Aanbieding

Golden Retriever Husky Mix

Gobarians worden ook wel Golden Huskies genoemd.

© JairoMZ | Shutterstock

De Gobarian : Golden Retriever x Husky kruising

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Online sinds

De Gobarian, met de blauwe ogen van de Husky en de unieke vacht van de Golden Retriever, is een gouden combi van twee van de populairste hondenrassen ter wereld!

 De Gobarian in het kort 

Met twee mooie, intelligente, en aanhankelijke ouders, is de Goberian een prachtige metgezel en familie hond. De Golden Retriever Husky mix is geliefd om zowel het uiterlijk als het karakter.  De Golden Retriever Husky mix is zeer actief en heeft veel beweging nodig.

Wonen in een appartement is niets voor deze hond. Idealiter heeft deze Golden Husky een grote tuin om in rond te rennen. Als je bedenkt dat de Husky oorspronkelijk werd gefokt om sleeën honderden kilometers voor te trekken, en dat Golden Retrievers ook bekend staan om de liefde voor het buitenleven, is dat niet verwonderlijk!

Dus, de Gobarian heeft minstens 60 minuten wandelingen per dag nodig. Idealiter zou het zelfs twee uur moeten zijn. Houd je van hardlopen, fietsen, zwemmen in zee of andere sporten? Neem dan jouw Golden Retriever Husky mix mee, de hond zal er heel enthousiast over zijn! 

De ouders van de Gobarian

Golden Retriever

De Golden Retriever is al jaren één van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Dit hondenras is niet alleen erg geliefd in Nederland, ook in buurland Duitsland en bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt het karakter van deze hond zeer gewaardeerd. De Golden Retriever, die op vele manieren kan worden ingezet, is een zeer lieve en sociale hond die zowel op het werk als thuis het perfecte gezelschap blijkt te zijn.

Deze hond zal alles proberen als het maar mag met iemand die het volle vertrouwen heeft en geliefd is.

Siberian Husky

Deze mooie, zachte hond is de ideale metgezel voor iedereen die houdt van primitieve rassen die zo dicht mogelijk bij de “wolf” staan. Doordat de Siberische Husky met iedereen bevriend raakt (hierdoor is de Siberian Husky niet geschikt als waakhond), is het een absoluut ongevaarlijk ras. Echter is de hond erg onafhankelijk en een echte jachthond.

De Siberian Husky heeft beweging nodig omdat deze anders verveeld raakt. Een verveelde hond zal altijd een manier vinden om bezig te blijven, waardoor jouw tuin in grote problemen kan komen.

Uiterlijke kenmerken van de Gobarian

Wat de bouw betreft is de Gobarian middelgroot, slank, en zien er atletisch uit. De poten van de Golden Retriever Husky mix zijn sterk en de staart is bedekt met een lange vacht. Het exacte uiterlijk hangt echter af van welke eigenschappen de Golden Retriever Husky mix van welke ouder heeft geërfd.

Het gezicht van een Golden Retriever Husky mix is prachtig, meestal combineren deze de smalle gezichtsvorm van een Husky met de zachte flaporen van de Golden Retriever.

Deze Golden Retriever Husky mix heeft een prachtige, lange, dichte en glanzende vacht die glad of golvend kan zijn. Natuurlijk weten we dat je houdt van het gouden haar van de Golden Retriever, maar een Golden Retriever Husky mix kan ook bruin, zwart of tan zijn, of een vacht hebben met meerdere van deze kleuren.

Typisch Gobarian; het karakter

De Golden Retriever Husky mix is een bijzonder sociaal hondje met een bovengemiddelde intelligentie. Je zal merken dat jouw Gobarian zal opschieten met iedereen die het pad kruist en iedereen vrolijk zal benaderen, het is echt leuk om te zien! Een Gobarian is zeer gehecht aan de adoptiefamilie en bouwen soms een zeer hechte band op met één persoon in het bijzonder.

Het is algemeen bekend dat de Golden Retriever, zoals alle retrieverrassen, zijn baasjes graag een plezier doet. De Husky, aan de andere kant, kan een beetje koppig en wilskrachtig zijn. De kruising tussen deze twee temperamenten ligt er ergens tussenin, deze Golden Retriever Husky mix is dus iets moeilijker te trainen dan de Golden Retriever.

Verzorging van de Gobarian

Je zal zeker blij zijn te weten dat de Golden Retriever Husky mix bijna niet veel verhaart. Tenminste, lang niet zo veel als de Siberische Husky! Over het algemeen verhaart de Goberian niet veel, alleen fases met meer haar. Eén of twee keer per week borstelen zou voldoende moeten zijn, waardoor dit ras vrij onderhoudsarm is.

Gobarian: Gezondheid en leeftijdsverwachting

De Gobarian is over het algemeen een zeer gezonde hond die niet vaak ziek worden. De Golden Retriever Husky mix kan vatbaar zijn voor zwaarlijvigheid, wat kan leiden tot een kortere levensverwachting en het ontstaan van ziekten die te voorkomen zijn. Regelmatige lichaamsbeweging en een dieet van kwaliteitsvoeding kunnen ervoor zorgen dat de Gobarian het ideale gewicht behoudt. Een Golden Retriever Husky mix heeft een licht verhoogd risico op bepaalde ziekten en aandoeningen:

  • Cardiovasculaire ziekte
  • Kanker
  • Ellebog- en heupdisplasie
  • Huiduitslag en voedselallergieën
  • Epilepsie
  • Oogproblemen
  • Ziekte van Von Willebrand

Het is het beste om op de hoogte te zijn van de symptomen van deze ziekten. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat jouw Golden Retriever Husky mix een van deze ziekten krijgt voordat de hond een hoge leeftijd bereikt, kan het waardevol zijn als je de symptomen vroegtijdig herkent bij jouw Gobarian en deze zo snel mogelijk laat behandelen.

 Waar koop je een Gobarian?  

Ben je helemaal gevallen voor de Gobarian? Neem de tijd om een goede fokker te vinden, dit kan best lastig zijn. Er is maar een beperkte controle op deze nestjes. Dit is anders dan bij stamboomhonden, hiervoor zijn diverse gezondheidsonderzoeken voorgeschreven.

Let erop dat bij een nestje puppies de ouders gezond zijn en sociaal gedrag vertonen. Overdrijvingen in het uiterlijk kan erfelijke ziektes en aandoeningen vergroten. Lukt het niet om een goede fokker van de Gobarian te vinden? Je kan natuurlijk ook kiezen voor de Golden Retriever of de Siberian Husky, dit zijn echte rashonden, of je kunt overwegen een hond te adopteren uit een asiel!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen