopen over een schutting of met springen.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als een kat kwispelt?

Wat betekent het als een kat met z'n staart zwaait?

Wat is de functie van de staart van een kat?

Waarom trilt de staart van een kat?

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen