Wat is braken bij honden?
Braken is een natuurlijke reflexcontractie van de buik, waardoor de maaginhoud actief wordt uitgestoten. Het moet worden onderscheiden van regurgitatie, wat een passieve uitstoting van voedsel of speeksel is.
Let op, een hond die probeert over te geven maar hier niet in slaagt, vormt een levensbedreigende situatie! Het is van groot belang om snel je dierenarts te raadplegen als je dit gedrag bij je huisdier opmerkt. Het kan namelijk duiden op een maagtorsie, die dringende chirurgische ingreep vereist.
Meestal heeft braken geen gevolgen voor de gezondheid van honden. Toch kan het ook verband houden met ernstigere, zowel spijsverterings- als niet-spijsverteringsgerelateerde, aandoeningen.
Wat zijn de oorzaken van een overgevende honden?
Braken is een vrij veel voorkomend symptoom met uiteenlopende oorzaken. Van mild tot ernstig, de oorzaken van braken bij honden kunnen divers zijn. Onder hen zijn spijsverteringsproblemen het meest voorkomend:
- indigestie van de maaltijd;
- voedselvergiftiging;
- aanwezigheid van een vreemd voorwerp (verstopping);
- infectieuze gastritis (viraal of bacterieel).
Niet-spijsverteringsproblemen die braken kunnen veroorzaken, zijn talrijk en soms zorgwekkend:
- metabole aandoeningen (diabetes, nier- of leverinsufficiëntie...);
- bepaalde vergiftigingen;
- neurologische aandoeningen;
- tumoren van het spijsverteringskanaal;
- bijwerkingen van medicatie.
Wat te doen als een hond blijft overgeven?
Als je hond braakt, controleer dan eerst zijn luchtwegen. Als deze verstopt zijn, kan je hond stikken. Zorg er ook voor dat hij weggehouden wordt van het braaksel om te voorkomen dat hij het inslikt.
Bij braken bij je volwassen hond, zonder uitdroging, kun je een dieet van 12 tot 24 uur instellen. Het is echter mogelijk om kleine hoeveelheden water te geven. Als het braken stopt, kun je geleidelijk weer voedsel introduceren.
Als het braken aanhoudt of de situatie verslechtert, neem dan snel contact op met dierenarts spoedzorg. Alleen een professional kan de oorzaak vaststellen en een passende behandeling instellen.
Anti-braakmiddelen verminderen het braken en maagbeschermers en maagzuurremmers verlichten de pijn als gevolg van maagzuur. In sommige gevallen zijn aanvullende onderzoeken noodzakelijk om een diagnose te stellen.
Hond die over moet geven: wanneer moet je je zorgen maken?
Bij braken bij je hond moeten sommige ernstige factoren je alarmeren:
- hoge frequentie van braken;
- algemene malaise (vermoeidheid, uitdroging, koorts);
- ongewone kleur en geur van het uitgebraakte materiaal (aanwezigheid van bloed of ontlasting);
- neurologische problemen (convulsies of verwarring);
- diarree die gepaard gaat met;
- zwelling van de buik.
Het is normaal om gal (geel van kleur) en voedselresten in het braaksel van je metgezel aan te treffen.