Aanbieding

Grijze Selkirk Rex

Katten met krullen werden altijd al incidenteel geboren

© Sel_Sanders | Shutterstock

Katten met krullen: Deze 4 rassen moet je kennen

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds

Heb je wel eens een kat met krullen gezien? Dan ben je waarschijnlijk net zo van ze verkocht als wij! Meet weten over deze pluizenbollen? Hier zit je goed!

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat katten met krullen zijn ontwikkeld in de jaren tachtig - het tijdperk van groot haar en permanentjes. Die trend is toen ook overgesprongen op onze gesnorde vrienden. Door hun warrige, weelderige vacht, hebben katten met krullen iets weg van een schaap, maar dan nog een stuk schattiger. Hier lees je welke kattenrassen krullen hebben, zodat jij kunt bepalen welke pluizenbol het beste bij jouw past. 

Katten met krullen: hoe het allemaal begon

Katten met krullen begonnen een paar jaar geleden weer op te komen, nadat een tweet met foto's van een poedelachtig krullend katje viraal ging. Te schattig voor woorden!

Alhoewel katten altijd al incidenteel geboren werden met een krullende vacht, is het pas sinds de jaren '50 mogelijk om een kat met krullen te 'reserveren' of te 'bestellen'. Toen begonnen fokkers opzettelijk lijnen van Shirley Temple-achtige katten te fokken met een vacht waar je je hand in kunt kwijtraken. 

Benieuwd welke rassen dat geworden zijn? Hieronder vind je de vier kattenrassen met krullen. 

Selkirk Rex

Selkirk Rex, een enorme pluizenbol

De eerste Selkirk Rex was genaamd Miss DePesto. Ze was verdwaald in 1987 in Montana in de VS. Een fokker met scherpe ogen genaamd Jeri Newman adopteerde DePesto en stelde haar voor aan een Perzische kater wiens naam niet bekend is. De natuur ging op haar beloop en het paar bracht een nest van zes kittens voort. Drie van hen waren gekruld, wat betekent dat het gekrulde gen dominant was.

De Selkirk Rex is een vrij grote kat, met een van de meest donzige vachten onder de gekrulde kattenrassen. Selkirk kittens worden met krullen op de wereld gezet en zullen er in de loop van de jaren redelijk veel haar verliezen. Ze hebben behoorlijk wat verzorging nodig, waardoor het een tijdrovend ras is. Daarnaast spelen ze graag en zijn ze ontiegelijk zacht.

Cornish Rex

Is het een schaap? Is het een vleermuis? Nee, het is de Cornish Rex! Laten we verder terug in de tijd gaan naar het ontstaan an een ander type Rex; niet de tyrannosaurus, maar de Cornish. De originele Cornish Rex was een katertje uit de jaren vijftig, crèmekleurig met kleine, schaapachtige krullen. Maar in plaats van uit te groeien tot een mollig en wollig dier, blijft de Cornish mager - ook voor een kat. Ze hebben lange, slanke poten en puntige vleermuisoren. Stel je een kruising voor tussen een kat, een vleermuis, een schaap en een gazelle - dat is ongeveer hoe een Cornisch Rex eruit ziet!

De Cornish Rex houdt van mensen, en dat is maar goed ook want het is een uitdaging om ze niet te aaien. Dit ras is door de jaren heen gefokt met Burmese, Siamese en Brits korthaar katten en is een geweldige mix van kunstzinnige poseur en no-nonsense Engelsheid.

Devon Rex

Devon Rex: Komen ze wel deze wereld?

Scherpe geografen (en Britse vakantiegangers) zullen weten dat Cornwall en Devon vrij dicht bij elkaar liggen aan de zuidkust van Engeland. Dus misschien zijn de Cornish en Devon Rexies grote rivalen? Wie weet. Wat we wél zeker weten is dat, hoewel de Devon Rex voor het eerst verscheen in hetzelfde decennium als de Cornish-equivalent, ze niet werden gefokt om de populariteit van de Cornish te evenaren. In feite kwam dit gekrulde beestje toevallig tot stand. De lokale bevolking ontdekte dat een zwerfkat een nestje had met een kitten met krullen. Hierdoor is het onbekend wie de vader was - we kijken naar jou, Cornish Rex.

Hoe dan ook, deze kitten groeide op tot de vader van zijn eigen nest met kittens die eruit zagen of ze een permanent hadden gehad. En op die manier is de Devon Rex verspreidt. Het is een bijzonder uitziende kat - zelfs los van de krullen. Ze hebben bijna een buitenaards uiterlijk, met zacht, golvend haar niet veel uitvalt (goed nieuws voor allergische mensen)!

LaPerm

De kat met het permanentje, de LaPerm

Nog een kat uit de jaren 80 - de naam zegt het al. Deze is waarschijnlijker dan de rest om, E.T.-stijl, van een andere planeet te komen. LaPerm kittens worden kaal geboren, met grillige oren. Wanneer de vacht groeit, wordt het warrige, donzige krullen. Om die reden werd de eerste LaPerm kitten dan ook Curly genoemd. Als nieuweling in de stad trok Curly al snel de aandacht van lokale katers, waaronder een Manx en een Siamees. En al haar kittens ontwikkelden een gekrulde vacht - wat aantoont dat haar krullen-gen dominant was.

Klein en stil en een tikkeltje ondeugend, is deze schattige pluizenbol een geweldig huisdier. En ondanks hun mooie haar, heeft dit ras maar weinig verzorging nodig. Hun vacht is meestal rood, tabby of schildpad.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen