Cão da Serra de Aires

Andere naam: Portugese herdershond

Cão da Serra de Aires
Volwassen Cão da Serra de Aires © Shutterstock

De Portugese herder wordt gebruikt voor het hoeden en drijven van kuddes. Het is een middelgrote hond die zeer intelligent en altijd attent is. Hij kan ook als gezelschapshond gehouden worden.

Algemene informatie Cão da Serra de Aires

Hoe oud wordt een Cão da Serra de Aires? :

5

17

10

12

Karakter :

Speels Intelligent

Grootte Cão da Serra de Aires :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Volgens sommige schrijvers stamt hij af van de Berger de Brie, maar het is waarschijnlijker dat hij gemeenschappelijke wortels heeft met de Catalaanse herdershond of de langharige Pyreneese herdershond, waar hij erg op lijkt. Dit zou betekenen dat het afstamt van honden die door de Romeinen naar Portugal zijn gebracht en dezelfde voorouders zou hebben als de Bergamasco-herdershond. Dit nu Portugese hondenras werd pas in 1957 wijdverspreid in Portugal. Het wordt voornamelijk gebruikt in de regio Alentejo voor het hoeden van kuddes.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Cão da Serra de Aires

Grootte Cão da Serra de Aires

Teef : 62 tot 69 cm

Reu : 65 tot 73 cm

Gewicht Cão da Serra de Aires

Teef : 35 tot 45 kg

Reu : 45 tot 60 kg

Vachtkleur Cão da Serra de Aires

Vachttype

Oogkleur Cão da Serra de Aires

Bruin

Uiterlijke kenmerken Cão da Serra de Aires

De Cão da Serra de Aires is een middelgrote hond. Het heeft een aapachtig uiterlijk, waardoor het in zijn land van herkomst de bijnaam ‘apenhond’ kreeg. De kop is robuust en breed, de neus is recht of licht hol. De snuit is kort, de stop is duidelijk uitgesproken en de grenzen van de schedel en de snuit lopen uiteen. De ogen moeten donker en rond zijn. De oren zijn hoog aangezet en hangen naar beneden. De ledematen zijn stevig en perfect recht. De staart is vrij dun aan de basis, hoog aangezet en reikt tot aan het spronggewricht. Het loopt taps toe naar een punt.

Goed om te weten

Karakter

66%

Aanhankelijk

Deze herdershond is een zeer goede metgezel voor het hele gezin, waar hij erg aan gehecht is.

100%

Speels

Dit is een zeer energieke hond die graag speelt en stoom afblaast, zowel fysiek als mentaal, met leuke educatieve spelletjes.

66%

Rustig

Deze Portugese hond is evenwichtig en kalm. Maar als hij een taak moet voltooien, toont hij een groot enthousiasme.

100%

Intelligent

De Cão da Serra de Aires, zoals hij in zijn thuisland wordt genoemd, heeft een goede balans tussen levendigheid en intelligentie: in de regel wordt hij niet getraind omdat hij erin slaagt zelfstandig een kudde te leiden - en vaak met grote vaardigheid en nauwkeurigheid.

33%

Jager

Hij heeft geen jachtinstinct en is erg sociaal. Dit is ook erg belangrijk omdat het zijn taak is om dieren te bewaken en te begeleiden die tot een andere soort behoren dan hijzelf.

100%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Zijn beschermende instinct zorgt ervoor dat hij van nature achterdochtig is tegenover mensen die hij niet kent.

66%

Onafhankelijk

Dit is een hond die graag buiten leeft, waakt en dicht bij zijn kudde blijft. Maar hij heeft ook contact met mensen nodig.

Gedrag Cão da Serra de Aires

66%

Kan goed alleen zijn

Hij moet geleerd worden zo vroeg mogelijk alleen te zijn, om te voorkomen dat hij verlatingsangst ontwikkelt. Dat zou in strijd zijn met de aard van deze herdershond.

66%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Zoals het geval is met veel herdershonden, is het trainen ervan meestal niet moeilijk, zolang je maar vroeg begint en positieve en consistente methoden gebruikt. De Portugese Herder heeft echter ook grenzen nodig die hij niet mag overschrijden om zijn innerlijke balans te ontwikkelen en te behouden.

66%

Blaft graag

Door het geblaf van de Cão da Serra de Aires kan hij eventuele kwaadwillige indringers afschrikken.

33%

Neiging om weg te lopen

Het is een goede waakhond die zijn wachtpost nooit verlaat, tenzij hem daarom wordt gevraagd.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Deze actieve hond heeft veel beweging nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Als hij zich verveelt, kan hij dingen gaan vernietigen om de tijd te doden.

66%

Eetlust

Lekkernijen zijn erg nuttig als het gaat om het versterken van de gewenste acties van deze herdershond.

100%

Geschikt als waakhond

Zo'n intelligente hond zou ongetwijfeld geschikt zijn voor andere taken dan hoeden, maar aangezien de verspreiding ervan (zelfs in zijn geboorteland) nog steeds zeer beperkt is, is het moeilijk om zijn geschiktheid als gezelschaps-, waak- of beschermingshond te beoordelen. Blijkbaar zijn er zeker soorten die dergelijke taken met zeer goede resultaten uitvoeren.

33%

Geschikt als eerste hond

Als eerste hond kan het een goede keuze zijn, maar je moet wel rekening houden met alle eigenaardigheden van het ras. De intelligentste honden zijn niet noodzakelijkerwijs de gemakkelijkst te trainen.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Cão da Serra de Aires ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Cão da Serra de Aires geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

33%

Kan de Cão da Serra de Aires in een appartement leven?

Hoewel deze hond graag binnen blijft en daar zijn rustige kant laat zien, is hij niet gemaakt voor een leven in een appartement. Als hij in een appartement woont, moet je hem voldoende wandelingen en leuke activiteiten bieden. Idealiter zou hij in een huis met een grote tuin moeten wonen.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

De Portugese herder is erg atletisch en kan er niet tegen om inactief te zijn. Als hij goed getraind is, kan hij dankzij zijn uithoudingsvermogen, veerkracht en goed begrip uitstekende prestaties leveren in veel verschillende disciplines, zoals behendigheid of CaniCross.

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Zijn middelgrote formaat, sociale karakter en gehoorzaamheid zorgen ervoor dat hij zijn baasjes overal kan vergezellen, bijvoorbeeld met de trein of het vliegtuig.

Gezelschap

66%

Kan een Cão da Serra de Aires samen met katten?

Deze hond is erg sociaal en kan goed overweg met alle leden van zijn sociale groep. Dit kunnen ook katten zijn als hij ermee is opgegroeid.

66%

Kan een Cão da Serra de Aires samen met honden?

Natuurlijk is een vroege socialisatie van hoge kwaliteit noodzakelijk, maar deze viervoeter kan over het algemeen heel goed overweg met zijn soortgenoten.

100%

Is de Cão da Serra de Aires een kindvriendelijke hond?

Hij is een zeer goede familiehond die graag speelt en een zeer goede metgezel is voor kinderen, zolang ze hem maar met respect behandelen.

66%

Is een Cão da Serra de Aires geschikt voor ouderen?

Ze kunnen ook door ouderen geadopteerd worden, maar alleen als die nog actief in het leven staan.

%}

Wat kost een Cão da Serra de Aires?

De prijs van een Portugese Herder varieert afhankelijk van de afkomst, leeftijd en geslacht. Omdat hij buiten Portugal zelden wordt aangetroffen, is het niet mogelijk betrouwbare informatie te krijgen over de aankoopprijs van een puppy met stamboekregistratie. Momenteel zijn puppy's alleen beschikbaar in het thuisland van dit ras. 

Het gemiddelde budget dat nodig is om aan de behoeften van een hond van dit formaat te voldoen, ligt rond de € 40,- per maand.

Verzorging

Zijn verzorging is niet al te moeilijk, maar hij moet wel vaak genoeg worden geborsteld om te voorkomen dat er klitten ontstaan.

Haaruitval

Gemiddeld.

Voeding Cão da Serra de Aires

Het is een originele hond wiens dieet niet moeilijk is. Hij heeft voedsel van hoge kwaliteit nodig in hoeveelheden die zijn aangepast aan het niveau van de dagelijkse lichaamsbeweging. Hij heeft één maaltijd per dag nodig, die hem idealiter 's avonds op een rustige plek wordt gegeven.

Gezondheid Cão da Serra de Aires

Hoe oud wordt een Cão da Serra de Aires?

rond de 13 jaar.

Sterk/ bestendig

Het zijn robuuste honden die nergens bang voor zijn.

Kan goed tegen warmte

Als het warm is moeten ze tijdig uit de zon worden gehaald en een plek in de schaduw worden aangeboden.

Kan goed tegen kou

Hoewel hij gemaakt is voor het buitenleven, kan hij door zijn Zuid-Europese wortels niet tegen te lage temperaturen.

Neiging om snel aan te komen

Door zijn dagelijkse activiteiten kan hij zijn gewicht doorgaans goed behouden.

Veelvoorkomende ziektes

Geen ras specifieke ziektes.

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen