Aanbieding

Gedragstherapie: Labrador heeft een rommeltje gemaakt van de keuken

Gedragstherapie wordt door sommige dierenverzekeraars vergoed

© Jaromir Chalabala | Shutterstock

Gedragstherapie voor honden: zo vind je de juiste hulp voor jouw hond

Door Laure-Anne Viselé-Jonkman Hondengedragsdeskundige | Hondentrainer

Online sinds

Je hebt van gedragstherapie voor honden gehoord, maar je weet niet precies wat het inhoudt. Hieronder vind je onze tips en informatie over gedragstherapie.

Wat is het verschil tussen gedragstherapie en hondentraining?

Hondentraining gaat om kunstjes, zoals op commando te zitten. Dit heeft zijn nut maar het doet weinig aan een gedragsprobleem. Gedragstherapie pakt de achterliggende redenen van een probleem (het vaakst angst) aan. Met gedragstherapie probeer je de angst te reduceren.  

Wanneer heeft je hond een gedragstherapeut(e) nodig?

Het heeft zin om een gedragstherapeut(e) in te schakelen in de volgende situaties:

  1. Je hond reageert te intens op een normale situatie zoals bezoek of alleen zijn of een andere hond. Je hond valt uit, bijvoorbeeld, of huilt; 
  2. Je kwaliteit van leven of dat van je hond zijn betast door het gedragsprobleem. Bezoek ontvangen is zenuwslopend, je durft na 6 uur s’ ochtends je hond niet meer uit te laten, of je moet een oppas regelen als je boodschappen wil doen; 
  3. Je hond vertoont gevaarlijk gedrag voor zichzelf of anderen (inclusief andere honden)

Bij twijfel kan je een gedragstherapeut(e) altijd vrijblijvend vragen of gedragstherapie zin heeft. Hoe langer je ermee wacht, hoe zwaarder de problemen kunnen worden: laat het zich niet lang verankeren.

Hoe verloopt de gedragstherapie voor honden?

Je zal je afvragen wat een gedragstherapie afspraak allemaal inhoudt. Je bent niet de enige. Dit kan je verwachten wanneer je bij een gedragstherapeute aanbelt:

Je begint met een (meestal lang) formulier in te vullen, over het gedrag van je hond. De therapeute kijkt deze (meestal vrijblijvend) na, en bevestig of je hond in aanmerking komt voor gedragstherapie. Als niet, verwijzen ze je dan door naar een hondenschool of een dierenarts, bijvoorbeeld.

Een gedragsadvies consult is een lang gesprek waarin je, samen met de gedragstherapeut(e), tot in de details over de problemen van je hond praat. Sommige gedragstherapeuten willen het probleemgedrag ook met eigen ogen zien. Als je hond naar andere honden uitvalt, bijvoorbeeld, ga je dan samen met de gedragstherapeut(e) op straat om het gedrag naar andere honden te laten zien.

De gedragstherapeut(e) kijkt meestal vrijblijvend of de hond in aanmerking komt voor gedragstherapie

Wanneer de therapeut(e) een compleet beeld heeft, leggen ze de redenen achter het probleem uit, en ze laten je de oplossingen ervoor zien.

De gedragstherapeut(e) zal een combinatie van het volgende adviseren:

  1. Praktijkoefeningen: Hoe je je hond op een gunstige manier aan de probleemsituatie bloot kan stellen;
  2. Managementadvies: Veranderingen in je dagelijkse routine om schadelijke blootstellingen voortaan te voorkomen;
  3. Gedragsmedicatie: Bij sommige gevallen wordt de hulp van een (gedrags)dierenarts erbij ingeschakeld.

Na dit gesprek, krijg je vaak een rapport met diagnose(s), redenen en oplossingen voor het gedrag van je hond. Het is dan aan jou om het probleem zelfstandig aan te pakken. De gedragstherapeut(e) doet de oefeningen niet voor je.

Hoelang duurt gedragstherapie?

Dit hangt van het probleem af. Meestal zie je kleine verbeteringen binnen een paar dagen al. Solide vooruitgang kan wel weken, als niet maanden van dagelijkse oefeningen vergen. Sommige honden zijn zo erg aan toe dat je weinig verbeteringen nog kan krijgen.

Hoe veel kost gedragstherapie?

De kosten voor gedragstherapie voor honden kunnen flink variëren, van gratis advies tot duizenden euro’s. Sommige dierenverzekeraars vergoeden gedragstherapie.

Gedragstherapie (adviesgesprek en rapport) door een goede gedragstherapeut(e) kost ongeveer 200-300 euro’s. Als je daarnaast ook praktijklessen wilt krijgen, is dat soms inclusief. Het vaakst kost dat een extra 50 - 200 euro.

Check met je dieren-verzekeringmaatschappij of ze gedragstherapie voor honden vergoeden en welke therapeuten in aanmerking komen.

Hoe vind je een goede gedragstherapeut(e)?

Iedereen mag zich gedragstherapeut noemen, dus het kan een klus zijn om een goede therapeut(e) te vinden. Om je te helpen een goede gedragstherapeut(e) te vinden, kan je naar de volgende punten kijken:

  • Gecertificeerd door een erkend instituut, en
  • Gebonden aan een beroepsorganisatie of keurmerk, en
  • Transparante aanpak waarin de roedeltheorie niet centraal staat, en
  • Aantoonbare bijscholingen.

Veel succes met het gedrag van je hond! Je hebt de eerste stap al gezet door dit artikel te lezen. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen