Aanbieding

Kat ligt op rug in bed, naast een wekker

Lighoudingen kunnen erg verschillen. Het kan per tijdstip of zelfs per seizoen veranderen hoe je kat het liefste ligt.

© MaxyM | Shutterstock

Dit betekent de lighouding van jouw kat

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Katten slapen veel. Maar ook als ze niet slapen, liggen ze vaak om zich heen te kijken. Soms in de vreemdste houdingen! Wat zeggen deze houdingen precies?

Kat ligt opgerold

Deze houding zie je eigenlijk wel bij alle katten. Ze liggen helemaal opgerold als een bolletje te slapen, met hun staart om zich heen geslagen en het kopje soms verborgen onder een pootje. Deze houding wil vertellen dat je pluizenbol zich veilig en vertrouwd voelt en geen bedreigingen of gevaar in de buurt verwacht. Ook geeft het ze extra warmte, grote kans dus dat dit op koude dagen een favoriete houding is van je maatje.

Kat ligt op zij

Veel katten liggen ook regelmatig op de zij, met de ogen iets geopend en de oren omhoog. Ze zijn meestal nog wel vrij alert, ze kunnen elk moment opspringen en weglopen. Katten doen dit vaak als ze niet helemaal goed kunnen ontspannen of wanneer er veel drukte om ze heen is.

Kat ligt op de buik

In deze houding ligt een kat rechtop, eventueel met de pootjes onder zich gevouwen (hoe dat nou lekker kan liggen?) maar soms ook met de poten uitgestrekt. Meestal slapen ze niet of niet zo diep in deze houding. Veel katten liggen bijvoorbeeld op deze manier in de vensterbank, zo kunnen ze mooi buiten de boel in de gaten houden.

Kat ligt op rug: buikje omhoog! 

Dit is de meest relaxte houding van je pluizenbol. En ook nog eens superschattig om te zien! Helemaal als je schatje de voorpootjes zo half gebogen heeft. Wanneer je kat in deze houding ligt, wil dat zeggen dat deze zichzelf helemaal veilig en ontspannen voelt. De buik is namelijk heel kwetsbaar en gevoelig, die laten ze niet zomaar aan iedereen ziet. Een heel mooi teken van vertrouwen van jouw maatje dus!

Lighouding kat op rug

Onze favoriete kattenhouding: buikje omhoog 
©Berna Namoglu / Shutterstock

Kat verstopt zich om te slapen

Veel katten houden ervan om zich te verstoppen. Dit komt voort uit hun instinct, ze moeten altijd op hun hoede zijn voor eventueel gevaar. Onder een deken, weggekropen in een mandje of achter in een kast zoekt jouw poes deze veiligheid graag op. Daarnaast is het natuurlijk ook lekker warm.

Het kan per tijdstip of zelfs per seizoen verschillen hoe je kat het liefste ligt.

Dit zijn de meest voorkomende lighoudingen van katten. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren, aangezien katten heel flexibel zijn kunnen ze zich soms in de meest vreemde houdingen manoevreren. Het kan trouwens per tijdstip of zelfs per seizoen verschillen hoe je kat het liefste ligt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ’s nachts opgerold in hun mandje liggen, overdag het liefst in de vensterbank op hun buik, in de zomer liever uitgestrekt in de zon en de winter opgerold op de kachel.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen