Aanbieding

Kat verstopt zich onder een bed

Verstopt je kat zich onder je bed?

© Shutterstock

Waarom verstopt mijn kat zich onder mijn bed?

Door Lianne van Loon

Online sinds

Katten voelen zich graag veilig in een afgesloten ruimte. Ze kunnen zich verstoppen onder je bed, bovenop de kleerkast of op een ander favoriet, klein plekje.

Is het altijd een goed teken? We weten dat katten zich onder het bed verstoppen als ze zich onrustig of bedreigd voelen. Er is echter meer aan dit gedrag dan je op het eerste gezicht zou denken.

Hier kijken we naar mogelijke redenen voor de verstopplek van je kat en vragen we of het iets is waar een eigenaar zich zorgen over moet maken. Vaak is het te wijten aan het natuurlijke instinct van een kat om warmte en veiligheid te zoeken, maar het kan ook een teken zijn dat ze zich onrustig voelt. Het gedrag van je kat van dichtbij bekijken kan nooit kwaad.

Waarom verstopt je kat zich graag onder je bed?

Katten hebben altijd al een veilig en beschermd plekje willen vinden om te slapen. Het is volkomen natuurlijk! De meeste gedomesticeerde katten zijn geëvolueerd van wilde katten uit het Midden-Oosten, die dezelfde voorouders hebben als leeuwen, tijgers en jachtluipaarden. Wilde katten zoeken altijd een plek op die zowel op de grond als in de lucht beschermd is tegen roofdieren. Zo is een kleine grot, uitgehouwen in vegetatie of rotsen, de favoriete slaapplaats van een wilde kat.

Huiskatten passen hetzelfde instinct toe op de huizen die ze met ons delen. De ruimte onder een bed is de ideale plek voor een kat om zich te verstoppen, omdat het de volgende vier belangrijke componenten van kattenwelzijn biedt:

 • Angst
 • Troost
 • Ziekte
 • Veiligheid
 • Slapen/rusten

Je kat verstopt zich onder het bed voor: Comfort

De meeste katten slapen tussen de 15 en 20 uur per dag. Met zo'n lange slaaptijd is een belangrijk element van kattencomfort de afwezigheid van risico's; aanvallen van grotere roofdieren of andere dominantere katten zijn een zeer reële mogelijkheid, zelfs voor huiskatten. Door zich onder het bed (of een ander meubelstuk) te verstoppen, voelt de kat zich comfortabel en veilig.

Je kat verstopt zich onder het bed voor: Veiligheid

Net zoals een kat zich op zijn gemak wil voelen, wil hij zich ook veilig voelen. Harde en plotselinge geluiden of stemverheffing worden als gevaren gezien. Het scherpe gehoor van een kat versterkt deze geluiden, waardoor het dier zich soms overstuur voelt. Verstoppen onder een bed is de natuurlijke manier van je kat om zich veiliger en buiten bereik van kwaad te voelen.

Katten die zwanger zijn of borstvoeding geven, kunnen extra nerveus zijn en harde geluiden minder goed verdragen. Een zwangere kat verstopt zich misschien meer. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk lawaai maakt als je in de buurt bent van zogende poezen. Laat niemand haar of het nest storen. Ja, kittens zijn schattig, maar een verstoorde en gestreste moederpoes is niet goed voor hen, of voor de poes zelf. Laat haar beslissen wanneer het voor jou tijd is om haar baby's te ontmoeten, en dwing haar nooit - ze kan agressief worden.

Je kat verstopt zich onder het bed vanwege: Ziekte

De meeste dieren hebben de neiging om zich te verstoppen als ze zich niet goed voelen. Dit is nog een erfenis van de wilde kat. Een ziek dier in het wild is kwetsbaar voor aanvallen van roofdieren of andere dieren (een roedel wolven zal zich tegen een ziek lid keren en het wegjagen). Honden en katten hebben er dus een hekel aan om ons (hun soortgenoten) te laten zien dat ze op de een of andere manier zwak of zwak zijn.
 

Een kat kan zich onder het bed of ergens anders donker en stil verstoppen als hij zich onwel voelt of gewond is. In zo'n situatie moet je waakzaam zijn voor het gedrag van je kat en indien nodig stappen ondernemen om haar beter te laten voelen. Als je kat begint over te geven en zich onder het bed verstopt, bel dan je dierenarts en vraag hem om advies.

Je kat verstopt zich onder het bed vanwege: Angst

Net zoals een kat zich onder het bed verstopt om zich veilig te voelen als hij harde of plotselinge geluiden hoort, is het mogelijk dat hij zich verstopt als je in een gezin met grote veranderingen zit. De komst van een nieuwe baby of een nieuw huisdier kan je kat bijvoorbeeld van streek maken, vooral omdat het een solitair dier is.

Een schuwe kat kan zich van nature veiliger voelen door zich te verstoppen, dus wees je ervan bewust dat je ze genoeg tijd en ruimte moet geven om te leren naar buiten te komen en zich zelfverzekerd te voelen als ze er klaar voor zijn!

Als je kat buitensporig veel tijd onder het bed doorbrengt vanwege wat je denkt dat angst kan zijn, kun je verschillende therapieën overwegen om haar te helpen. Vraag je dierenarts om je door te verwijzen naar een klinisch diergedragstherapeut die je gespecialiseerd advies kan geven.

Je kat verstopt zich onder het bed om: Uit te rusten en te slapen

Onder normale omstandigheden doet je kat dit waarschijnlijk om te slapen. Als je kat slaapt, voelt ze zich het kwetsbaarst. Daarom zoekt ze een plek om te slapen die zowel beschutting biedt tegen de elementen als tegen vijanden. Als je kat zich onder een bed verstopt, voelt ze zich niet alleen veilig, maar weet ze ook dat ze niet gestoord zal worden tijdens haar welverdiende rust.

Waar verstoppen katten zich nog meer?

Als je de belangrijkste redenen kent waarom een kat zich onder het bed verstopt, kan dat helpen om te bepalen of er iets is dat haar van streek maakt. Het kan zijn dat ze alleen maar wil slapen, maar ze kan ook angstig, gewond of ziek zijn. 

Hieronder volgen enkele andere plekken waar een kat zich kan verstoppen; de redenen waarom ze deze plekken kiest, zijn de redenen die we hierboven hebben opgesomd:

 • Achter gordijnen
 • Achter warme keukenapparatuur
 • Onder een houten dek
 • Onder struiken in de tuin
 • In een gootsteen in de keuken of badkamer
 • In of bovenop kasten en kleerkasten
 • In tassen of koffers
 • In kartonnen dozen
 • Onder dekens
   

Moet je ervoor zorgen dat je kat zich niet onder het bed verstopt?

Tenzij je het bed moet verplaatsen of ergens onder moet gaan liggen, kun je je kat het beste met rust laten. Er is echter een voorbehoud: als je kat gewoonlijk onder het bed ligt en niet altijd slaapt, kan ze van streek of ziek zijn of andere medische problemen hebben. Als je haar om het uur controleert, krijg je een duidelijke indicatie van haar gezondheid en gedrag.

Plaatsen waar een kat zich NIET moet verstoppen

Er zijn een aantal plekken waarvan we weten dat ze gevaarlijk zijn. Je kat realiseert zich misschien niet in welk gevaar ze verkeert als ze achter een radiator of in een wasdroger slaapt. Ze is er tenslotte alleen maar omdat het voor haar veilig voelt.
Laten we eens kijken naar een aantal plekken waar je je kat beter niet kunt verstoppen.

Katten mogen zich niet verstoppen: In huishoudelijke apparaten

Sommige katten vinden troost in een wasdroger of wasmachine. De trommel heeft de perfecte afmetingen en is vaak behoorlijk warm. Sta dit niet toe - houd de deur dicht en hang ook een waarschuwingsbordje op de deur!

Houtkachels zijn, als ze regelmatig gebruikt worden, warm en gezellig voor een kat, maar haar keuze van bed is onverstandig. Ook hier geldt: houd de deur van de kachel dicht en hang een waarschuwingsbordje op de deur, zodat gebruikers altijd controleren of je kat er niet in zit.

TIP: Als je een kat hebt, controleer dan altijd keukenapparatuur, ovens en houtkachels voordat je ze aanzet.

Katten moeten zich niet verstoppen: In garages en onder auto's

Katten houden er ook van om onder auto's te liggen. Ze hebben een 360 graden uitzicht op de wereld om hen heen en ze liggen beschut. Als de auto de laatste paar uur is gebruikt, straalt hij ook warmte uit op de grond. Verstoppen onder een auto is om voor de hand liggende redenen echter buitengewoon gevaarlijk en als kattenbaasje moet je voorkomen dat je kat zo'n plek uitkiest. 

Je verstoppen in een garage is net zo gevaarlijk en moet worden vermeden. De garages van de meeste mensen bevatten gereedschapskisten, scherpe voorwerpen, elektrische machines en verschillende chemicaliën zoals onkruidverdelgers en antivries

Katten kunnen ook opgesloten raken in garages - als je kat verdwijnt wanneer hij normaal gesproken thuiskomt, vraag dan je buren om hun schuren en garages te controleren - je kat kan daar vastzitten!
En vergeet niet om de zolder en kelderruimtes te controleren!

Hoe krijg je je kat onder je bed vandaan?

Als je je kat onder je bed vandaan moet halen, kun je op verschillende manieren te werk gaan. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je haar naar een rustige en stille kamer brengt. Als je haar onder het bed vandaan probeert te slepen door lawaai en beweging, zal dat eindigen in tranen en zul je je waarschijnlijk bezeren.

Tenzij je je kat binnen enkele seconden moet pakken, kun je de volgende methode proberen om haar onder het bed vandaan te lokken:

 • Roep haar met een rustige en liefdevolle stem
 • Bied haar traktaties of eten aan, misschien zelfs de belofte van een stukje kant-en-klaarmaaltijd
 • Wees geduldig en probeer haar er niet fysiek uit te sleuren
 • Als traktaties en voedsel niet werken, probeer dan een speeltje, zoals een vislijn

Waarom zou een kat zich plotseling gaan verstoppen?

Onthoud dat als je kat buitensporig veel tijd onder je bed doorbrengt, er iets mis kan zijn en dat ze daar waarschijnlijk niet alleen is om te slapen. Als je haar eenmaal uit haar schuilplaats hebt gelokt , controleer haar dan op verwondingen en noteer haar gezondheidstoestand (als ze braakt en lusteloos is, breng haar dan naar de dierenarts).

Zorg er samen met de lichamelijke controles voor dat ze gelukkig is. Een verdrietige en depressieve kat eet misschien niet, is misschien erg luidruchtig, plast misschien niet in haar kattenbak en verzorgt zichzelf misschien obsessief. Hoe vreemd haar verstopgedrag ook is, wees altijd waakzaam voor je kat. Misschien probeert ze je iets te vertellen.

artikel heeft unieke content en is geschreven door Karen Wild, CCAB gediplomeerd klinisch diergedragstherapeut

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen