Manx

Manx
Volwassen Manx © Shutterstock

De Manx is zeldzaam en uniek vanwege hun staartloosheid! De ontbrekende staart is het gevolg van een genmutatie die mogelijk het gevolg is van een hoog niveau van inteelt een paar honderd jaar geleden op het kleine eiland Isle of Man waarvan ze afkomstig zijn. Het gemuteerde gen leidt tot een verkorte staart en kan verschillende effecten hebben op de individuele soorten. De meest representatieve soorten van dit ras hebben helemaal geen staart, maar er zijn ook katten met een hele korte of zelfs een normale lange staart. Of het nu een wonder is of een genetische afwijking - dit zeer speciale ras maakt veel tongen los, maar dat komt vooral door hun buitengewoon liefdevolle karakter.

Algemene informatie Manx

Hoe oud wordt een Manx? :

10

20

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Het eiland Isle of Man is een klein eiland tussen Ierland en Engeland. De eerste katten zijn lang geleden per boot naar dit eiland gebracht. Een mutatie deed zich 200 tot 300 jaar geleden voor in het genoom van een Manx-kat. Het leven van katten op een eiland en de dominantie van dit gen zorgden ervoor dat de mutatie snel van generatie op generatie werd doorgegeven zonder dat de mens er enige invloed op had. De Manx is dus een volledig natuurlijk ras.

Wanneer fokkers dit ras met hun kenmerken nauwkeuriger wilden definiëren, deden ze dat voornamelijk met de bedoeling deze unieke kat te behouden, maar ook om de bijwerkingen van de genmutatie te beperken. Berucht bij sommigen, geliefd bij anderen - dit ras is tegenwoordig vrij zeldzaam in Europa.

Uiterlijke kenmerken Manx

  Grootte Manx

  Vrouwtjes kat : 30 tot 35 cm

  Mannetjes kat : 30 tot 35 cm

  Het duurt tot 5 jaar voordat deze kat volwassen is.

  Gewicht Manx

  Vrouwtjes kat : 3 tot 5 kg

  Mannetjes kat : 4 tot 5 kg

  Vachtkleur Manx

  Vachttype

  Oogkleur Manx

  Blauw
  Groen
  Geel
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Manx

  De Manx heeft een gedrongen formaat en is zeer rond. Het hoofd is rond, met volle wangen en grote, ronde ogen waarbij de ooghoeken nauwelijks te zien zijn. De rug is kort en gebogen tussen de schouders en de achterkant. Hun sterke achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Dit betekent dat de achterkant hoger staat en de rondheid wordt benadrukt, die niet wordt onderbroken door een staart, want deze ontbreekt!

  Dit geldt in ieder geval voor de meest populaire soorten Manx. De verschillende kattenfokverenigingen verdelen het ras in 4 tot 5 soorten, die van elkaar verschillen afhankelijk van de lengte van de staart. Volgens FIFe zijn de 4 varianten de volgende:

  De Rumpy: noch caudale noch sacrale wervels, de staart is volledig afwezig en er is zelfs een inzinking op de plaats waar de staart normaal zit
  De Risers (of Rumpy Risers): 1 tot 3 sacrale wervels, wat betekent dat je een lichte "bult" van kraakbeen kunt voelen waar de staart normaal zou zitten
  De Stumpy: 1 tot 3 staartwervels en dus een korte stompe staart
  De Longy: lange staart, soms zelfs volkomen normaal

  Goed om te weten

  De afwezigheid van de staart vereist speciale aandacht bij deze kat. De zenuwuiteinden aan de basis van de staart zijn er nog, daarom kan de kat pijn hebben als je drukt waar normaal de staart zou zitten. Om spanning in de wervelkolom te voorkomen, moet je er aan denken om de achterbenen te ondersteunen bij het optillen van de kat. 

  Of ze nu een staart hebben of niet, ze hebben geen problemen om hun evenwicht te bewaren, aangezien de staart geen invloed heeft hierop.

  Karakter Manx

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze katten zijn erg aanhankelijk en ontzettend zachtaardig. 

  • 100%

   Speels

   De Manx zijn uitstekende jagers, en het is geen verrassing dat ze graag spelen. Ze houden van dagelijkse speelsessies, waarbij ze hun talenten kunnen laten zien. 

  • 66%

   Rustig

   Ondanks hun speelse instinct kunnen ze ook hun rustige kant laten zien, wat bewijst dat ze over een groot aanpassingsvermogen beschikken. 

  • 100%

   Intelligent

   De Manx zijn erg intelligent. Er wordt gezegd dat ze trucjes zoals het openen van deuren of waterkranen bijna moeiteloos kunnen leren. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze hebben de neiging om wat meer tijd te nemen voordat ze een nieuwkomer benaderen. Respect en begrip zijn erg belangrijk. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Ze geven de voorkeur aan het gezelschap van mensen boven viervoeters. 

   Gedrag Manx

   • 33%

    Spraakzaam

    De Manx miauwt niet veel, ze spinnen het liefst. 

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Ook al hebben ze niet bijzonder veel energie zorgt hun konijnachtige bouw met sterke achterpoten er voor dat ze goed kunnen springen en vrij snel zijn. Ze zullen geen seconde aarzelen om hun talenten te tonen. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    In de regel zijn ze erg gehecht aan mensen, maar er zijn altijd uitzonderingen. 

   • 66%

    Eetlust

    Deze katten hebben een gezonde eetlust en eten makkelijk, waardoor ze snel aankomen. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Manx samen met katten?

     Deze staartloze katten zijn sociaal en kunnen gemakkelijk wennen aan medekatten in hun omgeving wanneer je ze de tijd geeft. 

    • 100%

     Kan een Manx samen met honden?

     Als de Manx op de juiste manier wordt voorgesteld aan honden kan er een mooie vriendschap ontstaan. 

    • 66%

     Is de Manx een kindvriendelijke kat?

     Onder toezicht kunnen ze veel geduld hebben met kinderen. 

    • 100%

     Is een Manx geschikt voor ouderen?

     Als je er voor zorgt dat ze genoeg beweging krijgen zullen ze kalm en vredig zijn. Dit geldt vooral wanneer je veel aandacht aan ze besteedt. 

     Wat kost een Manx?

     Afhankelijk van geslacht, afstamming, variëteit en leeftijd kan de Manx tussen de €550 en €1050 kosten.

     Je moet een budget van ongeveer €30 per maand plannen om voor deze kat te zorgen.

     Verzorging

     Af en toe borstelen volstaat. Wanneer ze veranderen van vacht moet je ze misschien wat vaker borstelen om uitgevallen haar te verwijderen. 

     Haaruitval

     Ondanks hun dikke bovenvacht en weelderige ondervacht verliezen ze weinig haar. 

     Voeding Manx

     Je moet speciale aandacht besteden aan hun dieet om te voorkomen dat ze te zwaar worden. Je moet ze droog of nat voedsel geven van hoge kwaliteit. De porties mogen niet te groot zijn en in een interactieve voerbak worden gegeven. 

     Gezondheid Manx

     Hoe oud wordt een Manx?

     Ze worden laat volwassen, en kunnen ontzettend oud worden. Gemiddeld worden ze 15 jaar oud. 

     Sterk/ bestendig

     Hoewel je misschien het tegenovergestelde vermoedt, zijn deze staartloze katten behoorlijk stevig. 

     Neiging om snel aan te komen

     Deze katten hebben een zekere genetische aanleg voor overgewicht. 

     Veelvoorkomende ziektes

     • Manx-Syndrom: als het gen dat verantwoordelijk is voor de ontbrekende staart de wervelkom te veel verkort, ontwikkelen zich ernstige afwijkingen in de wervelkolom en de ruggenmerg, zoals een vorm van spina bifida, evenals misvormingen van de blaas, darm en op de achterste benen. De levensverwachting van deze katten is dan sterk verminderd en ze worden vaak niet ouder dan 5 jaar. 
     • Megacolon: deze ziekte begint vaak in het zenuwstelsel en betekent dat de dikke darm niet langer kan samentrekken om uitwerpselen uit te scheiden. 
     • Intertrigo: infectie van huidplooien
     • Corneadystrofie: misvorming van de ogen

     De Manx kunnen net als huiskatten ook een zekere aanleg voor parodontitis ontwikkelen. Daarom worden preventieve maatregelen aanbevolen. 

     Voortplanting

     Het Manx-gen (M) is een dominant gen dat werkt wanneer het aanwezig is. Alle katten zonder staart hebben echter maar één gemuteerd gen - het andere gen codeert voor een staart van normale lengte (m). Men spreekt hier van [Mm]. Als het gemuteerde gen afwezig is [mm], is de staart normaal. Een [MM] kitten daarentegen heeft zulke ernstige veranderingen in de ruggengraat en ruggenmerg dat het niet levensvatbaar is. De genmutatie is in dit geval dus fataal, wat het fokken van dit ras behoorlijk moeilijk maakt.

     Bij het paren van Manx-katten is het belangrijk om nooit twee katten te gebruiken die volledig staartloos zijn, omdat in dit geval het risico op het krijgen van kittens met het Manx-syndroom erg hoog is (30% risico). Het is daarom beter om een ​​Rumpy te combineren met een Stumpy of een Longy.

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen