Aanbieding

Grijze tabby wordt op de schoot van de verzorger geborsteld

Borstel de vacht van jouw kat voorzichtig en in de richting van de haargroei om ongemak te voorkomen.

© Impact Photography - Shutterstock

Hoe borstel je jouw kat: verzorgingstips en technieken

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Regelmatig borstelen verwijdert vuil, losse haren en kan zelfs doorbloeding verbeteren. Hier een aantal tips om het borstelen zo aangenaam mogelijk te maken.

Katten zijn fantastisch bedreven in het onder controle houden van hun vacht, regelmatig likken ze hun vacht schoon en ontwarren ze knopen waar mogelijk. Dit kan leiden tot haarballen en als je kat ouder is of lang haar heeft, kan het nodig zijn om ze een beetje extra hulp te bieden om alles glad te houden.

Als je kat het grootste deel van hun wakkere uren aan zichzelf besteedt, heb je je misschien afgevraagd of het nodig is om ze te borstelen. Onze kattenvrienden zijn berucht zelfvoorzienend en nemen deze verantwoordelijkheid meestal zelf op zich. Toch kunnen verzorging veel gezondheidsvoordelen hebben en het fysieke contact kan de band tussen eigenaar en kat vergroten.

Houden katten ervan om geborsteld te worden?

Of je kat het leuk vindt om geborsteld te worden, hangt grotendeels af van hun eerdere ervaringen. Sommige katten lijken van de aandacht te genieten, terwijl anderen bij het eerste teken dat ze verzorgd kunnen worden een mijl wegrennen. Slechte ervaringen in het verleden kunnen hieraan bijdragen. Als je kat lang haar heeft, zijn er bijzonder gevoelige gebieden rond hun voorpoten en buik, en je zult de tijd moeten nemen om positieve associaties op te bouwen. Als je kat verlegen is of bang voor aanraking, kan dit ook bijdragen aan nervositeit bij het borstelen.

Tekenen dat je kat niet blij is met verzorging

Er zijn tekenen waar je op kunt letten die aangeven dat je kat niet blij is met verzorging. Letten op tekenen van ongemak is belangrijk, omdat een nerveuze of bange kat minder snel terugkomt voor een borstelbeurt de volgende keer.

Als je kat zich ongemakkelijk voelt, kun je merken dat hun huid trilt of dat ze proberen zich van je weg te trekken. Een scherpe draai van het hoofd, een gespannen lichaam en vocalisaties zoals grommen en hissen zijn ook tekenen dat je kat je vertelt dat ze ruimte nodig hebben. Als hun staart begint te zwiepen, moeten ze wat tijd alleen krijgen om te ontspannen en te herstellen. Door op deze tekenen te letten en je kat de tijd te geven die ze nodig hebben, kun je laten zien dat je hun gedrag begrijpt en begrijpt wat ze aan jou communiceren.

Je kat borstelen zonder krassen te krijgen: Hoe kan ik een kat verzorgen die het niet fijn vindt?

Een kat verzorgen die zich ongemakkelijk voelt, zal voor alle betrokkenen erg onaangenaam zijn. Als je je kat verkeerd borstelt, kan dit pijn veroorzaken, waardoor toekomstige pogingen tot verzorging extreem moeilijk worden. Katten zijn slim en herinneren zich eerdere ervaringen, dus het is essentieel om vanaf het begin van verzorging een vrolijke en ontspannen gelegenheid te maken.

De beste manier om je kat te borstelen zonder krassen te krijgen, is ervoor te zorgen dat je kat zich op zijn gemak voelt. Dit is in het beste belang van hun welzijn. Hier bekijken we tips over je kat gelukkig houden tijdens het verzorgen.

Hoe kan ik mijn kat comfortabel maken met verzorging?

Je kat verzorgen heeft talloze gezondheidsvoordelen en voordelen. Het borstelen van de vacht van je kat kan helpen om de bloedsomloop te verbeteren, verharen verminderen en zelfs talg verspreiden, wat hun vacht waterdicht houdt. In warmere maanden kan het verspreiden van speeksel tijdens het verzorgen je kat afkoelen in heet weer. Het fysieke contact dat plaatsvindt tijdens het verzorgen kan de band en connectie tussen jou en je kat vergroten.

Een relaxte kat - Creative Cat Studio, Shutterstock

Om je kat zich comfortabel te laten voelen met de sensatie van het verzorgen, wacht tot ze ontspannen zijn en neem de tijd. Begin in het begin klein, beloon elke interactie met de borstel. Dit kan zo eenvoudig zijn als ze eerst laten naderen om te onderzoeken. Zodra ze blij zijn om de borstel te zien, raak ze ermee aan en beloon ze. Begin rond de kin en het gezicht, dit is vaak een goed idee, omdat katten van nature contact maken in dit gebied. Over vele sessies beweeg je de borstel voorzichtig in de richting van hun haargroei, beloon voor elk contact. Bouw dit in de loop van de tijd op, stop onmiddellijk bij het eerste teken van stress.

Om de ervaring positief en opwindend te houden, bewaar speciale beloningen waarvan je weet dat je kat ervan houdt voor wanneer de borstel tevoorschijn komt. Belonen met smakelijke traktaties helpt positieve associaties op te bouwen.

Als je een jonge kitten hebt, kun je ze al vroeg aan het proces laten wennen door voorzichtige interactie en aanrakingen van de borstel te stimuleren, met voedselbeloningen en spelletjes.

Of je nu met een volwassen kat of een kitten werkt, let goed op eventuele lichaamstaal die aangeeft dat ze niet langer comfortabel zijn. Laat ze rustig weggaan en dwing ze niet om de verzorging te verdragen. Dit zal eventuele positieve training uit het verleden tenietdoen.

Hoe vaak moet ik mijn kat borstelen?

Hoe vaak je je kat moet borstelen, hangt grotendeels af van hun temperament en vachttype. Als je kat zich op zijn gemak voelt en van de ervaring geniet, kan regelmatige verzorging iets zijn waar ze naar uitkijken. Vachttype speelt ook een grote rol, met kortharige vachten die slechts om de twee tot drie dagen moeten worden geborsteld. Katten met lang haar hebben vaker verzorging nodig, om klitten en vervilting op afstand te houden. Als ze graag verzorgd worden, is een dagelijkse sessie raadzaam.

Apparatuur en technieken: Belangrijke tips om te onthouden

Verschillende vachttypen vereisen verschillende borstels. Van borstelborstels tot grofgetande kammen, het is belangrijk om de beschikbare apparatuur als katteneigenaar te begrijpen. Bepaalde opties zijn alleen effectief en comfortabel voor specifieke vachttypen, dus neem de tijd om te overwegen welk stuk apparatuur het beste is voor je kat.

De juiste borstel kiezen

  • Een borstel, die meestal zachte borstelharen heeft, is de beste keuze voor katten met kort haar. Als je kat blij is met de beweging, kan dit type borstel worden gebruikt om de haren naar het hoofd van je kat te vegen en vervolgens de vacht weer glad te strijken. Dit proces maakt oud, dood haar los en verwijdert het, waardoor een gezonde vacht kan stralen.
  • Een pinnenborstel, die meestal een kleine bal aan het uiteinde van elke pin heeft om ongemak voor je kat te voorkomen, is de beste keuze voor katten met lang haar. Dit werkt eigenlijk door de vacht in plaats van eroverheen te glijden, wat essentieel is om vervilting te voorkomen.
  • Kammen zijn ook handige hulpmiddelen als het gaat om het borstelen van je kat. Voor kortharige katten moet dit fijn getand zijn om ervoor te zorgen dat eventueel dood haar is verwijderd en de circulatie wordt bevorderd. Langharige katten hebben baat bij een grof getande kam, die op eventuele klitten moet worden gebruikt voordat de pinnenborstel wordt gebruikt. Dit voorkomt dat de huid wordt uitgetrokken en helpt voorzichtig door knopen te werken.
Als je vermoedt dat je kat vlooien heeft, kan een fijn getande vlooienkam helpen om eventuele zwarte uitwerpselen of de vlooien zelf op te pikken, de vacht van je kat schoon te maken in combinatie met medicinale behandeling.

Hoe te borstelen met de juiste techniek

Kattenhaar groeit in cycli, net als de vacht van veel honden. Wanneer nieuw haar groeit, duwt het oud, dood haar eruit. Door te borstelen kan dit naar boven worden gebracht en verwijderd, waardoor alleen het nieuwe, gezonde haar overblijft. Als je kat ouder is, kunnen ze moeite hebben om bepaalde gebieden zelf te bereiken, dus verzorging kan enorm helpen.

Nadat je de juiste borstel en kamcombinatie voor je kat hebt gekozen, borstel in de richting van de vacht met lange en zachte slagen. Beweeg de borstel langzaam en stop als je een klit tegenkomt. Werk deze met een kam eruit en beloon je kat als dit gebeurt. Neem pauzes als je denkt dat je kat genoeg heeft gehad.

Als je kat vervilte vacht heeft of als het moeilijk is om door klitten heen te werken, raadpleeg dan een professionele kattentrimmer of je dierenarts. Probeer de vervilte vacht niet met scharen te knippen, want dit kan pijnlijk zijn voor je kat.

Of je nu je leven deelt met een kitten of een volwassen kat, je kat leren genieten van verzorging is goed voor hun gezondheid en welzijn. Het borstelen van je kat kan een plezierige ervaring zijn voor alle betrokkenen, neem gewoon de tijd om positieve associaties op te bouwen en laat je kat weggaan wanneer ze dat willen. Na verloop van tijd zal je kat leren genieten van de aandacht en interactie.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen