De Bernedoodle in het kort
De Bernedoodle pup is een mix van een raszuivere Berner Sennenhond en een Poedel. Net als poedels, is de Berner Sennen doodle verkrijgbaar in verschillende maten van klein tot groot. Omdat Berner Sennenhonden verharen, kan een Bernedoodle ook haar verliezen. In Nederland zijn doelbewuste kruisingen van deze twee rassen zeldzaam.
De ouders van een Bernedoodle pup: Berner Sennen X Poedel
Berner Sennenhond
De Berner Sennenhond is een grote krachtige hond met een spectaculair uiterlijk. Het is een echte teddybeer waar jong en oud volop van kunnen genieten. Deze hond is geen roofdier, maar het is wel een hele goede bewaker en houdt van het landelijke leven. Dagelijkse beweging is voor de Berner Sennenhond van groot belang.
Deze grote Zwitserse teddybeer is heel aanhankelijk en houdt van de familie. Ondanks de lange en dikke haren is wekelijks borstelen voldoende om de vacht gezond te houden. Ondanks de sterke bouw van de Berner Sennenhond is deze hond vatbaar voor verschillende ziektes. Zoals veel ander grote honden is de Berner Sennen kwetsbaar voor het ontwikkelen psychische problemen.
Poedel
De Poedel is een vrolijke, speelse, vriendelijke en aanhankelijke hond. Deze hond is geschikt voor veel verschillende levensstijlen. Het is een zeer intelligente hond die ondanks het fragiele uiterlijk robuust is en geschikt voor elk type terrein.
De Poedel kom je in vier verschillende soorten en maten tegen: Toypoedel, Dwergpoedel, middelgrote en grote Poedels. Deze kunnen de kleuren zwart, wit, grijs, bruin of abrikoos hebben. De Poedel is niet echt geschikt als waakhond, wel is het een hond die je zal waarschuwen als er iets ongewoons gebeurt.
Uiterlijke kenmerken van de Bernedoodle
Er is geen standaard voor de Bernedoodle pup. De Berner Sennen doodle kan optisch neigen naar de Poedel of naar de Berner Sennenhond of een geslaagde mengeling van beide zijn. In de regel heeft de Berner Sennen doodle een vrij donzige kop, die vaak opvalt door de typische berghondenkleuren.
Typisch Bernedoodle; het karakter
De Berner Sennenhond is een goedmoedige, onbevreesde en alerte viervoeter. De hond is levendig als deze jong is, en veel rustiger dan een Poedel op volwassen leeftijd. Poedels zijn buitengewoon slim, en sommige van deze honden vertonen jachtinstincten. De Poedels zijn atletisch, gaan graag en veel op stap en hebben veel activiteit nodig.
Een Berner Sennen doodle kan kenmerken van beide rassen combineren. Welke mix een Bernedoodle pup wordt, is niet te voorspellen. Dankzij Poedelgenen, leren deze hybride honden vaak sneller dan de Berner Sennenhond en zijn deze idealiter net zo goedaardig. Exacte voorspellingen kunnen niet worden gedaan.
Verzorging van de Bernedoodle
In tegenstelling tot de Berner Sennenhond, verhaart de Poedel niet. Hoe krullend en lang de vacht van een Bernedoodle pup zal zijn, is niet te voorspellen. Net zo weinig, het zal uitvallen of de Berner Sennen doodle moet regelmatig geschoren worden zoals de Poedel.
Hoe gladder de vacht van de Bernedoodle pup, hoe meer de hond zal verharen
De hoeveelheid verzorging van de Berner Sennen doodle kan, afhankelijk van de vachtstructuur, behoorlijk oplopen, omdat elk blaadje verstrikt raakt in de krullende en langere vacht. Bovendien heeft de Berner Sennen doodle de neiging om te matten. Wie de vacht lang wil laten groeien, moet om de paar dagen naar de borstel grijpen. Alle anderen verzorgers bezoeken een trimsalon met de Bernedoodle pup, dit met tussenpozen van acht tot twaalf weken. Natuurlijk is het mogelijk om de Berner Senner doodle zelf te scheren. Laat een professional je zien hoe je de Bernedoodle pup trimt, en investeer in een tondeuse van hoge kwaliteit.
Je moet speciale aandacht besteden aan de oren van je Bernedoodle pup. Bij veel van deze honden groeien er regelmatig plukjes haar in de gehoorgang van de flaporen. Overleg met je dierenarts of het plukken van het oorhaar van Berner Sennen doodle nodig is. Dit komt omdat veel Bernedoodle honden vatbaar zijn voor oorontsteking. Het is handig om aan de dierenarts te vragen hoe je de oren van de Bernedoodle pup schoonmaakt.
Bernedoodle pup: Gezondheid en leeftijdsverwachting
Poedels zijn vatbaar voor oogziekten, Berner Sennenhonden voor mastceltumoren. Veel Berner Sennenhonden bereiken daarom maar een leeftijd van rond de zes jaar. Maar hoe zit het met de gezondheid van de Bernedoodle pup? Helaas is het niet waar dat gemengde rassen automatisch gezonder zijn.
Het is mogelijk dat de Bernedoodle pup noch vatbaar is voor oogziekten, noch voor tumoren. Maar het is evengoed mogelijk dat de Berner Sennen doodle vatbaar is voor beide. Dat komt omdat de Berner Sennen doodle de gezondheidseigenschappen van beide rassen in zich draagt. Gerenommeerde Poedel- en Berner Sennenhonden fokkers organiseren zich in clubs en controleren de gezondheid van de fokdieren grondig. Zo kunnen deze het risico op ziekte tot een minimum beperken.
Bernedoodle pup verkopers zijn niet verplicht om dit te doen door de richtlijnen van de vereniging. Een grote Berner Sennen doodle kan ook aanleg hebben voor heupdysplasie. Door de mix van de vachttypes, kunnen deze poedel mixen vatbaar zijn voor huid- en vachtproblemen. Je zou alleen een Bernedoodle pup moeten kopen als de Bernerdoodle fokker in kwestie je deskundige informatie verstrekt over de mogelijke ziekten en transparant is over de voorzorgsmaatregelen.
Behandel de Berner Sennen doodle net zoals je een andere kruising zou behandelen. Verkies altijd het innerlijk van de Bernerdoodle boven het vlekkeloze uiterlijk. De Bernedoodle pup moet natuurlijk goed passen binnen het gezin.
Waar koop je een Bernedoodle pup?
Als je geïnteresseerd bent in een Bernedoodle pup, maak dan kennis met de Bernedoodle fokker en de puppy's in de eigen huizen. De Bernedoodle pup mag pas vanaf de negende levensweek bij jou komen wonen en moet voorzien zijn van een microchip en de eerste inenting, inclusief dierenpaspoort.
Tip: Besteed aandacht aan de ouders van de Bernedoodle pup
Zijn de ouders van de Bernedoodle pup kalm, vriendelijk en goed verzorgd? Zal de Bernedoodle pup bij de Bernedoodle fokker opgroeien met een hechte band met tweebenige vrienden? Alleen dan zou je moeten overwegen om je nieuwe dierlijke kamergenoot hier te kopen. Omdat de Bernedoodle pup de karaktereigenschappen van de ouders erft en veel van de moeder leert.
Een verantwoordelijke Bernedoodle fokker besteedt aandacht aan een uitgebreide inprenting en socialisatie. Zo kan de Bernedoodle pup later goed opschieten met soortgenoten en alledaagse situaties.
Met een beetje geluk, kom je je droomhond tegen in het plaatselijke dierenasiel. Misschien is dit geen Bernedoodle, maar een andere charmante mix die de invloed van Poedels of Berner Sennenhonden vertoont. Vindt je in het dierenasiel niet wat je zoekt?
Waarom een raszuivere hond een goed alternatief is?
De Bernedoodle pup is mooi om naar te kijken en een, in veel gevallen, aantrekkelijke en beminnelijke hond. Er zijn echter honderden gevestigde rassen, hebben we nog honderden designerhonden nodig? Een van de grootste nadelen van deze viervoeters is het ongecontroleerd fokken. Zijn de ouders van de Bernedoodle pup gezond en van een geschikt temperament? Bij een serieuze fokker controleren clubs dit, een fokker schoolt zichzelf en bezoekt shows en laat honden altijd keuren alvorens te fokken.
Een fokker doet dit niet alleen om prestige-redenen, maar ook om bij te dragen tot het karakter en de gezondheid van een ras. Dit is niet nodig bij een hybride hond als de Bernedoodle pup. Poedelmixen zijn bedoeld om de positieve eigenschappen van de poedel door te geven, die ten onrechte een oma imago heeft gekregen. Designerhonden zoals de Bernedoodle pup, de Labradoodle en de Goldendoodle worden als mooi en modern beschouwd.
Er zit er geen "ontwerp" achter, maar vooral toeval
Toeval waarvoor de nieuwe Bernedoodle pup verzorgers vaak evenveel geld betalen als voor een hond uit een serieuze fokkerij. Een snelle winst voor sommige verkopers die willekeurig het zoveelste moderne "doodle ras" uit een hoed toveren.
Als je verliefd bent geworden op het uiterlijk van de Bernedoodle pup, kijk dan of een bestaand ras ook voor jou zou kunnen werken. Wij adviseren bijvoorbeeld een Poedel aan in een moderne sportjas met een langere vacht. Ook geschikt zijn o.a. de sportieve Catalaanse Herder, de kortharige Barbet of andere waterhonden zoals de Spaanse Waterhond.