Cornish Rex

#38

Wamiz's top rassen

Cornish Rex
Volwassen Cornish Rex © Shutterstock

De Cornish Rex hebben een opgetrokken lichaam, dat wil zeggen, ze zijn langwerpig en slank. Ze hebben grote oren, wat een onderscheidend kenmerk is van het ras. En dat is niet alles: de vacht van deze kat is ook uniek. Het is donzig en heeft lichte golven. En zelfs hun snorharen zijn gebogen!

Algemene informatie Cornish Rex

Hoe oud wordt een Cornish Rex? :

7

20

12

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De Cornish Rex werd geboren op een boerderij in Cornwall, Engeland. Een kitten had een golvende vacht die leek op die van Rex-konijnen. Omdat deze genmutatie recessief van aard is, waren er veel paringen tussen bloedverwanten nodig om deze vacht te behouden. Kruisingen met andere rassen, zoals de Siamees of Birma katten, hebben het mogelijk gemaakt om de genenpool van dit nieuwe ras te verrijken. Deze laatste werd in 1967 in Engeland erkend.

Aussehen der Cornish Rex

  Grootte Cornish Rex

  Vrouwtjes kat : 28 tot 30 cm

  Mannetjes kat : Ongeveer 30 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte rond 1 jaar. 

  Gewicht Cornish Rex

  Vrouwtjes kat : 3 tot 4 kg

  Mannetjes kat : 4 tot 5 kg

  Vachtkleur Cornish Rex

  Vachttype

  Oogkleur Cornish Rex

  Blauw
  Groen
  Geel
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Cornish Rex

  De Cornish Rex is een middelgrote kat met fijne botten en lange poten. Echter geen zorgen, ze zijn niet kwetsbaar omdat ze erg gespierd zijn. Dit is wat ze de bijnaam "Greyhound Cat" opleverde. Hun enorme, zeer brede oren en hun grote ogen toveren een glimlach op je gezicht en zullen jou zeker ook bekoren. Als je deze kat aait, val je onvermijdelijk voor hun ongelooflijk zachte vacht! Deze kat heeft geen bovenvacht, alleen een golvende ondervacht die aanvoelt als fluweel.

  Goed om te weten

  De vacht van de kitten krijgen pas hun definitieve, golvende uiterlijk als ze 5 tot 6 maanden oud zijn.

  Karakter Cornish Rex

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Cornish Rex is altijd op zoek naar een kans om lekker tegen je aan te kruipen en op te warmen.

  • 100%

   Speels

   Door hun slanke gestalte en lange poten kan deze kat snel rennen en behendig klimmen.

  • 33%

   Rustig

   Nadat ze hun energie kwijt zijn door het spelen van spelletjes kunnen deze katten hun rustige kant thuis laten zien. Dit hangt echter volledig af van de individuele persoonlijkheid van de kat.

  • 100%

   Intelligent

   Deze slimme katten grijpen iedere gelegenheid aan om hun intelligentie te bewijzen. Je kunt ze dus ook echt een paar trucjes leren, wat tevens een geweldige manier is om een hechte relatie op te bouwen. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Cornish Rex zijn nieuwsgierig naar mensen in hun omgeving die ze nog niet kennen, zo lang ze zich maar voorzichtig en respectvol gedragen bij aankomst. Als je ze zelf laat bepalen wanneer ze de gasten opzoeken is de kans groter dan hun voorzichtigheid zal verdwijnen. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Alleen zijn is niet gemakkelijk voor ze. Hun angstige kant zorgt er voor dat ze veel tijd doorbrengen met je en minder onafhankelijk zijn dan andere rassen.

   Gedrag Cornish Rex

   • 66%

    Spraakzaam

    Als ze bij je in de buurt zijn zullen ze misschien miauwen als ze naar je kijken. Wanneer je ze op dat moment alle aandacht geeft zal dit gedrag alleen versterkt worden.

   • 33%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Bovenal hebben ze je nodig om voor ze te zorgen. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Ze hebben geen ondervacht, en zijn daarom niet geschikt voor uitstapjes buiten. Zodra het buiten koeler wordt weet je zeker dat ze niet ver van huis gaan.

   • 33%

    Eetlust

    Ze kunnen makkelijk manieren vinden om zich met andere dingen bezig te houden dan eten, mits hun omgeving zo is ontworpen dat ze aangemoedigd worden om dingen te ontdekken en te spelen. Gebruik verschillende soorten speelgoed, verstop voedsel op verschillende plekken en gebruik interactief speelgoed zoals een vislijn om voor de neus van je kat te laten kwispelen. Jullie zullen het allebei geweldig vinden.

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 100%

     Kan een Cornish Rex samen met katten?

     Samenleven met een andere kat kunnen ze de gelegenheid bieden om met een andere kat te spelen en te slapen. Vraag deskundig advies op het gebied van kattengedrag. 

    • 100%

     Kan een Cornish Rex samen met honden?

     Alle katten zijn min of meer nieuwsgierig naar honden. De manier waarop ze aan elkaar worden voorgesteld, evenals je ondersteuning en geduld, helpen hun op weg om goed met elkaar om te gaan. 

    • 100%

     Is de Cornish Rex een kindvriendelijke kat?

     Goed opgevoede kinderen kunnen veel leren van het opgroeien met een Cornish Rex. Het kan zo maar gebeuren dat ze knuffelen met de knuffels van je kinderen.

    • 100%

     Is een Cornish Rex geschikt voor ouderen?

     Ze zijn erg aanhankelijk en vaak op zoek naar lichaamswarmte, waardoor ze een prima metgezel zijn voor ouderen. Let wel goed op, dat ook hun actieve kant de ruimte krijgt. Wellicht wanneer je een oudere kat adopteert ze wellicht al wat rustiger zijn. 

     Wat kost een Cornish Rex?

     Gemiddeld ligt de aanschafprijs van een Cornish Rex tussen de € 700 en € 1000. De prijs varieert vaak op basis van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

     Je moet gemiddeld € 30 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten voor verzorgingsproducten die jouw dierenarts je zal aanbevelen.

     Verzorging

     Aangezien ze weinig haar verliezen is het voldoende om ze een keer per week te borstelen. Controleer regelmatig hun huid om er zeker van te zijn dat deze niet rood kleurt of er andere veranderingen waargenomen worden. Het wordt tevens aangeraden mom regelmatig de ogen en oren van deze katten te controleren en schoon te maken om ophoping van vuil te voorkomen.

     Haaruitval

     Hun vacht is niet te vergelijken met die van andere kattenrassen. Je zult heel weinig haar vinden op je kleding. 

     Voeding Cornish Rex

     Het is belangrijk om ze in goede gezondheid te houden door middel van een hoogwaardig dieet dat wordt aanbevolen door jouw dierenarts. 

     Gezondheid Cornish Rex

     Hoe oud wordt een Cornish Rex?

     Ze worden gemiddeld zo tussen de 12 en 15 jaar oud. 

     Sterk/ bestendig

     Hun fijne, niet al te dichte ondervacht maakt ze gevoelig voor de kou, vooral als ze nog klein zijn. Zorg er voor dat de kittens het altijd lekker warm hebben.

     Neiging om snel aan te komen

     Door hun speelse karakter en slanke lichaamsbouw zijn deze katten niet vatbaar voor overgewicht. Zorg er wel voor dat ze hun gewicht vasthouden.

     Veelvoorkomende ziektes

     Deze donzige katten kunnen dezelfde ziektes krijgen als alle huiskatten.

     Sommige ziektes houden rechtstreeks verband met hun genetica, zoals:

     • Progressieve retinale atrofie is een ziekte die bij de dit ras tot blindheid kan leiden. Er is een test om een diagnose te stellen. 
     • Hypertrofische cardiomyopathie zorgt ervoor dat de hartspier dikker wordt. Als het verergert, leidt het tot hartfalen, dat zich bijvoorbeeld kan uiten in de vorm van aritmieën of longoedeem. De diagnose wordt gesteld door middel van echo cardiografie, die meestal eenmaal per jaar moet worden gedaan. De behandeling kan worden voorgeschreven om het leven van het dier comfortabeler te maken
     • Dit ras kan ook een huidziekte ontwikkelen waardoor er rode puistjes op de huid verschijnen. Bezoek een dierenarts als er een afwijking wordt waargenomen. 

     Voortplanting

     Omdat de Cornish Rex vaak is gekruist met Siamezen en Oosterse katten, zijn de vrouwtjes nu vaker krols en hebben daardoor vaker jongen.

     Alleen combinaties tussen Cornish Rex zijn toegestaan.

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen