Aanbieding

Kat in kattenbak

Ontdek de symptomen, oorzaken en behandeling van constipatie bij katten

© Shutterstock

Alles wat je moet weten over constipatie bij katten

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Constipatie bij katten is een onaangenaam onderdeel van het leven dat je huisdier om verschillende redenen kan treffen.

Er zijn een aantal medische en gedragsoorzaken, maar eventuele veranderingen in de stoelgang van je kat moeten met je dierenarts worden besproken. Mensen met een binnenkat zullen beter op de hoogte zijn van de stoelgang en wanneer dit verandert. Als je kat niet zo regelmatig gaat als normaal, heeft hij misschien een helpende hand nodig om de zaken weer op gang te krijgen.

Constipatie is niet ongebruikelijk en treft veel katten minstens één keer in hun leven. Sommige katten hebben regelmatig constipatie, terwijl anderen een stressvolle periode hebben en een keer worstelen. Net als bij mensen kunnen verminderde vochtinname en meer droge ontlasting voldoende zijn om verminderde ontlasting of constipatie te veroorzaken. Gezonde poep moet water bevatten, uitgedroogde poep is moeilijker uit te persen en in beweging te krijgen. Door toegang te bieden tot vers water en kattenvoer van goede kwaliteit, verklein je de kans dat een kat last krijgt van constipatie, maar houd er rekening mee dat medische aandoeningen ook de darmen van de kat kunnen aantasten. Geef je kat een schone plek om een behoefte te doen en probeer veranderingen in routine te vermijden. Katten houden van schone kattenbakken en privacy!

Afzonderlijke momenten van obstipatie zijn meestal niets om je zorgen over te maken en kunnen een eenvoudige behandeling vereisen of vanzelf oplossen. Maar zelfs een korte periode van obstipatie kan voldoende voor een behandeling om de dikke darm te reinigen. Als je kat zich inspant om te poepen, of al meer dan 48 uur niet is geweest, is het tijd om met je dierenarts te praten. Praat altijd met je dierenarts voordat je probeert de constipatie van de kat thuis te behandelen - de oorzaak moet altijd worden onderzocht!

Symptomen van constipatie bij katten

Hoe weet je of je kat last heeft van constipatie? Katten zijn nogal gesloten over hun toiletzaken en daarom is het vaak vrij moeilijk om te bepalen in welke staat de poep van je kat zich bevindt.

Tenzij je een binnenkat hebt. Dan krijg je veel vaker de kans om de kattenbak te inspecteren. Als je kat vaak buiten is, en daar de behoefte doet, is dat natuurlijk een stuk moeilijker. 

Symptomen van constipatie zijn onder meer:

  • Geen stoelgang gedurende meer dan 48 uur
  • Droge, harde ontlasting
  • Poepen buiten de kattenbak
  • Verminderde eetlust; verminderde dorst
  • Braken
  • Overdreven aanspanning tijdens het poepen
  • Overmatige vocalisatie

Als je problemen opmerkt en de kat gaat niet meer zoals gewoonlijk naar de kattenbak, bel dan je dierenarts en maak een afspraak voor controle.

Oorzaken van constipatie bij een kat

Er zijn meerdere oorzaken van constipatie bij katten. Om constipatie effectief te kunnen behandelen, is het essentieel om te weten wat de oorzaak is. Alles van gedragsproblemen, zoals veranderingen in de thuisomgeving, stress of zelfs een verandering van kattenbakmerk; tot en met ernstige medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je kat stopt met poepen zoals normaal.

Elke aandoening die uitdroging veroorzaakt, kan constipatie tot gevolg hebben. Dit kan zoiets zijn als chronisch of langdurig, waaronder nierziekte of diabetes; of een acuut probleem zoals ernstig braken. Hierdoor wordt er minder water afgevoerd wat resulteert in hardere ontlasting.

Naast medische aandoeningen kunnen structurele afwijkingen ervoor zorgen dat je kat niet naar het toilet gaat! Blokkades van de dunne darm kunnen ervoor zorgen dat er iets niet doorheen kan. Deze obstructies kunnen veroorzaakt worden door iets zijn dat jouw kat heeft gegeten of tumoren van het maagdarmkanaal. Megacolon is een aandoening die de dikke darm aantast en een vergrote dikke darm en uitgerekte spieren veroorzaakt. Dit betekent dat de dikke darm niet in staat is om fecaal materiaal effectief uit het lichaam te verwijderen. Andere aandoeningen zoals obesitas kunnen ook zorgen voor obstipatie!

Oudere katten hebben meer kans op leeftijdgerelateerde aandoeningen, zoals nieraandoeningen en artritis. Beide, of een combinatie, kunnen leiden tot problemen met de ontlasting. Katten met artritis kunnen moeite hebben om in hun houding te komen of moeite hebben om in hun kattenbak te komen.

Alle bovenstaande aandoeningen vereisen veterinaire behandeling om te genezen of onder controle te houden. Eventuele veranderingen in de poep van je kat moeten met een dierenarts worden besproken. Constipatie is geen grap!

Huismiddeltjes tegen constipatie bij katten

Als je bang bent dat je kat last heeft van constipatie, maak dan een afspraak met je dierenarts. Huismiddeltjes zijn vaak niet een veilige optie. Veel aandoeningen die constipatie veroorzaken, vereisen medicijnen op recept, of op zijn minst een zorgvuldige behandeling door een dierenarts. Ga er nooit vanuit dat obstipatie goedaardig is - katten zijn meesters in het verbergen van hun ziektes!

Lees verder om manieren te ontdekken waarop je de kans op constipatie van je kat kunt verkleinen.

1. Laat je kat meer water drinken

Katten drinken vaak niet voldoende water. Natvoer kan hun wateropname aanzienlijk verhogen, maar is helaas niet zo goed voor hun tanden als droge brokjes. Katten die natvoer krijgen, hebben over het algemeen vochtigere en vaak stinkende ontlasting! Probeer je kat aan te moedigen meer water te drinken.

Veel katten drinken graag water op plekken die niet voor ze bedoeld zijn. Je kan bijvoorbeeld een waterfontein te overwegen, zodat ze vaker en meer water drinken. Katten houden er ook niet van om water te drinken bij hun voederbak, dus het verplaatsen van de drinkbak kan een idee zijn. Een andere optie is om wat smaak aan het water toe te voegen door bijv tonijn te laten weken in het water, of gekookt kippenwater te serveren, uiteraard afgekoeld. 

2. Maak poepen een prettige ervaring voor je kat

Katten houden van privacy en kunnen kieskeurig zijn met hun kattenbak. Maak het "toilet" van je kat zo mooi mogelijk. Zoek uit welke bak je kat lekker vindt - dit kan diep, breed of ondiep zijn. Bied ze verschillende soorten zwerfvuil aan, sommige houden van klei tussen hun tenen; en anderen begraven hun behoeftes graag in houtsnippers! En houd het toilet altijd schoon.

Katten delen hun toilet niet graag, dus als je meerdere katten hebt, zorg dan voor meerdere kattenbakken. Meer kattenbakken staat gelijk aan gelukkigere katten!

Katten zijn gevoelig voor omgevingsdruk en waargenomen bedreigingen. Als je kat zich zorgen maakt, kan hij zijn poep vasthouden. Als je kat een negatieve ontlastingservaring heeft gehad - of het nu pijn is, aangevallen wordt door een andere kat wanneer deze kwetsbaar is of gewoon een ongeschikte bak, kan dit hem meer stress bezorgen bij naar het toilet gaan. Feromoonverspreiders in de buurt van het gebied kunnen je huisdier op zijn gemak stellen. Maak de kattenbak de favoriete plek van je kat.

3. Verhoog de vezelinname van je kat

Er zijn meerdere opties om de vezelinname van je kat te verhogen. Speciale diëten zijn verkrijgbaar via de dierenarts en er zijn veel voedingssupplementen die op recept of zonder recept verkrijgbaar zijn. Praat met je dierenarts over de beste optie voor je kattenvriend. Vezelrijke diëten helpen de ontlasting op te lossen, verhogen de activiteit van het maagdarmkanaal en de dikke darm en vergroten het vermogen van de darm om water in de ontlasting op te nemen.

4. Speel meer met je kat en houdt hem actief

Beweging is geweldig om het maagdarmkanaal in beweging te krijgen! Stimuleer spelen, probeer nieuw speelgoed en heb plezier met je viervoeter. Gezonde en actieve katten hebben minder kans op constipatie. Katten die regelmatig bewegen, hebben minder kans op obesitas, wat een van de oorzaken is van constipatie. Een zittende kat hoeft niet altijd direct lui te zijn. Het kan erop duiden dat er andere gezondheidsproblemen spelen. 

Medische behandelingen voor constipatie bij katten

Wanneer je kat regelmatig last heeft van constipatie, ga dan langs een dierenarts. Veel aandoeningen worden pas laat opgemerkt en kunnen dan niet altijd met succes worden behandeld. Een dierenarts zal een volledig onderzoek doen, om de oorzaken te achterhalen.

Er zijn verschillende behandelingen die een dierenarts kan uitvoeren:

  • Intraveneuze vloeistoftherapie via een infuus om uw huisdier te rehydrateren
  • Handmatige verwijdering van ontlasting in de dikke darm, via een klysma
  • Toediening van laxeermiddelen. Laxeermiddelen verhogen de beweeglijkheid door de dikke darm en het maagdarmkanaal. Deze kunnen rechtstreeks in de anus en de dikke darm worden toegediend, of kunnen worden voorgeschreven als orale medicatie om thuis te geven.

Constipatie is niet altijd te vermijden, maar door ervoor te zorgen dat de gezondheid van je kat zo goed mogelijk is, kan de kans hierop worden verkleind. Zorg ervoor dat er altijd goed voer, vers water en een geschikte kattenbak beschikbaar zijn - en houd je kat gezond en actief! Deze eenvoudige stappen verkleinen de kans dat je viervoeter regelmatig naar de dierenarts moet.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen