Aanbieding

biologische onkruidverdelger voor honden

Veilige keuzes

© schubbel / Shutterstock

Een huisdiervriendelijke tuin: 7 natuurlijke onkruidbestrijdingen voor honden en katten

Door Lianne van Loon

Online sinds

Het hebben van huisdieren en een mooie tuin gaan vaak niet samen. 

Ten eerste omdat honden en katten je planten graag aanvallen of er mee spelen, maar ook omdat de onkruidverdelgers die je gebruikt ze kunnen vergiftigen. Om risico's voor de gezondheid en veiligheid van je huisdieren te vermijden, is het belangrijk om tijdens het tuinieren biologische producten te gebruiken die niet schadelijk zijn voor honden en katten.

Welke onkruidverdelger is niet schadelijk voor jouw hond of kat? 

Witte azijn: een natuurlijke oplossing

Witte azijn, een veelgebruikt ingrediënt in je keuken, kan worden gebruikt als een krachtige natuurlijke onkruidbestrijding. Het hoge zuurgehalte verwijdert onkruid effectief. Meng witte azijn met water in een spuitfles en breng het rechtstreeks aan op de te behandelen gebieden. Zorg er wel voor dat je planten die je wilt behouden vermijdt, want de azijn kan ook deze planten beschadigen. De resultaten zullen niet onmiddellijk zijn, en je moet eraan denken om je huisdier in huis te laten wanneer je het product verstuift. 

Zout: een voordelig alternatief

Zout is een betaalbare en gemakkelijk verkrijgbare natuurlijke onkruidverdelger. Meng een kleine hoeveelheid zout met heet water en giet de oplossing over het onkruid. Gebruik zout echter spaarzaam, want overmatig gebruik kan schadelijk zijn voor omringende planten.

Maïsmeel: voorkomt dat onkruid ontkiemt

Maïsmeel is een natuurlijke manier om onkruid in je tuin te bestrijden. Strooi maïsmeel gewoon royaal over de aangetaste gebieden. Het voorkomt dat onkruidzaden ontkiemen en beperkt zo hun groei.

Water koken: een eenvoudige methode

Deze methode is eenvoudig, zuinig en veilig voor dieren. Kook wat water en giet het direct over het onkruid. De extreme hitte elimineert ongewenste planten effectief door ze bij hun wortels te vernietigen.

Thermische onkruidverdelger: extreme hitte

De thermische onkruidverdelger gebruikt de kracht van warmte om onkruid te verdelgen zonder chemicaliën. In principe verbrand je de ongewenste planten. Gebruik dit gereedschap echter voorzichtig om te voorkomen dat je naburige planten beschadigt. De aanschafprijs van een thermische onkruidverdelger is redelijk hoog. Daarnaast is het belangrijk goed op te passen dat je de tuin niet laat afbranden!

Organische mulch: houdt onkruid op natuurlijke wijze tegen

Het gebruik van organische mulch, zoals houtsnippers, stro of dode bladeren, is een effectieve methode om te voorkomen dat onkruid groeit. Niet alleen verstikt mulch bestaand onkruid, het voorkomt ook dat nieuw onkruid ontkiemt. Bovendien houdt het bodemvocht vast en bevordert het de gezondheid van planten.

Suiker: de zelfgemaakte oplossing

Het is ideaal om onkruid te wieden, vooral dikstengelig, ruw onkruid. Suiker reageert met de grond en stopt tijdelijk de groei van planten op de plek waar je het hebt gegoten. Maar suiker kan ander ongedierte naar je tuin lokken. Om dit te voorkomen kun je het mengen met een beetje chilipoeder. 

Conclusie

Er zijn genoeg manieren om onkruid tegen te gaan zonder je dier (of kind) in gevaar te brengen. Voor meer effectiviteit kun je een aantal van deze technieken samenvoegen. Naast het feit dat natuurlijke methodes veiliger zijn, zijn ze meteen ook een stuk beter voor het milieu!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen