Aanbieding

Britse korthaar een leuk Brits kattenras

De meest uiteenlopende rassen hebben Engelse roots; katten waarvan je het nooit verwacht!

© Jilin Su | Shutterstock

De 10 leukste Britse kattenrassen

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Engeland is hét kattenland bij uitstek. Van heel bekend tot zeer zeldzaam: de meest uiteenlopende rassen hebben Engelse roots.

 

Sommige van Britse kattenrassen lijken op elkaar als twee druppels water, anderen verschillen juist als van dag en nacht. Overigens komen niet al deze 'typical British cats' qua oorsprong uit Groot Brittanië. Een paar rassen zijn jaren geleden door de Engelsen geïmporteerd en vervolgens verder ontwikkeld. 

Hoe dan ook: Britse katten hebben over de hele wereld de harten weten te veroveren! 

Nieuwsgierig naar Engelse kattenrassen? Lees snel verder.

1. Britse Korthaar

De Britse korthaar is waarschijnlijk het meest bekende Britse kattenras. De voorouders zijn dezelfde als die van Amerikaanse korthaar, maar daarna hebben ze een totaal andere ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger stond de Britse korthaar bekend als Britse blauw, omdat veel katten van dit ras een soort zilvergrijze vacht hebben. Qua uiterlijk valt dit ras op door de ronde ogen, de massieve kop en de pluchen vacht.

Kies je voor een Britse korthaar? Dan haal je een heel relaxt en liefdevolle huisgenoot in huis.

Britse korthaar in het kort:

GEWICHT: 7 tot 17 pond

FYSIEKE KENMERKEN: Breed gezicht; ronde ogen in koper, groen, goud, of blauw; vachtkleuren zijn wit, zwart, rood, crème, en blauw (meest voorkomend).

2. Britse Langhaar

Door de pluizige vacht en de bijzondere massieve kop heeft de Britse Langhaar veel weg van de Britse korthaar. De langhaar is een kruising van een Britse kortharen en langharige rassen. Bijvoorbeeld Perzen. Zoek je een liefdevolle, vriendelijke, geduldige maar toch ook onafhankelijke kat? Dan zou de Britse Langhaar weleens dé kat voor jou kunnen zijn.

Britse Langhaar in het kort:

GEWICHT: 9 tot 18 pond

FYSIEKE KENMERKEN: Korte hals; ronde ogen; lange vacht in een verscheidenheid van kleuren en patronen

3. Devon Rex

Opvallend grote oren, klein van postuur en een korte gekrulde vacht: zoals de Devon Rex is er geen tweede. Helaas maakt dit unieke uiterlijk de Devon Rex erg kwetsbaar voor gezondheidsproblemen. In Nederland proberen de overheid en kattenliefhebbers het fokken van deze katten daarom te ontmoedigen. 

Anders dan sommige andere raszuivere Britse kattenrassen, is de Devon Rex niet het product van verschillende fokpogingen. De Devon Rex ontstond juist spontaan, door een genetische mutatie in de Engelse plaats Devon.

Door hun vriendelijke en relaxte karakter zijn deze katten in onder andere Engeland heel populair.

De Devon Rex in het kort:

GEWICHT: 6 tot 9 pond

FYSIEKE KENMERKEN: Krullende vacht; lange, magere nek; grote oren

Heb je een oogje op een bepaald ras? Zoek eerst uit of het echt klikt door het ras even 'uit te proberen'. Ga vaker dan een keer langs bij de fokker of misschien mag je een paar dagen oppassen op de kat van andere verzorgers?

4. Cornish Rex

Door de speelsheid en het temperament wordt de Cornish Rex ook wel een hond-achtige kat genoemd.

Net als de Devon Rex is dit ras ontstaan uit een spontane genetische mutatie - in dit geval tussen een kortharige huiskat en een zwervende tabby in Cornwall. Ook deze 'typische Brit' kan last hebben van gezondheidsproblemen. Daarom zijn de Nederlandse regering én kattenliefhebbers geen voorstander van de fok van de Cornish Rex.

De Cornish Rex heeft een unieke persoonlijkheid: humoristisch, charmant en op z’n tijd dol op kattenkwaad.

De Cornish Rex in het kort:

GEWICHT: 6 tot 10 pond

FYSISCHE KENMERKEN: Slank lichaam; gekrulde vacht, klein hoofd; grote oren

5. Oosterse korthaar

De naam suggereert iets anders, maar de Oosterse korthaar is een van oorsprong Engelse kat, gefokt als alternatief voor de Siamese kat uit China. Voor wat betreft hun uiterlijk doet dit ras in alles op de Siamees denken, maar de Oosterse korthaar heeft een breder scala aan vachtkleuren. Dit ras is slim, liefdevol en heel aanhankelijk.

De Oosterse Korthaar in het kort:

GEWICHT: 9 tot 14 pond

FYSISCHE KENMERKEN: Lang en slank gespierd lichaam; driehoekige kop; veel verschillende kleuren mogelijk

6. Chinchilla

De Chinchilla kat - niet te verwarren met het knaagdier - is een van de oudste door mensen gemaakte kattenrassen uit Engeland. Zij staan graag in het middelpunt van belangstelling, zijn extravert en heel aanhankelijk. Let op: de Chinchilla is geen kat voor luie mensen. Hun pluizige vacht moet regelmatig worden verzorgd om netjes te blijven en vervilting te voorkomen.

De Chinchilla in het kort:

GEWICHT: 9 tot 12 pond

FYSIEKE KENMERKEN: Kort, gedrongen lichaam; borstelige vacht en staart

7. Burmilla

Wat krijg je als je een Chinchilla kruist met een Burmees? De Burmilla, een speels ras met een voorliefde voor avontuur en een korte vacht die veel gemakkelijker te onderhouden is dan die van de Chinchilla en zijn afstammelingen. Burmilla's werden geïntroduceerd in de jaren 1980 en wonnen snel aan populariteit. Ze zijn heel lief, dol op knuffelen en op schoot zitten. Een echte gezinskat!

De Burmilla in het kort:

GEWICHT: 8 tot 12 pond

FYSIEKE KENMERKEN: gespierde bouw; ronde oren, komt in grote verscheidenheid van kleuren en patronen

8. De Havana Brown

De Havana Brown werd in Engeland ontwikkeld als resultaat van kruisingen tussen de Siamees en de zwarte huiskat. Het doel van de fokkers was een katachtige te fokken met een mooie bruine vacht, en is zonder twijfel gelukt. De Havana kat is heel sociaal, nieuwsgierig en dol op mensen.

De Havana in het kort:

GEWICHT: 8 tot 10 pond

FYSIEKE KENMERKEN: Gespierd gebouwd; kort haar; warm bruine vacht; groene ogen

9. Turkse Van

De Turkse Van stamt van Turkse voorouders maar werd in de jaren vijftig door Britse fokkers naar Engeland gebracht en daar verder ontwikkeld op basis van de eigen specifieke karaktereigenschappen.

Dit ras is heel speels, atletisch, aanhankelijk en sociaal.

De Turkse Van in het kort:

GEWICHT: 8 tot 18 pond

FYSIEKE KENMERKEN: Wit met gekleurde aftekeningen op het hoofd en de staart; amberkleurig, blauw, of odd-eyed (elk oog een andere kleur)

10. Tiffany Kat

Dit ras is vrij jong: pas in de jaren 1980 kwam het in Engeland tot ontwikkeling. Ooit was de Aziatische kat een kruising tussen een Burmees en een Chinchilla. Aziatische katten zijn aanhankelijk en sociaal, houden van spelen, knuffelen en willen het liefst zoveel mogelijk bij mensen in de buurt zijn.

De Tiffany in het kort:

GEWICHT: 6 tot 13 pond

FYSIEKE KENMERKEN: Brede borst; ronde kop; zijdeachtige, gladde vacht; lang of kortharig (langharige variëteit genaamd Tiffanies); komt voor in een breed scala van kleuren en patronen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen