Heb je vermoedens dat je poes zwanger is? Ze zal dan veel herkenbare symptomen vertonen, waaronder ochtendmisselijkheid en een verhoogde lichaamstemperatuur.
Een kattenzwangerschap verloopt relatief eenvoudig en ze doen het meeste werk zelf. Toch is het belangrijk om uit te kijken naar tekenen dat de bevalling op het punt staat te beginnen. Sommige katten zullen zelfs een week voor de geboorte van het nest met kittens stoppen met eten.
Zal mijn kat zwanger worden als ze niet is gesteriliseerd?
Tenzij je haar opgesloten houdt in huis, is de kans groot dat een niet-gesteriliseerde kat zwanger wordt. Katten zijn zeer efficiënte fokkers. Het "paarseizoen" (een periode waarin vrouwtjes ontvankelijk zijn voor voortplanting) duurt van het voorjaar tot het einde van de herfst, en elke cyclus duurt tussen enkele dagen tot enkele weken. Dit betekent dat je kat vaker wel dan niet klaar is om te paren.
Elke "ontmoeting" met een mannelijke kat heeft een goede kans op bevruchting. Katten zijn geïnduceerde ovulatoren, wat betekent dat het ei wordt vrijgegeven na de paring.
Een vrouwelijke kat rijpt fysiek rond de zes maanden, hoewel het kan gebeuren bij kittens van slechts vier maanden oud.
Hoe weet ik of mijn kat zwanger is?
Misschien merk je het niet op. Afhankelijk van hoeveel kittens ze draagt, komt er 2-4 pond extra gewicht bij een zwangere kat. Dit zou je gemakkelijk kunnen missen, vooral als je kat een beetje te zwaar is of een erg harige buik heeft! Een paar dingen om op te letten zijn:
- Geen hittecycli meer
- Gezwollen tepels die van kleur veranderen
- Ochtendmisselijkheid
- Toegenomen eetlust
- Gezwollen of uitgezette buik
- Gedragsveranderingen
- Nestelen. Dit gebeurt dicht bij de uitgerekende datum. Je kat zoekt een veilige plek om te bevallen en vervolgens voor de kittens te zorgen.
Hoe lang zijn katten zwanger?
Een kattenzwangerschap duurt ergens tussen de 63-67 dagen, hoewel de draagtijd zo kort als 60 dagen kan zijn, of zo lang als 72 dagen. Katten beginnen pas na een paar weken van de zwangerschap "tekenen" te vertonen, en het gemiddelde nest is 3 tot 4 kittens. Als je denkt dat je kat zwanger is, breng haar dan naar de dierenarts. Zij kunnen het goede nieuws bevestigen en je extra advies geven. En ze kunnen mogelijk ook vertellen hoeveel kittens er op komst zijn!
Zorgen voor een zwangere kat
Nu je weet dat er wat kittens op komst zijn, is het tijd om moeder klaar te maken voor de grote dag.
Tip #1 Toegang tot water
Katten zijn vrij onafhankelijke wezens. Ze weten zichzelf aardig te verzorgen, maar er zijn enkele dingen die je kunt doen om moeder sterk en veilig te houden. Zwangere katten hebben toegang nodig tot veel water, dus zorg ervoor dat haar bakje in de buurt staat en vol vers water zit.
Tip #2 Geef ze meer te eten
Je kat zou kunnen eten voor wel vier kleine kittens. Dit betekent meer eten! Over het algemeen hebben zwangere katten ongeveer 25% meer voedsel nodig dan normaal, vooral in de laatste weken van de termijn.
Tip #3 Let op tekenen
Kijk uit naar vlooien of teken op moeder. Deze vervelende parasieten kunnen gemakkelijk worden overgedragen op de nieuwe aanwinsten, en het behandelen van kittens is lastig en tijdrovend. De meeste vlooienbehandelingen zijn niet geschikt voor pasgeborenen. Richt je dus op preventie in plaats van genezing door eerst moeder te behandelen.
Tip #4 Geef ze wat ruimte
Zo verleidelijk als het ook mag zijn, wrijf niet over de zwangere buik van je kat. Katten worden zeer beschermend over de baby's, vooral in de paar weken voor de bevalling. Bovendien is er een kans dat je de zich ontwikkelende foetussen zou kunnen beschadigen.
Voorbereiden voor de bevalling
Het meest voor de hand liggende teken dat je kat klaar is om te bevallen, is wanneer ze begint met "nestelen". Dit is een instinctief gedrag dat is ontworpen om moeder en haar kittens te beschermen. Je kat zal een rustige, veilige plek vinden en daar het grootste deel van haar tijd doorbrengen. Maak het comfortabel door een doos of een kist neer te leggen, bekleed met een paar handdoeken en warme dekens.
De bevalling
In de meeste gevallen zal moeder het zelf klaren. Blijf haar echter nauwlettend in de gaten houden zonder haar te overweldigen. Er is altijd een kans op complicaties en ze kan medische hulp nodig hebben. Hier zijn enkele dingen om op te letten:
1. Als je kat weeën heeft, maar er zijn na 20 minuten geen tekenen van kittens, bel dan de dierenarts.
2. Het duurt niet lang voordat een kat haar kittens ter wereld brengt. Als je het hoofd ziet, maar het lichaam volgt niet na enkele minuten, kan je kat in de problemen zitten.
3. Het is niet ongebruikelijk dat een kat rust neemt tussen het krijgen van kittens. Als er echter meer dan 2 uur verstrijken tussen kittens, heeft ze mogelijk medische hulp nodig.
4. Je kunt een afscheiding opmerken die uit de vulva van je kat komt. Over het algemeen hoef je je hier geen zorgen over te maken. Als het echter erg slecht ruikt, kan ze een infectie hebben die moet worden behandeld.
Na de bevalling zal moeder het grootste deel van haar tijd doorbrengen met de kittens. Ze zal ze voeden, schoonmaken en warm houden. Ze kan zelfs hun ontlasting opeten! Maak je geen zorgen, dit is normaal. Ze zorgt er gewoon voor dat het nest schoon blijft en vermindert het risico op infecties. Maar houd moeder en haar kittens goed in de gaten en neem contact op met de dierenarts als ze er ziek uitzien of plotseling stoppen met eten. Behalve dat, laat moeder gewoon haar gang gaan!