Aanbieding

Kat op schoot

Waarom katten op schoot zitten is voor velen maar de vraag

© Vadym_Hunko / Shutterstock

Waarom komt een kat bij je liggen?

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Bijgewerkt op

'Waarom komt een kat bij je liggen?' vragen veel kattenouders zich af. In dit artikel legt onze expert uit waarom jouw kat steeds op schoot kruipt.

Katten staan er bekend om erg op zichzelf te zijn. Toch willen onze pluizenbollen vaak ook graag dicht bij ons zijn. Waarom wil een kat graag op schoot liggen? Vinden ze je gewoon lief? Zoeken ze warmte? Veiligheid? Willen ze je claimen? Ja, deze redenen kunnen allemaal een rol spelen! Wij zetten de top 6 van meest voorkomende redenen op een rij. 

6 redenen waarom jouw kat op schoot kruipt

#1 Het markeren van hun territorium

Katten zijn hele territoriale dieren, in het wild hebben ze allemaal hun eigen gebied dat ze goed bewaken. Ook onze huistijgers kunnen deze behoefte sterk hebben. Misschien merk je dat wel doordat ze in huis overal kopjes aan geven, hiermee geven ze ook gelijk een geurtje af om te markeren dat iets veilig is. En zo kan jouw schoot ook gemarkeerd worden als eigendom – een groot compliment toch?

#2 Warmtebron

Onze kameraadjes zijn gek op warmte. Zelfs in de zomer wanneer wij het alweer veel te heet vinden, liggen ze graag buiten om te zonnebaden. In de winter neemt de radiator vaak de rol van warmtebron op zich. Maar wat is nog meer lekker warm? Jouw heerlijke schoot natuurlijk! En aangezien wij zelf ook gek op warmte zijn, helemaal niet zo verkeerd!

#3 Comfortabel

Naast warmte en territorium kan het natuurlijk ook zo zijn dat jouw schoot heerlijk zacht ligt. Aangezien katten wel rond de 16 uur per dag slapen, is een comfortabele plek erg belangrijk. Een dekentje, een handdoek, een mandje, je bed, jouw kleren (helaas) zijn allemaal heerlijk zachte plekken. Maar onze schoot is misschien wel het allerlekkerst! Helemaal met een dekentje erbij kun je dit de meest lekkere plek voor ze maken.

Zo'n warm comfortabel plekje, wie wilt dat nou niet?
© Maliflower73 / Shutterstock

#4 Vertrouwen

Als de band tussen jou en je kat goed is, zal deze het ook heel veilig vinden om bij jou te liggen. Katten zijn namelijk prooidieren en van nature erg op hun hoede voor gevaar. Wanneer je poes vaak bij je komt liggen kan dat dus ook betekenen dat deze zich erg veilig voelt en jou helemaal vertrouwt. Hoe fijn is dat om te weten, als ze weer eens helemaal ontspannen, vol vertrouwen, bij je liggen. Zie het ook maar gelijk als een groot compliment!

#5 Rustgevend

Je ademhaling, je hartslag en eventueel jouw handen die zachtjes de vacht strelen. Allemaal redenen voor een kat om bij je te komen liggen. Ze vinden het heel fijn om zich verzorgd en gekoesterd te voelen. En zeg nou zelf, wat is er rustgevender dan een ander levend wezen die voor jou zorgt en waarbij je helemaal jezelf mag zijn?

#6 Gek op jou

Naast dat het veilig kan voelen wanneer jullie band goed is, kan het natuurlijk ook zo zijn dat je kat gewoon helemaal gek op je is. We twijfelen hier wel eens aan, omdat katten worden neergezet als puur solitaire wezens die ons alleen maar gebruiken. En ja, je kunt geloven dat ze alles alleen maar doen voor zichzelf, maar zeg nou zelf, als jouw moppie dicht tegen je aan ligt te knorren, dan kun je er gewoon niet meer omheen, ze zijn echt gek op jou!

Dit zijn de 6 voornaamste redenen waarom jouw poes graag op schoot ligt. Meestal spelen trouwens meerdere redenen tegelijk een rol. Hoe dan ook, het zijn allemaal grote complimenten van onze katten. Want wat is er nu fijner is het leven dan iemand die jou belangrijk vindt, je lekker vindt liggen, zich comfortabel en veilig voelt, je rust geeft en ook nog eens helemaal gek op je is!

Help! Mijn kat komt niet bij mij liggen

Nog wel even belangrijk om te vertellen: Sommige katten komen helemaal niet op schoot, maar dit betekent niet per se dat ze zich onveilig voelen of je niet vertrouwen. Sommige katten houden gewoon niet zo van lichamelijk contact en zijn liever op zichzelf. Ze kunnen alsnog gek op je zijn en zich helemaal happy voelen, maar dat laten ze dan liever op een andere manier zien.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen