Havana Brown

Andere namen: Havana kat, Chestnut Oriental Shorthair, Chestnut Havana, Zwitserse Bergkat, Swiss Mountain Cat

Havana Brown
Volwassen Havana Brown © Shutterstock

De Havana Brown is een gracieuze en elegante huiskat met een prachtige, mahoniekleurige vacht die dicht, zacht en glanzend is. Hun naam komt hoogstwaarschijnlijk van een soort konijn met exact dezelfde vachtkleur of komt van de beroemde Havana-sigaren. Deze kat is sociaal, aanhankelijk en intelligent.

Algemene informatie Havana Brown

Hoe oud wordt een Havana Brown? :

10

25

15

20

Karakter :

Aanhankelijk Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De Havana Brown komt uit Thailand (voorheen Siam). Het is het resultaat van een kruising tussen Tonkanezen en Birmese katten. Vroeger geloofde men dat deze kat geluk zou brengen en bescherming zou bieden tegen boze geesten. Nadat ze waren geïmporteerd, verdween ze uit Europa omdat katten met blauwe ogen zoals de Siamees de voorkeur hadden.

Na de Tweede Wereldoorlog was barones Miranda von Ullman op zoek naar een chocoladekleurige kat. Nadat de Birma-kat in Engeland was geïmporteerd, groeide de belangstelling voor deze vachtkleur. Fokkers waren geïnteresseerd in nieuwe fokprogramma's waarin Siamezen met chocoladekleurige Colourpoints werden gekruist met zwarte katten, katten van het Russische blauwe ras of zwarte Perzische katten. Hierdoor ontstond een nieuw, uniform chocoladekleurig ras. De Engelse Siamese Cat Club accepteerde toen alleen Havana-katten met groene ogen.

In 1952 werd de eerste Havana kater geboren. Zijn naam was Elmtower Bronze Idol en hij is de voorouder van alle Havana Browns die sindsdien zijn geboren. De Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) erkende de naam Chestnut Foreign Shorthair in 1958. In Europa staat deze kat echter bekend als de Havana kat of Havana Brown kat. In 1976 werd ze in Californië geïmporteerd.

Het Siamese kattentype met lange lichaamslijnen en uitgesproken spieren werd door de Engelsen verder ontwikkeld. Het oorspronkelijke, rechthoekige en gespierde type werd echter door de Amerikanen voortgezet.

Uiterlijke kenmerken Havana Brown

  Grootte Havana Brown

  Vrouwtjes kat : 22 tot 27 cm

  Mannetjes kat : 25 tot 30 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte tussen de 12 en 18 maanden. 

  Gewicht Havana Brown

  Vrouwtjes kat : 2 tot 3 kg

  Mannetjes kat : 3 tot 4 kg

  Vachtkleur Havana Brown

  Vachttype

  Oogkleur Havana Brown

  Groen

  Uiterlijke kenmerken Havana Brown

  De Havana Brown zijn middelgrote katten die stevig, sterk, gespierd en rechthoekig van gestalte zijn. De poten zijn ovaal en compact, maar lang. De ballen van de voeten zijn roze. De staart van deze kat is van gemiddelde lengte en dun. Het hoofd is evenwichtig en langer dan breed. De ogen zijn groot, ovaal en altijd groen. De oren zijn rechtopstaand, naar voren gedraaid, lang en groot. De hoekige snuit met duidelijke lijnen, een brede neus en een duidelijke stop tussen de ogen is een belangrijk kenmerk van het ras. De stop geeft de indruk dat de snuit uitsteekt. De snorharen passen goed bij de kleur van de vacht.

  Goed om te weten

  Deze Chestnut Oosterse korthaar zijn erg prettig in de omgang en loyaal aan diegene die hun blijk van genegenheid teruggeven. 

  Het is een relatief zeldzaam ras. 

  Karakter Havana Brown

  • 100%

   Aanhankelijk

   Het zijn zeer loyale katten die erg gehecht zijn aan mensen met wie ze in contact staan. Ze zoeken naar lichamelijk en contact en tekenen van genegenheid. Ze brengen de middag graag op schoot door, maar vind het niet leuk om op de arm genomen te worden. Laat ze maar naar je toekomen wanneer ze daar in hebben. 

  • 66%

   Speels

   De Zwitserse bergkat, zoals ze ook worden genoemd, verkennen graag hun omgeving en hebben dagelijkse activiteiten nodig om hun energie kwijt te raken. 

  • 66%

   Rustig

   Na periodes van inspanning welke ze nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen hebben ze ook rust nodig en kruipen ze graag op een van hun favoriete plekjes. 

  • 100%

   Intelligent

   Ze zijn zeer intelligent, levendig en nieuwsgierig en leren graag. Je kunt ze trucjes leren met behulp van methodes die worden aanbevolen door gedragsdeskundigen. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Hun nieuwsgierige aard zorgt er vaak voor dat ze niet achterdochtig zijn richting vreemden. Ze kunnen soms wel een beetje verlegen zijn. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   De Chestnut Havana, zoals ze ook wel worden genoemd, voelen ze erg op hun gemak als ze het enige huisdier zijn en hun mensen thuis zijn, maar vinden het ook leuk wanneer ze een soortgenoot in huis hebben.  

   Gedrag Havana Brown

   • 66%

    Spraakzaam

    Het zijn katten die van tijd tot tijd graag miauwen. Hun kenmerkende piepende miauw is nogal verrassend. Ze kunnen ook bijzonder hard spinnen, wat waarschijnlijk komt door de specifieke vorm van hun snuit. 

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Deze katten moeten elke dag de kans krijgen om stoom af te blazen om gespierd en fit te blijven. Het zijn echter geen hyperactieve katten.  

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Ze hebben niet de neiging om weg te lopen, omdat hun huis leuk vinden en ze eerder bang zullen zijn.

   • 33%

    Eetlust

    Ze eten eerder weinig. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 100%

     Kan een Havana Brown samen met katten?

     Ze wennen snel aan de aanwezigheid van andere katten en kunnen goed overweg met ze. 

    • 100%

     Kan een Havana Brown samen met honden?

     Deze katten leven graag met honden die een rustig karakter hebben. Laat ze niet samenwonen met grote honden. 

    • 66%

     Is de Havana Brown een kindvriendelijke kat?

     Ze zijn zachtaardig en aanhankelijk naar kinderen toe, zo lang ze met respect behandeld worden en niet proberen het contact te zoeken. 

    • 66%

     Is een Havana Brown geschikt voor ouderen?

     Wanneer ze opgroeien zijn het goede metgezellen voor minder actieve mensen, die wel veel gezelschap en genegenheid kunnen geven en waarbij ze lekker op schoot kunnen kruipen. 

     Wat kost een Havana Brown?

     Gemiddeld kost een Havana Brown kitten van één ras tussen de €600 en €1100. De prijzen variëren vaak afhankelijk van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

     Je moet gemiddeld €30 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze in goede gezondheid te houden.

     Verzorging

     Ze hebben geen speciale verzorging nodig. Wanneer je ze een keer per week met een washandje of viltdoek schoonmaakt is dat voldoende om hun vacht mooi, zijdezacht en glanzend te houden. 

     Haaruitval

     Ze verliezen weinig haar. 

     Voeding Havana Brown

     Ze hebben voeding van hoge kwaliteit nodig. 

     Gezondheid Havana Brown

     Hoe oud wordt een Havana Brown?

     Ze kunnen tussen de 15 en 20 jaar oud worden als aan al hun behoeftes wordt voldaan. 

     Sterk/ bestendig

     Ze zijn robuust en niet vatbaar voor ziektes. Ze zijn echter wel gevoelig voor kou en genieten van de comfort en warmte van hun huis. 

     Neiging om snel aan te komen

     Deze katten hebben niet de neiging te zwaar te worden zo lang ze niet te veel eten krijgen. 

     Veelvoorkomende ziektes

     Er zijn geen erfelijke ziektes bekend bij dit ras. Ze kunnen echter wel ziektes ontwikkelen die voorkomen bij alle huiskatten zoals gebitsproblemen. 

     Voortplanting

     Een nest bestaat meestal uit 3 tot 5 kittens. Kruisingen met andere rassen zijn niet toegestaan. 

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen