Oosterse korthaar

Andere namen: OKH, Oriental, Mandarin, Oriëntaalse korthaar

#13

Wamiz's top rassen

Oosterse korthaar
Volwassen Oosterse korthaar © Shutterstock

De Oosterse korthaar is een prachtige kat. Wat kun je nog meer zeggen over dit perfecte silhouet? Deze extreem slanke kat is zo gracieus dat je ze niet kunt missen. Ze zijn delicaat en geperfectioneerd tot in het kleinste detail. Vanwege alle elegantie die in hun bewegingen en hun uiterlijk schuilt, kun je ze alleen maar leuk vinden. Lange tijd werden ze gezien als een niet-rasconforme Siamese kat en daarom niet onder de aandacht bij fokkers. Dit is een apart ras, dat onder andere wordt gekenmerkt door hun ogen, die niet blauw zijn. Bovendien ontbreken zowel duidelijk gedefinieerde markeringen als de markeringen die typisch zijn voor een Point-vacht. Deze katten zijn echt een lust voor het oog.

Algemene informatie Oosterse korthaar

Hoe oud wordt een Oosterse korthaar? :

5

25

10

20

Karakter :

Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De Oosterse kat ontstond in de jaren vijftig in Engeland. Na de Tweede Wereldoorlog kruisten enkele vindingrijke fokkers de Siamees met verschillende andere rassen (zoals de Blauwe Rus en de Abessijn). De kittens die uit deze kruisen voortkwamen, werden op hun beurt gekruist met Siamese katten. Na een paar generaties waren de Oosterse katten alleen nog te onderscheiden van de Siamezen door hun vachtkleur. Dit resulteerde in talloze kleuren en de fokkers begonnen met het toewijzen van een nieuw ras aan elke vachtkleur. Ze realiseerden zich natuurlijk al snel dat er al snel te veel vachtkleuren waren om ze allemaal tot een apart ras te verklaren. Het resultaat was het “Oriëntaalse” ras, dat werd onderverdeeld in twee rassen: de “Korthaar” (OKH) en de “Langhaar”. Het ras werd in 1970 naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Er werden nieuwe kruisingen gemaakt met Amerikaanse Kortharen en Siamese show katten, wat resulteerde in een nog grotere verscheidenheid aan vachtkleuren.

Uiterlijke kenmerken Oosterse korthaar

  Grootte Oosterse korthaar

  Vrouwtjes kat : Ongeveer 30 cm

  Mannetjes kat : Ongeveer 30 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte tussen de 9 en 12 maanden oud.

  Gewicht Oosterse korthaar

  Vrouwtjes kat : 2 tot 5 kg

  Mannetjes kat : 3 tot 6 kg

  Vachtkleur Oosterse korthaar

  Vachttype

  Oogkleur Oosterse korthaar

  Blauw
  Groen
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Oosterse korthaar

  De Oosterse korthaar is slank, maar ook gespierd en atletisch.

  Goed om te weten

  Wist je dat de Havana Brown afstamt van de Oosterse kat? Hun bruine vachtkleur is het resultaat van de vele kruisen die in de jaren vijftig werden gemaakt. De Havana kwam eerder naar de Verenigde Staten dan hun neef en ontwikkelde zich geleidelijk tot een apart ras.

  Karakter Oosterse korthaar

  • 66%

   Aanhankelijk

   Knuffelen? Uiteraard! Deze katten vinden het heerlijk om aangehaald te worden. Ze zullen zeker vaak op schoot kruipen om knuffels op te eisen. 

  • 100%

   Speels

   Het zijn zeer actieve katten die veel beweging nodig hebben. Zonder twijfel zijn dagelijkse spelletjes essentieel voor ze. Hetzelfde geldt voor mentale stimulatie, bijvoorbeeld wanneer je ze traint om pootjes te schudden of speelgoed te apporteren.

  • 33%

   Rustig

   Al liggen ze net, staan ze direct weer klaar om plezier te hebben. Je zou overweldigd kunnen raken door hun grote dosis energie en levensvreugde. 

  • 100%

   Intelligent

   Het zijn duidelijk intelligente katten. Met zo'n ondernemende geest komen ze onvermijdelijk in situaties terecht waarin ze inventief moeten worden om zichzelf uit de situatie te redden. Ze zullen je verrassen met hun vindingrijkheid en scherpzinnigheid. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Net zoals bij andere katten, zijn periodes van socialisatie erg belangrijk voor deze Oosterse katten. Gedurende deze tijd moeten ze zoveel mogelijk mensen leren kennen om te voorkomen dat ze bang worden voor vreemden.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Het zijn bepaald geen onafhankelijke katten. Ze kunnen periodes alleen zijn zonder verder te klagen, maar wanneer je terugkomt moet je zorgen dat je tijd voor ze hebt. Anders zouden ze zich kunnen vervelen en dingen doen die je misschien minder leuk vindt. 

   Gedrag Oosterse korthaar

   • 100%

    Spraakzaam

    Het vocale repertoire van Oosterse katten is zeer divers en wordt vaak gebruikt. Deze katten zijn dus niet voor mensen met gevoelige oren.

   • 100%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Deze katten hebben een grote drang om te bewegen. Ze moeten dagelijks spelen zodat ze zich fysiek en mentaal volledig ontwikkelen.

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Bij dit ras moet je voorzichtig zijn, net als bij alle andere zeer energieke katten. Als een vogel of insect voorbij een open raam vliegt, is de kans groot dat ze de verleiding niet kunnen weerstaan en hier op reageren. 

   • 66%

    Eetlust

    De Oosterse katten hebben genoeg calorieën nodig om in hun energiebehoeften te voorzien, maar zorg er voor dat ze niet te veel eten. Ze kunnen last van overgewicht krijgen als ze te veel eten.

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Oosterse korthaar samen met katten?

     Wanneer ze op de juiste manier worden geïntroduceerd met soortgenoten kunnen ze prima samenleven. 

    • 100%

     Kan een Oosterse korthaar samen met honden?

     Deze katten gaan prima samen met honden. Wanneer ze goed aan elkaar worden voorgesteld en je de tijd neemt, staat niets een goede relatie in de weg. 

    • 100%

     Is de Oosterse korthaar een kindvriendelijke kat?

     Het is zeer waarschijnlijk dat de combinatie tussen deze Oosterse katten en kinderen goed werkt. Wanneer kinderen respectvol omgaan met de kat kunnen ze harmonieus samenleven en veel plezier aan elkaar beleven.

    • 33%

     Is een Oosterse korthaar geschikt voor ouderen?

     Rustige personen kunnen problemen hebben met zulke actieve en spraakzame katten. 

     Wat kost een Oosterse korthaar?

     Gemiddeld kost een Oosters kitten tussen de €800 en €1100. De prijzen variëren vaak afhankelijk van de afstamming, het ras, de leeftijd en het geslacht, maar ook afhankelijk van de lengte van de vacht.

     Je moet gemiddeld €40 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze in goede gezondheid te houden.

     Verzorging

     Dit ras vereist minimale verzorging. Bij beide varianten is het voldoende om ze één keer per week te borstelen. Bij de Oosterse langhaar moet een kam worden gebruikt.

     Haaruitval

     De twee soorten (korte of middellange vacht) verliezen heel weinig haar. Het haarverlies kan echter toenemen wanneer de vacht verandert. Dan is vaker borstelen vereist.

     Voeding Oosterse korthaar

     Je zult een dierenarts moeten raadplegen om erachter te komen welk dieet het beste is voor je kat om aan hun hoge energiebehoefte te voldoen. 

     Gezondheid Oosterse korthaar

     Hoe oud wordt een Oosterse korthaar?

     Gemiddeld worden ze tussen de 10 en 20 jaar oud. Gemiddeld bereiken ze een leeftijd van ongeveer 15 jaar. 

     Sterk/ bestendig

     Zowel de kort- als de langharige soorten verdragen de kou niet goed. Het ontbreken van een ondervacht bij de halflange soort verklaart de gevoeligheid voor kou.

     Neiging om snel aan te komen

     In de regel verbranden deze katten hun opgenomen calorieën zonder problemen, omdat ze bijzonder actief zijn en veel bewegen. Je dierenarts kan de dagelijkse hoeveelheid eten bereiken om ze te helpen op gewicht te blijven.

     Veelvoorkomende ziektes

     De Oosterse katten zijn vatbaar voor dezelfde ziekten als hun rasgenoten :

     • Progressieve retinale atrofie: een erfelijke ziekte die op korte- of middellange termijn tot blindheid leidt. In sommige gevallen kan de ziekte pas laat in het leven van de kat optreden, waardoor de kat zich geleidelijk aan de blindheid kan aanpassen. Als de ziekte vroeg uitbreekt, worden ze helaas snel blind en hebben ze weinig tijd om eraan te wennen
     • Nieramyloidose: deze ziekte is ook erfelijk en gelukkig vrij zeldzaam, maar altijd dodelijk. De ziekte vordert snel. De eerste symptomen verschijnen meestal als de kat 1 tot 5 jaar oud is. De symptomen lijken sterk op die van nierfalen, maar zijn ernstiger. Er is momenteel geen diagnostische test beschikbaar omdat de genetische oorzaken van deze ziekte nog onduidelijk zijn.

     Sommige katten kunnen ook ziekten krijgen die veel voorkomen bij huiskatten, zoals gebitsproblemen.

     Voortplanting

     Kruisen met Siamezen en Balinese katten (Siamese katten met lange vacht) zijn toegestaan.

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen