Bij nierfalen is er sprake van een verminderde nierfunctie. Er wordt dan ook wel gesproken over nierinsufficiëntie of nierschade. Wat dat inhoudt voor jou en je kat, lees je hier.
Wat is de functie van de nieren van een kat?
Jouw kat heeft twee nieren, net als dat wij mensen twee nieren hebben. Bij nierfalen hebben de nieren moeite met het uitvoeren van de normale nierfuncties. Die nierfuncties zijn de volgende:
- Het op peil houden van de bloeddruk
- Reguleren van de hormoonhuishouding
- Reguleren van de mineralenhuishouding
- Reguleren van de vochtbalans
- Verwijderen van gifstoffen/afvalstoffen uit het bloed
Daarnaast spelen de nieren een rol in de aanmaak van rode bloedcellen. De nieren zijn belangrijke organen.
Acuut nierfalen VS chronisch nierfalen katten
Acuut nierfalen kunnen komen doordat jouw kat iets heeft gegeten, wat giftig is voor je kat. Lelies zijn prachtige bloemen, maar heel giftig voor je kat. Daarnaast zijn bijvoorbeeld medicijnen en koelvloeistof giftig voor je kat. Wanneer je kat ze oplikt, kan dat acuut nierfalen veroorzaken. Andere oorzaken van acuut nierfalen zijn een nierinfectie, een verstopping van de blaas of een tumor.
Van acuut nierfalen kan je kat volledig herstellen. Het is dan wel belangrijk er op tijd bij te zijn. Mocht je iets vermoeden, ga direct naar je dierenarts! Acuut nierfalen kan uiteindelijk chronisch nierfalen worden. Chronisch wil zeggen dat de nieren al langer slecht werken, langer dan twee maanden. Dat moet voorkomen zien te worden!
Welke symptomen krijgt een kat met nierproblemen?
Wanneer en groot deel van de nieren de functie niet meer goed uitvoert, lopen de gifstoffen in het lichaam op. Dat is het moment dat jouw kat zich slecht gaat voelen. De volgende verschijnselen kunnen optreden:
- Bleke slijmvliezen (door bloedarmoede)
- Minder actief
- Slechte vacht
- Sloom zijn
- Stinkende adem
- Veel drinken
- Veel plassen
- Veel slapen
- Vermageren/afvallen
Symptomen worden pas zichtbaar wanneer 75% van de nierfunctie verloren is gegaan.
Hoe stellen we de diagnose van nierfalen van jouw kat?
Er zijn verschillende soorten onderzoek mogelijk om nierfalen vast te stellen. Dat zijn de volgende onderzoeken: bloedonderzoek, urineonderzoek, echo/ röntgenfoto en bloeddrukmeting. Veelal worden de onderzoeken gecombineerd om de diagnose te stellen. De dierenarts zal bepalen welke onderzoeken er nodig zijn om de diagnose te stellen.
Een bloeddrukmeting wordt veelal gedaan wanneer nierfalen bij je kat is vastgesteld. Een te hoge bloeddruk wordt veel gezien bij katten met nierfalen. Deze hoge bloeddruk kan op termijn schade geven aan andere organen zoals de ogen en de hersenen.
De behandeling van nierfalen bij katten
Één op de drie katten ontwikkelt op latere leeftijd nierproblemen. De nieren zijn net als vele andere organen erg belangrijk voor je kat. Mocht je vermoeden dat de nierfunctie niet meer goed werkt, zie je verschijnselen bij jouw kat die hierboven genoemd zijn? Maak dan een afspraak met je dierenarts. Hoe eerder nierfalen ontdekt wordt, hoe eerder de kans dat jouw kat op de juiste manier behandeld wordt.
Waarom moet mijn kat met nierfalen worden behandeld?
Acuut nierfalen wordt behandeld door het spoelen van de nieren. Dit gebeurt door een langdurig infuus en ondersteunende medicatie. Na de behandeling kan worden bepaald of er blijvende nierschade is door urine- en bloedonderzoek.
Bij chronisch nierfalen gaat de nierfunctie geleidelijk aan achteruit. Genezing is dan niet mogelijk. Het doel van het de behandeling is daarom niet genezen, maar zorgen dat jouw kat kan blijven genieten van het kattenleven.
De behandeling is gericht op:
- Het verbeteren van de nierfunctie
- Het verminderen van de lichamelijke klachten
- Het stabiliseren van de nieren
Hoe ontstaat nierfalen bij de kat?
Wanneer de verschijnselen van nierfalen zichtbaar zijn bij je kat, dan is de oorzaak meestal niet meer te achterhalen. Er zijn veel verschillende mogelijke oorzaken van nierfalen. Hierbij kun je denken aan:
- Aangeboren afwijkingen
- Blokkade van de urinewegen
- Ernstige uitdroging
- Hartaandoening
- Infectie van de nieren of het nierbekken (bacterieel of viraal)
- Medicijngebruik (langdurig of overmatig)
- Verhoogde bloeddruk
- Tumoren
Hoe kun je nierfalen tijdig herkennen?
De diagnose nierfalen is moeilijk te stellen, helemaal wanneer je vroeg wilt herkennen bij jouw kat of er (chronisch) nierfalen speelt. Om er tijdig bij te kunnen zijn, kun je het drinkgedrag van jouw kat in de gaten houden. Daarnaast kun je regelmatig, tenminste eenmaal per jaar maar liever vaker, bij de dierenarts op controle gaan met je kat. Indien nodig kan dan urine- en bloedonderzoek worden gedaan, zodat nierfalen tijdig gediagnostiseerd kan worden.
Kan mijn kat met nierfalen genezen?
De acute vorm van nierfalen is meestal te genezen, mits de oorzaak kan worden achterhaald. Bijvoorbeeld wanneer jouw kat aan een lelie heeft geknabbeld. Ga dan direct naar een dierenarts.
Nierfunctie wat is verloren, komt niet meer terug. De chronische vorm van nierfalen is niet te genezen. Echter met medicatie kan jouw kat ook met een chronisch nierfalen een fijn leven hebben.
Heeft een kat pijn bij nierproblemen of nierfalen?
Bij nierfalen zitten er meer afvalstoffen in het bloed van je kat. Deze afvalstoffen kunnen leiden tot zweertjes in het maagdarmkanaal, zweertjes op de tong en in de bek. De zweertjes in de bek en op de tong kunnen pijnlijk zijn, met name tijdens het eten. Hierdoor kan je kat minder willen eten, een verminderde eetlust hebben.
Zweren in de maag kunnen leiden tot misselijkheid en braken. Zweren in de darmen van je kat kunnen leiden tot diarree. Zowel misselijkheid, braken als diarree zijn geen fijne verschijnselen, hierdoor kan je kat zich echt rot voelen.
Nierfalen bij katten: wat is de levensverwachting?
De ene kat met nierfalen zal langer leven dan de andere. Dit is sterk afhankelijk van de ernst van het nierfalen en de snelheid waarmee het verergert. Daarnaast is het succes van de behandeling die is ingesteld een factor die meespeelt, evenals hoe snel de behandeling is ingesteld.
Bij acuut nierfalen was er kort geleden nog niets met je kat aan de hand. Je kat was nog gezond, heeft een mooie vacht en een gezond gewicht. Bij echo zien de nieren er normaal uit. Echtert blijkt dan uit het bloedonderzoek dat de nierwaardes extreem verhoogd zijn. Bij acuut nierfalen kan jouw kat, in het meest gunstige geval volledig genezen.
Bij chronisch nierfalen treden de symptomen op zoals hier boven beschreven. De dierenarts zal aanvullend onderzoek doen om nierfalen te bevestigen. Aanvullend onderzoek kan zijn urine- en bloedonderzoek en aanvullend daarbij een echo van de nier.
Hoe sterft een kat met nierfalen?
Wanneer jouw kat nierfalen heeft, is dat niet altijd goed te herkennen. De verschijnselen treden pas op, wanneer de nieren al voor een groot deel beschadigd zijn. Dat komt door de enorme reservecapaciteit van de nieren van jouw kat.
Uiteindelijk sterft een kat met nierfalen, doordat de kat zijn afvalstoffen (met name ureum) niet meer kwijt kan via de urine. De opgestapelde afvalstoffen zijn gif voor het kattenlichaam. Zover wil je het niet laten komen.
Naarmate het nierfalen bij jouw kat verder vordert, wordt het steeds lastiger om je kat goed te blijven ondersteunen. Bepaal voor jezelf hoever je wilt gaan en bespreek dit met je dierenarts. Je dierenarts kan je helpen bij het maken van een realistisch plan, zodat het voor jou en je kat leefbaar blijft. Hoe moeilijk het ook is, soms moet je ervoor kiezen om je kat te laten gaan.