Scottish Fold

Andere namen: Schotse vouwoorkat

#32

Wamiz's top rassen

Scottish Fold

De Scottish Fold komt oorspronkelijk uit Schotland en heeft het unieke kenmerk: naar voren gevouwen oren, als gevolg van een spontane genetische mutatie - vandaar hun naam. Hun ronde lichaam, met zachte, dikke vacht en een ronde kop met grote, verwonderde ogen, geven deze kat het uiterlijk van een teddybeer. Soms wordt Scottish Fold ook wel geschreven als Scottisch Fold of als Schotse vouwoorkat.

Algemene informatie Scottish Fold

Hoe oud wordt een Scottish Fold? :

7

20

12

15

Karakter :

Aanhankelijk

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De spontane mutatie van het gevouwen oor (Fd) gen, verscheen voor het eerst in 1961 bij een witte kat genaamd Susie, die werd ontdekt door William Ross op de McRaes boerderij in het Tayside gebied van Schotland. Een jaar later beviel Susie van een nestje kittens, waarvan er twee gevouwen oren hadden. William en Mary Ross, die Britse Kortharen fokten, hielden de witte poes en begonnen met de hulp van een geneticus een fokprogramma om te proberen het fenotype van de gevouwen oren te reproduceren, met behulp van Britse Kortharen en boerderijkatten. Dit bleek een moeilijke taak om een aantal redenen, zoals het feit dat het drie weken duurde voordat de vouw verscheen, de gewrichtsafwijkingen die bij sommige individuen werden vastgesteld, en de doofheid die bij anderen optrad en ten onrechte werd toegeschreven aan het vouw-gen (Fd). Dit resulteerde in de niet-erkenning van het ras in het Verenigd Koninkrijk vanaf 1971. Mary Ross stuurde verschillende katten naar de Verenigde Staten en het fokken van Scottish Folds ontwikkelde zich daar. De Cat Fanciers' Association (CFA) verleende hen een officiële rasstatus in 1978.

Uiterlijke kenmerken Scottish Fold

 • Scottish Fold
  Scottish Fold

  Grootte Scottish Fold

  Vrouwtjes kat : 30 tot 35 cm

  Mannetjes kat : 30 tot 35 cm

  Ze bereiken de volwassen grootte met ongeveer 10 tot 12 maanden.

  Gewicht Scottish Fold

  Vrouwtjes kat : 3 tot 5 kg

  Mannetjes kat : 4 tot 6 kg

  Vachtkleur Scottish Fold

  Vachttype

  Oogkleur Scottish Fold

  Blauw
  Groen
  Geel

  Uiterlijke kenmerken Scottish Fold

  Het lichaam van de Scottish Fold is middelgroot en halfrond met een sterke botstructuur en krachtige spieren, gedragen door goed gespierde benen die iets korter zijn dan de lengte van het lichaam. Hun staart is uiterst soepel, van gemiddelde lengte, en heeft een zeer dikke basis die taps toeloopt naar een afgerond uiteinde. De kop is breed, met afgeronde contouren, een korte, brede neus, volle wangen en zeer volle snorhaarkussentjes. Ze hebben grote ogen die ver uit elkaar staan en wijd openen, waardoor ze een opmerkelijke expressiviteit hebben. De oren zijn klein, breed aan de basis, afgerond aan het uiteinde en naar voren gebogen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten vouwen: de eenvoudige vouw (oren vanuit het midden gevouwen) en de dubbele vouw (oren volledig plat op het hoofd).

  Goed om te weten

  Kittens van dit ras worden eigenlijk geboren met rechte oren, en de plooiing ontwikkelt zich later, als ze ongeveer drie weken oud zijn.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Hun teddybeer uiterlijk trekt een hoop liefkozingen aan, waar ze hun mensen altijd dankbaar voor zijn.

  • 66%

   Speels

   Achter hun knuffelige uiterlijk schuilt een verborgen ondeugendheid en zeer nieuwsgierige kat, met een uitdrukking die hun favoriete mens altijd overhaalt om met hen te komen spelen.

  • 66%

   Rustig

   Ze waarderen lange periodes van rust als ze zichzelf hebben uitgeput tijdens het spelen.

  • 66%

   Intelligent

   Deze katten zijn gemakkelijk om mee te leven en tonen een groot aanpassingsvermogen.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Scottish Folds zijn relatief sociaal, je moet alleen de tijd nemen om ze te leren kennen en ze naar je toe laten komen.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Ze zijn heel goed in staat voor zichzelf te zorgen als ze voldoende stimulerende activiteiten tot hun beschikking hebben.

   Gedrag Scottish Fold

   • 33%

    Spraakzaam

    Hun stem is niet hun meest ontwikkelde uitdrukkingswijze, maar ze aarzelen niet om die te gebruiken om te krijgen wat ze willen.

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Om de energie die ze tijdens hun lange siësta opdoen te verbruiken, moeten deze katachtigen rennen en tot rust komen met lange speelsessies, liefst twee keer per dag, hetzij alleen, hetzij met hun favoriete mens.

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Met hun nieuwsgierige aard zijn dit katten die niet zullen aarzelen om hun leefruimte te verkennen en uit te breiden als ze de kans krijgen.

   • 100%

    Eetlust

    Als deze kattn zich vervelen, compenseren ze de inactiviteit met een vraatzuchtige eetlust, dus is het belangrijk dat je ze voldoende stimuleert. Het gebruik van interactieve voederstations is een aanrader, omdat ze dan tegelijkertijd kunnen eten en spelen - hun twee favoriete bezigheden!

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Scottish Fold geschikt voor jou?

    Doe de test

    Gezelschap

    • 100%

     Kan een Scottish Fold samen met katten?

     Met de juiste introductie zal het leven met andere katachtige metgezellen alleen maar goed gaan.

    • 100%

     Kan een Scottish Fold samen met honden?

     Samenleven met een hond zal geen problemen opleveren, zolang ze als kitten al met de hond gesocialiseerd zijn. Zorg voor hoge ruimtes, zodat je kat zo nodig kan schuilen.

    • 100%

     Is de Scottish Fold een kindvriendelijke hond?

     Kinderen zullen deze katten zien als de ideale speelkameraad en de perfecte kleine knuffelbeer. Zorg er wel voor dat je je kind uitlegt dat ze geen speelgoed zijn en dat hun behoeften en temperament gerespecteerd moeten worden.

    • 66%

     Is een Scottish Fold geschikt voor ouderen?

     Hun kalme en volgzame temperament is goed aangepast aan het leven in een klein huis met een persoon die niet erg actief is, maar die hen wat activiteiten kan geven om hen gestimuleerd te houden.

     %}

     Wat kost een Scottish Fold?

     De gemiddelde aankoopprijs van een Scottish Fold ligt tussen de €400 en €1000, met enige variatie afhankelijk van de afkomst, fok, leeftijd of zelfs het geslacht. Voor je maandelijkse budget zou je gemiddeld 25 euro per maand moeten uittrekken om in de behoeften van de kat te voorzien, waarbij je ervoor moet zorgen dat ze hoogwaardig voer krijgen en in goede gezondheid blijven.

     Verzorging

     Door de grootte en de vorm van hun kleine gevouwen oren moeten ze regelmatig door een dierenarts worden schoongemaakt. Hun dikke, dubbele vacht vereist ook minstens eenmaal per week een grondige borstelbeurt, en tijdens de ruiperiode dagelijks. Het wordt sterk aangeraden je kat vanaf een zo jong mogelijke leeftijd aan deze routines te laten wennen om ongewenste reacties te voorkomen.

     Haaruitval

     Door hun overvloedige ondervacht verliezen ze veel meer haar tijdens de voorjaarsrui.

     Voeding Scottish Fold

     Het is belangrijk dat je je kat een kwaliteitsvoeding geeft die aangepast is aan hun leeftijd en gewicht, en dat je hun dagelijkse inname afstemt op hun energieverbruik. Het is verstandig veterinair advies in te winnen voor de toevoeging van chondroprotectoren als voedingssupplement, aangezien dit ras gevoelig is voor osteochondrodysplasie.

     Gezondheid Scottish Fold

     Hoe oud wordt een Scottish Fold?

     Hun levensverwachting is ongeveer het gemiddelde voor de meeste katten, tussen de 12 en 15 jaar.

     Sterk/ bestendig

     Deze katten zijn vrij stevig en hebben geen enkel probleem om lage wintertemperaturen te weerstaan. Hun extreem dikke vacht maakt hen echter vrij gevoelig voor warmte.

     Neiging om snel aan te komen

     Hun zware vachtlaag kan gemakkelijk een beetje molligheid verbergen, dus let op hun gewicht, regel hun voedselinname en bied ze activiteiten aan om ervoor te zorgen dat ze al hun energie verbruiken.

     Veelvoorkomende ziektes

     • Osteochondrodysplasie: een aandoening als gevolg van endochondrale ossificatiestoornissen, die leidt tot osteoarticulaire misvormingen, die vooral de distale ledematen en de staart treffen en stijfheid, kreupelheid, verlamming, enz. veroorzaken. Het is het Folded ear (Fd) gen dat verantwoordelijk is voor de aandoening. Alle Scottish Folds, homozygoot (van twee Fold ouders) of heterozygoot (van een Fold ouder en een ouder met rechte oren) worden door deze ziekte getroffen - het enige wat nog ter discussie staat is de ernst van de laesies bij heterozygoten. Het is essentieel om je kat gedurende zijn hele leven regelmatig door een dierenarts te laten controleren om te voorkomen dat hij last krijgt van aanverwante gewrichtsaandoeningen.
     • Hypertrofische cardiomyopathie: een ziekte die zowel niet-pedigree katten als officiële rassen treft, uiteindelijk hartfalen. Er bestaat geen genetische test voor het Scottish Fold-ras, maar ze kunnen worden gescreend via echografisch onderzoek, samen met een Doppler-test.
     • Polycysteuze nierziekte: een ziekte waarbij de nieren worden aangetast door met vocht gevulde cysten, die uiteindelijk ongeneeslijke nierfalen veroorzaken. Deze aandoening is erfelijk bij de Pers, en waarschijnlijk ook bij andere rassen zoals de British en de Scottish Folds. De ziekte kan worden opgespoord met een DNA-test of een echo van de nieren.

     Scottish Folds kunnen ook dezelfde aandoeningen ontwikkelen als elke andere kat, zoals mondziekten.

     Voortplanting

     Kruisingen tussen Scottish Folds zijn ten strengste verboden wegens de osteo-articulaire misvormingen veroorzaakt door hun Folded ear (Fd) gen. Kruisingen tussen Scottish Fold en Scottish Straight (rechte oren), British Shorthair en American Shorthair zijn echter wel toegestaan.

     Laat een reactie achter over dit ras
     Log in om een reactie te plaatsen