LaPerm

LaPerm

De LaPerm is een Amerikaanse raskat met krullen. Ze werden ontdekt dankzij een kitten geboren op een boerderij. Dit bewijst dat de mutatie die ten grondslag ligt aan dit type vacht natuurlijk is. Deze kat komt niet veel voor in Europa en verdient zeker een betere bekendheid.

Algemene informatie LaPerm

Hoe oud wordt een LaPerm? :

10

25

15

20

Karakter :

Aanhankelijk

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Om erachter te komen waar dit ras vandaan komt, moeten we teruggaan naar 1982, The Dalles in Oregon (VS). Daar, op een boerderij, werd een naakte poes geboren, en twee maanden later had ze een gekrulde vacht. Ze heette Curly. Deze kat baarde op haar beurt een nestje kittens die allemaal mannetjes waren en hetzelfde "kapsel" hadden als hun moeder. Dit bewees dat het gen dat verantwoordelijk was voor deze volledig natuurlijke mutatie, dominant was. Dus het fokken kon beginnen. Pas in 1996 werd dit ras erkend door de TICA en in 2005 door de FIFe.

Uiterlijke kenmerken LaPerm

Grootte LaPerm

Vrouwtjes kat : Ongeveer 30 cm

Mannetjes kat : Ongeveer 30 cm

Ze bereiken hun volgroeide grootte rond hun eerste levensjaar. 

Gewicht LaPerm

Vrouwtjes kat : 3 tot 5 kg

Mannetjes kat : 4 tot 5 kg

Vachtkleur LaPerm

Vachttype

Oogkleur LaPerm

Blauw
Groen
Geel
Diverse kleuren

Uiterlijke kenmerken LaPerm

Deze kat met gekrulde vacht heeft een vrij driehoekige kop en oren met een gekrulde vacht van binnen. Hun vacht voelt extreem zacht aan en heeft, afhankelijk van het soort (kort- of langhaar), een min of meer dichte ondervacht.

Goed om te weten

De naam van dit ras komt van het feit dat hun vacht eruitziet alsof de kat een permanent heeft, zoals wij mensen als we krullen willen. Deze katten hebben echter geen parmanent nodig, omdat ze geboren worden met krullen. Op een bepaald moment in hun leven zullen ze een volledige vachtwisseling ondergaan, waarbij ze naakt worden. Vervolgens groeit de vacht weer net zo gekruld aan als voorheen!

Karakter LaPerm

 • 100%

  Aanhankelijk

  Deze katten met uitzonderlijke vacht zijn erg aanhankelijk naar diegene die voor ze zorgen. 

 • 66%

  Speels

  De LaPerm kan ook erg dynamisch zijn. Dankzij hun gespierde poten kunnen ze springen en sprinten wanneer ze maar willen.

 • 66%

  Rustig

  Dit ras vinden het fijn om in goed gezelschap te zijn en vinden het heerlijk om tegen ze aan te kruipen wanneer ze de kans krijgen en zin hebben. 

 • 66%

  Intelligent

  De LaPerm is net zo slim als andere katten.

 • 66%

  Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

  Ze zijn nogal wantrouwend als er plotseling een vreemd persoon in hun omgeving verschijnt. Ze kunnen hier aan wennen wanneer ze van jongs af aan met veel mensen in contact staan. 

 • 66%

  Onafhankelijk

  Ze zijn graag alleen om hun eigen zaakjes te doen, zoals een wasbeurt of slapen. 

  Gedrag LaPerm

  • 33%

   Spraakzaam

   Hun stem wordt als vrij zachtaardig beschouwd, maar ze laten zich niet zo vaak horen. 

  • 66%

   Behoefte aan beweging/ sportief

   Deze huiskatten moeten een goede reden hebben om te rennen. Pak de kattenveer en zwaai het regelmatig voor hun neus, zodat ze een reden hebben om te rennen en springen. 

  • 33%

   Neiging om weg te lopen

   Hun natuurlijke nieuwsgierigheid kan er voor zorgen dat ze buiten willen zien wat er gebeurt. Zorg er voor dat je ramen met een net bedekt zijn om te voorkomen dat ze van de rand springen of vallen. 

  • 66%

   Eetlust

   Ze zijn niet gulzig, maar kunnen dit wel worden wanneer ze zich vervelen. Het is belangrijk om ze een verscheidenheid aan activiteiten te bieden om te voorkomen dat ze te zwaar worden.  

   Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

   Gezelschap

   • 66%

    Kan een LaPerm samen met katten?

    Deze katten zullen niet blij zijn met nog een kat in huis. Echter, na verloop van tijd zullen ze elkaar tolereren, op voorwaarde dat ze beide hun eigen leefgebied, toevluchtsoorden en schuilplaatsen hebben. 

   • 100%

    Kan een LaPerm samen met honden?

    Ze kunnen prima samenleven met honden als je ze de tijd geeft om aan elkaar te wennen. De katten hebben wel een eigen plek nodig, schuilplaatsen en hoger gelegen plekken waar ze zich kunnen afzonderen. Het kan zelfs gebeuren dat ze met elkaar spelen. 

   • 100%

    Is de LaPerm een kindvriendelijke kat?

    Kinderen die te turbulent zijn en constant contact zoeken met de LaPerm, zullen de kat eerder afschrikken dan hun vertrouwen winnen. Met de juiste opvoeding en steun van de ouders kan er een mooie relatie ontstaan tussen beiden. 

   • 66%

    Is een LaPerm geschikt voor ouderen?

    In de regel wordt een energieke kitten niet aanbevolen voor ouderen. Volgens fokkers kan een volwassen LaPerm zich heel goed aanpassen aan de levensstijl van ouderen. 

    Wat kost een LaPerm?

    Gemiddeld ligt de aanschafprijs van een LaPerm kitten van één ras tussen de €800 en €1200. De prijs varieert afhankelijk van de afstamming, het ras, de leeftijd op het moment van aankoop en het geslacht.

    Het maandelijkse budget waar je rekening mee moet houden om aan de behoeften van deze kat te voldoen is ongeveer €30. Denk hierbij aan vulling voor de kattenbak, voeding en medische kosten.

    Pflege der LaPerm Katze

    Het wordt aangeraden om de oren regelmatig te controleren en schoon te maken volgens de aanbevelingen van de behandelende dierenarts. 

    Haaruitval

    Zorg er voor dat, tijdens het wisselen van de vacht, je ze een tot twee keer per week borstelt, afhankelijk van hoe lang de vacht is. 

    Ernährung der LaPerm Katze

    Een hoogwaardig dieet wordt aanbevolen, waarover je advies bij een dierenarts kan inwinnen.

    Gesundheit der LaPerm Katze

    Hoe oud wordt een LaPerm?

    Ze worden gemiddeld 15 tot 20 jaar oud. 

    Sterk/ bestendig

    Hun bovenvacht en ondervacht bieden ze bescherming tegen lage, maar minder goed tegen hoge temperaturen. 

    Neiging om snel aan te komen

    Wanneer ze niet genoeg activiteiten hebben kunnen ze te zwaar worden. Je moet rekening houden met het advies van de dierenarts en ze voeren middels een interactieve voerbakken, zodat ze langzamer kunnen eten en zich tegelijkertijd vermaken. 

    Veelvoorkomende ziektes

    Over het algemeen kan de LaPerm ziektes hebben die bij alle rassen voorkomen zoals gebitsproblemen. Er kunnen ook enkele andere aandoeningen optreden zoals:

    • Hypertrofische cardiomyopathie zorgt ervoor dat de hartspier dikker wordt. Als deze ziekte erger wordt, kan dit leiden tot hartfalen, dat zich kan uiten in de vorm van een onregelmatige hartslag, longoedeem, trombose van een slagader, enz. De diagnose kan worden gesteld door middel van echocardiografie, die eenmaal per jaar moet worden gedaan. Afhankelijk van de resultaten van de echocardiografie kan een behandeling worden voorgeschreven om de kwaliteit van leven van de kat te verbeteren.
    • Pyruvaatkinasedeficiëntie is een erfelijke aandoening die bloedarmoede veroorzaakt wanneer de kat ziek wordt. Hun levensverwachting kan kort (1 jaar) of langer (ongeveer 10 jaar) zijn, afhankelijk van de progressie van de ziekte. Om erachter te komen of de kat een of twee allelen heeft die deze ziekte kunnen veroorzaken, kan een genetische test worden gedaan.

    Voortplanting

    Gemiddeld bestaat een nest uit 3 kittens.

    Alleen combinaties van kortharige en langharige LaPerms zijn toegestaan.

    Laat een reactie achter over dit ras
    0 reacties
    Verwijderen bevestigd

    Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

    Log in om een reactie te plaatsen