Burmees

Andere namen: Burmese kat

Burmees
© Shutterstock

De voorouder van alle Burmezen is een kat met bruine vacht, die aan de uiteinden donkerder is. Ze werd uit Birma geïmporteerd. Hier komt haar naam dan ook vandaan! Er zijn twee stambomen van de Burmakat: een Engelse en een Amerikaanse. Je kunt ze alleen onderscheiden aan de hand van een paar verschillen in de gezichtsstructuur.

Algemene informatie Burmees

Hoe oud wordt een Burmees? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Een boek genaamd Cat Poems, geschreven vanaf 1350 en gedurende de volgende vier eeuwen, beschrijft al een kat die op dit ras lijkt. De eerste bekende voorouder was een vrouwelijke Tonkinees genaamd Wong-Mau, die op een dag door een man genaamd Thompson uit Myanmar mee naar huis werd genomen.

Ze werd gedekt door een Seal Point/Chocolate Siamese kat. Een van de kittens uit het nest werd op zijn beurt gedekt door Wong-Mau, waardoor er effen bruine katten met gele ogen ontstonden. Zo werden de eerste Burmese kittens geboren en begon het fokprogramma voor dit ras.

Het duurde zes jaar voordat dit ras werd erkend door de Cat Fancier's Association (CFA), inclusief de sabelvariëteit.
In Europa verschenen de eerste katten van dit ras in 1947 in Groot-Brittannië. Deze eerste Birmese katten werden gekruist met oosters ogende Siamese katten, waardoor hun hoofden driehoekiger werden dan die van hun Amerikaanse ‘neven’. Door dit fokprogramma zijn in de loop der jaren ook andere kleuren in Europa erkend (rood, crème schildpad).

Uiterlijke kenmerken Burmees

 • Burmees
  Burmees

  Grootte Burmees

  Vrouwtjes kat : 26 tot 28 cm

  Mannetjes kat : 28 tot 30 cm

  De Engelse Burmese kat bereikt zijn volwassen grootte rond de 9-10 maanden, terwijl de Amerikaanse kat van dit ras er iets langer over doet omdat hij een sterkere botstructuur heeft. Ze wordt pas volwassen als ze ongeveer 12-13 maanden oud is.

  Gewicht Burmees

  Vrouwtjes kat : 3 tot 5 kg

  Mannetjes kat : 4 tot 6 kg

  Vachtkleur Burmees

  Vachttype

  Oogkleur Burmees

  Geel

  Uiterlijke kenmerken Burmees

  De Amerikaanse Burmees heeft een ronde kop en de structuur van zijn lichaam maakt hem massiever dan zijn Engelse "neef", die slanker is en een driehoekige kop heeft. Alle andere fysieke kenmerken zijn identiek.

  Het spierstelsel van deze kat is goed ontwikkeld en sterk, waardoor hij zijn middelgrote maar zware lichaam elegant kan bewegen. Deze kleine atlete zal je niet uit het oog verliezen. Deze zijn groot, rond en glanzen in een diepe gouden tint. Hun zijdezachte vacht, die dicht bij het lichaam ligt, heeft de reputatie een van de prettigste huisdieren te zijn in vergelijking met andere huiskatten.

  Goed om te weten

  Burmese kittens worden geboren met grijsblauwe ogen en een lichtgekleurde vacht, maar naarmate ze groeien worden de ogen geel en wordt de vacht donkerder op de "koelere" delen van het lichaam, zoals de poten.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Burmees is graag dichtbij mensen en laat je graag zien dat zij niet alleen elegant is, maar ook buitengewoon lief.

  • 66%

   Speels

   Deze huiskat is gefascineerd door alles wat beweegt. Daarom is het een goed idee om speelgoed om haar heen te verstoppen, zodat ze constante stimulatie krijgt en zichzelf bezig kan houden. Maar er gaat niets boven een kattenvisspeeltje om uw kat door het huis te laten rennen - het is een waar genot voor haar!

  • 66%

   Rustig

   Na het afblazen van stoom stelt de kat een moment van rust zeer op prijs. Ze kan deze tijd met jou of alleen doorbrengen - afhankelijk van of ze zichzelf aan het schoonmaken is en zich misschien in haar eigen hoekje wil terugtrekken of niet.

  • 66%

   Intelligent

   De Burmees is een kat die als slim en erg nieuwsgierig wordt beschouwd, wat betekent dat zij je door het huis zal volgen en geïnteresseerd zal zijn in alles wat je doet en wat er om je heen gebeurt.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze kat is eerder nieuwsgierig dan achterdochtig tegenover vreemden en kan wennen aan nieuwe mensen om je heen. Dit werkt het beste als ze geleidelijk aan haar worden voorgesteld, omdat de Burmees ze op eigen initiatief kan benaderen.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Deze kat is een eenling die zichzelf bezig kan houden als haar een verscheidenheid aan activiteiten wordt aangeboden. De Burmees heeft momenten alleen nodig, maar ze kan deze ook integreren in haar dagelijkse routine.

   Gedrag Burmees

   • 66%

    Spraakzaam

    Haar stem is niet luid. Als je de Burmees echter aanmoedigt om op je te reageren als je met haar praat, zal ze ze graag veelvuldig gebruiken om je ertoe te bewegen haar te aaien.

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Deze kat heeft iets nodig om te doen hebben. Het variëren van activiteiten zal een groot voordeel zijn voor de relatie met de kat en hun welzijn!

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Wat dacht je van een kleine wandeling buiten in de tuin? Dit is waar alle zintuigen van jouw kat een rol spelen. Maar maak je geen zorgen: de Burmees kan ook tevreden zijn met alleen maar uit het raam van zijn huis te kijken.

   • 66%

    Eetlust

    Gezien haar bouw zou je kunnen denken dat het een kat is met een gezonde eetlust. Omdat de Amerikaanse afkomst steviger gebouwd is dan haar Engelse equivalent, is het gemakkelijk om een ​​normale eetlust die nodig is om haar krachtige lichaam te voeden, te verwarren met gulzigheid.

    Omdat de Burmees een nieuwsgierige kat is die veel stimulatie nodig heeft, kan ze zich snel vervelen als je haar niet genoeg activiteiten biedt. In zo’n geval kan ze het gebrek aan activiteit gemakkelijk compenseren door te veel te eten.
    Een interactieve voerbak is een goed idee voor deze kat, omdat ze hierdoor tegelijkertijd in haar speel- en voedselbehoeften kan voorzien!

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Burmees geschikt voor jou?

    Doe de test

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Burmees samen met katten?

     Deze kat heeft geen gezelschap nodig om zich niet te vervelen. Als je echter een andere kat wilt aanschaffen, kan de Burmees eraan wennen, zolang je haar maar de tijd geeft om aan haar nieuwe metgezel te wennen en de dieren op de juiste manier aan elkaar te laten kennismaken.

    • 66%

     Kan een Burmees samen met honden?

     In eerste instantie zal de aanwezigheid van een hond niet gemakkelijk zijn voor deze kat. Het is erg belangrijk om van tevoren uit te vinden hoe je de dieren goed aan elkaar kunt voorstellen om de kansen op een harmonieus samenleven te vergroten - want dit is zeker mogelijk tussen een hond en deze kat!

    • 100%

     Is de Burmees een kindvriendelijke hond?

     Deze kat kan aan kinderen wennen en zachtaardig met ze omgaan, zolang ze ze maar met respect behandelen. Op basis hiervan kan een vertrouwensrelatie ontstaan.

    • 66%

     Is een Burmees geschikt voor ouderen?

     Zo'n levendig en nieuwsgierig katje past misschien niet bij iemand die een grote behoefte heeft aan rust en stilte. Daarom zou je idealiter voor zo iemand een volwassen Burmees moeten kiezen die al een paar jaar op de been is, zodat haar behoeften beter aansluiten bij oudere mensen.

     %}

     Wat kost een Burmees?

     De aankoopprijs van deze kat ligt tussen de €450,- en €1500,-. Het varieert afhankelijk van afkomst (fokkerij), stamboom, leeftijd, enz.

     Daarna moet je ongeveer € 30,- per maand betalen om een ​​kat van dit ras te voorzien van hoogwaardige voeding en kattenbakvulling.

     Verzorging

     Omdat haar vacht kort is en zeer weinig ondervacht heeft, is een keer per week borstelen voldoende.

     Haaruitval

     Hun vachtwisseling is niet al te uitgesproken. Tijdens deze periode hoef je niet extra te borstelen.

     Voeding Burmees

     Deze kat heeft haar hele leven een hoogwaardige voeding nodig, die ook moet worden aangepast aan haar leeftijd en haar iets grotere behoefte aan beweging.

     Gezondheid Burmees

     Hoe oud wordt een Burmees?

     De levensverwachting van de Burmees is rond de 14 jaar.

     Sterk/ bestendig

     Omdat ze geen ondervacht heeft, is haar prachtige, glanzende vacht die dicht bij haar lichaam ligt niet voldoende om haar voldoende tegen de kou te beschermen.

     Neiging om snel aan te komen

     Het compacte, sterke lichaam van de Burmees betekent vaak dat ze een grote eetlust heeft, vooral als ze een bijzonder hoog energieniveau heeft en veel beweegt. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat een gezonde eetlust niet ontaardt in overeten!

     Veelvoorkomende ziektes

     Deze kat kan dezelfde ziekten krijgen als andere huiskatten. Bij dit ras komen daarnaast vaker de volgende aandoeningen voor:

     • Birmaanse Hoofdafwijking (afwijking van de gezichtsschedel) bij de Amerikaanse Burmees. Er kan een gentest worden uitgevoerd voor de diagnose.
     • Hypokaliemische Myopathie, die leidt tot verzwakking en pijn in de spieren. Er is een test beschikbaar voor de diagnose.
     • Gangliosidose GM2: De kat heeft een tekort aan een specifiek enzym dat leidt tot hersenschade. Een test voor de diagnose is mogelijk.
     • Hypertrofe Cardiomyopathie: Jaarlijks wordt een echografie- en Doppler-onderzoek uitgevoerd voor de diagnose.

     Voortplanting

     De vrouwelijke Burmese kat bereikt de puberteit rond de 9 maanden. Een gemiddeld nestje bestaat uit 6 kittens. De vruchtbaarheid is daardoor iets verhoogd vergeleken met het gemiddelde van andere rassen.

     Laat een reactie achter over dit ras
     Log in om een reactie te plaatsen