Aanbieding

vrouw met kat

Katten kunnen zich aanpassen om gelukkig te leven binnenhuis.

© Shutterstock

Binnenkat: 8 kattenrassen die gelukkig zijn in een appartement

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

In Nederland wonen relatief weinig mensen in een flat, ongeveer 20% van de bevolking. Woon jij in een flat en wil je een kat? Lees hier alles wat je moet weten.

Katten zijn geweldige maatjes en over het algemeen ben je minder tijd en energie kwijt dan bij de adoptie van een hond. Als je van katten houdt, maar je zorgen maakt of je flat groot genoeg is, maak je geen zorgen. Veel katten doen het goed in relatief kleine ruimtes, mits je aan hun behoeften voldoet.

Niet alle katten zijn energieke jagers, en er zijn genoeg katten met een rustiger temperament te vinden. 

Welke katten zijn binnenkatten?

Heb je alle voor- en nadelen afgewogen en besloten dat je een kat wilt adopteren? Leuk! Lees verder en ontdek welke katten voor binnenshuis zijn.

1. Britse korthaar

The British shorthair cat

The British Shorthair ©Shutterstock

Britse korthaar katten zijn aanhankelijk en speels, waardoor het geweldige huisdieren zijn, maar ook kalm en onafhankelijk en met beduidend minder energie dan andere katten. Het ras is wat zwaarder dan soortgenoten en hun natuurlijke nieuwsgierigheid betekent dat ze, mits je ze voldoende speelgoed en plekjes geeft, gelukkig zijn met een kleinere leefruimte. 

2. Blauwe rus

The Russian Blue cat

The Russian Blue ©Shutterstock

De Blauwe Rus is een andere speelse en liefdevolle kat die zelden aanhankelijk wordt. Ze zijn gelukkig in kleinere ruimtes en zijn over het algemeen redelijk rustig en gaan 's nachts niet op jacht. Ze houden vooral van hoogtes, dus overweeg een krabpaal en zet je meest kwetsbare bezittingen niet op hoge planken of kasten.

3. Amerikaanse korthaar

The American Shorthair cat

The American Shorthair ©Shutterstock

De Amerikaanse korthaar is, net als de Britse variant, een makkelijke kat die graag tijd met mensen doorbrengt. Terwijl je een middag weg bent, kijken ze graag uit het raam en vermaken ze zich met speelgoed of een krabpaal. Wel is het belangrijk dat je aan hun sociale behoeftes voldoet. Dit kattenras is dus niet de beste keus voor mensen die veel weg zijn. 

4. Birmaanse kat

The Birman cat

The Birman ©Shutterstock

De Birmaanse kat is een aanhankelijke schootkat die weinig ruimte nodig heeft om gelukkig te zijn. Ze hebben een speelse kant en zullen graag met jou en andere huisdieren omgaan. Net als de Amerikaanse korthaar houden ze erg van mensen en spenderen ze graag tijd met ze. Wanneer je dat niet doet kunnen ze destructief worden. 

5. Burmese kat

The Burmese cat

The Burmese ©Shutterstock

Burmese katten zijn speels, aanhankelijk en hebben veel gezelschap nodig. Ze spelen graag in een krabpaal dankzij hun atletische vermogen, en zo lang je niet te vaak te lang weg bent vermaken ze zich prima in een appartement. 

6. Maine Coon

The Maine coon cat

The Maine Coon ©Shutterstock

Deze vriendelijke reuzen zijn gemakkelijke en vriendelijke binnenkatten die erg sociaal, maar niet veeleisend zijn. Wanneer ze een krabpaal, wat speelgoed en een paar ramen hebben om door naar buiten te staren zijn ze best gelukkig. Maine Coons zijn meestal ook bereid om aan de lijn te lopen.  

7. Perzische kat

The Persian cat

The Persian ©Shutterstock

Perzische katten houden van slapen! Deze relaxte katten vinden het heerlijk om op je schoot te kruipen, maar kunnen ook prima alleen zijn. Het zijn geen grote atleten en door hun geringe energie zijn het uitstekende katten om binnen te houden. 

8. Ragdoll

The Ragdoll cat

The Ragdoll ©Shutterstock

De Ragdolls danken hun naam aan het feit dat ze zo slap als een pop worden wanneer je ze vasthoudt. Deze mooie binnenkat wordt beschouwd als de ultieme schootkat en past zich moeiteloos aan iedere leefomgeving aan. Ze zijn speels en zullen je met plezier de hele dag volgen.  

Kan het geen kwaad om katten binnen te houden?

Het korte antwoord is, nee het kan geen kwaad om een kat te adopteren die in je appartement woont. Veel katten houden eigenlijk best van kleinere ruimtes, dus een appartement is prima geschikt voor ze. 

Bij het adopteren van een kat hoef je echt niet alleen naar het aantal vierkante meters te kijken. Zorg juist voor uitdagingen op hoogte, want katten houden van klimmen en verkennen graag verschillende hoogtes. Wanneer je de hoogtes creatief gebruikt zal je appartement een geweldige plek zijn voor een echte binnenkat!

Doen katten het goed in een klein appartement?

Katten zijn nieuwsgierige wezens en hebben veel stimulatie nodig om binnenhuis gelukkig te blijven. Als de kat veel tijd binnen doorbrengt, zorg dan dat je een natuurlijke omgeving in huis creëert. Denk aan een krabpaal, laserpen en ander speelgoed om de kat te vermaken en zorg dat ze geen externe prikkels mist. 

Welke katten kun je alleen laten?

Het is onwaarschijnlijk dat je bij katten verlatingsangst zult aantreffen op dezelfde manier als bij honden. Katten zijn onafhankelijker en de meeste kunnen makkelijk een paar uur alleen zijn, op voorwaarde dat ze voldoende prikkels in het appartement hebben. 

Maine Coons, Blauwe Russen en Schotse vouwoorkatten kunnen allemaal prima alleen zijn en dus geeft het niet als je een baan hebt waarbij je elke dag een aantal uur van huis bent.  

Katten passen zich snel aan hun omgeving aan, en wanneer je ze voldoende aandacht geeft komen ze graag bij je wonen in een appartement. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen