Aanbieding

Allergie kat

Vrouw allergisch voor een kat

© @Shutterstock Cat Box

Kattenallergie: 10 tips om jou te helpen bij je allergie

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

In Nederland is ongeveer 1 op de 10 mensen allergisch voor katten. Ook al zijn er geen vaccins om dit tegen te gaan, wij hebben de beste tips verzameld!

Een kattenallergie kan heel vervelend zijn, vooral voor liefhebbers van deze huisdieren. Allergieën kunnen om verschillende redenen ontstaan en variëren van persoon tot persoon. In dit artikel zullen we kijken naar de oorzaken, symptomen en behandeling van kattenallergie, evenals enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om de symptomen te verminderen.

Oorzaken van kattenallergie

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden gevoeligheid en allergie voor katten niet veroorzaakt door kattenhaar. Het zijn de allergenen die door de speeksel- en talgklieren van katten worden uitgescheiden, die bij gevoelige mensen reacties veroorzaken.

De kattenallergenen kunnen allergische reacties veroorzaken in de luchtwegen, de ogen en de longen van mensen die last hebben van een kattenallergie. Allergenen in de urine van katten en speeksel kunnen ook symptomen van een kattenallergie veroorzaken, met name bij mensen met een huisstofmijtallergie.

Daarnaast zijn huidschilfers van katten een veelvoorkomende bron van allergenen die symptomen van een kattenallergie kunnen veroorzaken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. 

Als je vermoedt dat je allergisch bent voor katten, is het verstandig om een allergietest te laten uitvoeren bij een specialist om de diagnose te bevestigen. Het is belangrijk om te begrijpen dat allergieën voor katten kunnen variëren van persoon tot persoon, dus niet iedereen zal dezelfde symptomen ervaren, zelfs als ze allergisch zijn voor katten.

Pollen en kattenallergie

Pollen kunnen bij mensen die allergisch zijn voor katten leiden tot verergering van allergische symptomen, zoals een loopneus en hooikoorts, naast de symptomen veroorzaakt door kattenallergenen.

Wat is het Fel d 1 allergeen bij katten?

De meeste mensen die allergisch zijn voor kattenallergenen, zijn vooral gevoelig voor een bepaald allergeen, namelijk Fel d 1, dat voornamelijk wordt geproduceerd in de speekselklieren en de talgklieren van de kat. Deze allergenen worden overgebracht op de vacht en de huid als de kat zichzelf wast en worden vervolgens verspreid in de omgeving via haren en huidschilfers. Fel d 1 is erg licht en daarom wordt het gemakkelijk overgedragen op kleding. Als gevolg daarvan is het allergeen overal te vinden. Zelfs in huizen waar geen katten wonen, het openbaar vervoer en openbare gebouwen worden hoeveelheden gevonden die de allergiedrempel zouden kunnen overschrijden.

Symptomen van kattenallergie

Verstopte neus en tranende ogen

Een verstopte neus en tranende ogen zijn veelvoorkomende symptomen van een kattenallergie, waarbij de slijmvliezen van de neus en ogen geïrriteerd raken door de allergenen.

Allergische reactie bij kattenallergie

Een allergische reactie bij kattenallergie kan ook leiden tot ademhalingsproblemen en hoesten, vooral bij mensen met astma of andere ademhalingsproblemen. Bovendien kunnen huiduitslag en zwelling optreden op de huid bij mensen die allergisch zijn voor katten.

Loopneus en hooikoorts

Naast de gebruikelijke symptomen van een kattenallergie, kunnen mensen tijdens het pollenseizoen ook last krijgen van een loopneus en hooikoorts-achtige symptomen door de interactie van pollen met kattenallergie.

Kattenallergie in relatie tot huisstofmijtallergie

Mensen met huisstofmijtallergie lopen een hoger risico op het ontwikkelen van een kattenallergie vanwege de overeenkomsten tussen de allergenen van katten en huisstofmijt. Deze combinatie kan resulteren in ernstigere symptomen van een allergie.

10 tips tegen kattenallergie

1- Maak je huis vaak schoon 

Eerste advies om niet te onderschatten: je huis schoonmaken. Consistent je huis of appartement schoonmaken zal gericht zijn op het beperken van de aanwezigheid van het Fel D1-eiwit, het belangrijkste allergeen aanwezig in het speeksel en de talgklieren van de kat. Het is daarom aan te raden om de oppervlakken van de woning te stofzuigen met een stofzuiger uitgerust met HEPA (High Efficiency for Aerial Particles) filters. Filters die in staat zijn om 99,9% van de deeltjes zoals allergenen, bacteriën of virussen te elimineren. Nadat de stofzuiger is gepasseerd, aarzel niet om de vloeren te dweilen. Een actie die de resterende allergenen zal verwijderen. Om onaangename verrassingen bij het gebruik van allergene huishoudelijke producten te vermijden, wordt aanbevolen om de vloeren schoon te maken met water en zwarte zeep. Je kunt ook witte azijn of bakpoeder gebruiken. Ventilatie is ook belangrijk. Aarzel niet om de ramen van alle kamers dagelijks te openen, zomer en winter. Idealiter, open je ramen minstens 10 minuten per dag. Je kunt ook een luchtreiniger gebruiken die ook is uitgerust met een HEPA-filter. Om de haren te verwijderen, zijn er ook speciale borstels om je te helpen bij het huishouden. Vermijd tot slot het neerleggen van tapijten op plaatsen waar een kat kan neerstrijken. 

2- Verbied de toegang van de kamer tot je kat 

Als je allergisch bent voor katten en er één hebt, is het belangrijk om hem de toegang tot je slaapkamer te verbieden. Ook al is dit verbod hartverscheurend, deze actie zal je helpen om de hoeveelheid Fel D1 te beperken. Natuurlijk, zelfs als je huisdier geen toegang heeft tot je slaapkamer, zul je binnen de kamer regelmatig moeten blijven schoonmaken.

3- Beperk allergenen op jezelf 

Om te voorkomen dat allergenen je slaapkamer binnendringen, kleed je om in je badkamer. Aarzel niet om dagelijks je haar te wassen om ook hier de allergenen te verwijderen. Over het algemeen is het belangrijk om je handen vaak te wassen. 

4 - Verminder allergenen rechtstreeks op je kat 

Voor een meest serene samenwoning is het mogelijk om de aanwezigheid van Fel D1-eiwit op je kat te beperken. Hoe? Je kunt beginnen met hem elke dag te borstelen. Het borstelen van je kat zal het maximale aantal dode haren en dus allergenen verwijderen. Zelfs als deze actie beperkend is, zal het verschonen van de kattenbak van je kat ook het Fel D1-eiwit beperken. Wist je dat urine een vector is van allergene eiwitten? Als de verschoning van kattenbak te beperkend voor je is, kun je investeren in een zelfreinigende kattenbak die je kan helpen. Op advies van je dierenarts kun je ook brokjes gebruiken die speciaal zijn ontworpen om allergenen op kattenhaar te verminderen. Dit is met name het geval voor PRO PLAN® LiveClear® brokjes. Gemiddeld verminderen deze brokjes allergenen op kattenhaar en -schilfers met 47%. Een effect dat wordt waargenomen vanaf de 3e week van dagelijkse voeding. Hoe deze afname te verklaren? Wanneer katten deze brokjes eten, bindt een specifiek eiwit uit het ei zich aan het Fel D1-allergeen in hun speeksel en neutraliseert het. PRO PLAN® LiveClear® is verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels (dierenwinkel, tuincentrum...), bij je dierenarts of op het internet.

5- Behandel de kat met een anti-allergische lotion of doekjes 

Als er nog geen vaccin is om een allergie voor katten te bestrijden, is het mogelijk om je kat te behandelen met een anti-allergische lotion. Om te worden gesprayd of aangebracht op de vacht van de kat, heeft deze oplossing tot doel allergene eiwitten tegen te gaan. Let op, voordat je dit soort product aanbrengt, is het belangrijk om advies in te winnen bij je dierenarts. Het is ook mogelijk om dagelijks de vacht van je kat af te vegen om het Fel D1-eiwit te verwijderen dat aanwezig is in het speeksel, de talgklieren en op de huid van het dier. 

6- Neem specifieke medicijnen 

Antihistaminica, oogdruppels of corticosteroïden zijn soms nodig om de symptomen van een allergie voor katten te verlichten. Natuurlijk, wees niet eigenwijs met zelfmedicatie. Het is erg belangrijk om een afspraak te maken met je huisarts die het juiste medicijn kan voorschrijven. 

7- Voer desensibilisatie uit met een allergoloog 

Om de symptomen van een allergie voor katten te verlichten, is het mogelijk om gedesensibiliseerd te worden door een allergoloog. De arts zal dan allergenenextracten toedienen in progressieve doses om het immuunsysteem te stimuleren. Deze medische procedure wordt uitgevoerd na een allergiecontrole uitgevoerd door de gezondheidsprofessional. Merk op dat desensibilisatie niet wordt aanbevolen voor immuungecompromitteerde mensen met degeneratieve ziekten of kanker, ouderen, kinderen onder de 5 jaar en zwangere vrouwen. Bovendien heeft deze methode een variabele succesgraad. 

8- Probeer natuurlijke methoden 

Bij sommige mensen met een allergie voor katten kan het blad van de weegbree heilzame effecten hebben. Het staat met name bekend om zijn reinigende, zuiverende of kalmerende effecten. Verkrijgbaar in de vorm van siroop, kruidenthee of zelfs capsules, zullen de bladeren van deze plant werken tegen ontsteking van de luchtwegen, slijmvliezen en huid. Een andere natuurlijke methode: dragon essentiële olie die ingenomen kan worden in de vorm van druppels. Een krampstillend middel dat je kan helpen een aanval te kalmeren in aanwezigheid van een kat. Natuurlijk werken deze natuurlijke methoden niet voor iedereen. Aarzel niet om advies in te winnen bij je arts of apotheker. 

9- Kies het ras van je kat goed 

Als je allergisch bent en toch een kat wilt adopteren, wed dan op haarloze of kortharige katten. Ook al produceren deze katten ook allergenen, deze dieren zullen minder haar verliezen. Als je een kat wilt verwelkomen terwijl je allergisch bent, informeer dan naar rassen zoals: de Cornish Rex, de Blauwe Rus, de Bengaal of de Balinees deze katten worden bestempelt als hypoallergene katten 

Let op: deze rassen scheiden misschien minder Fel D1-eiwit af, maar afhankelijk van je gevoeligheid kun je nog steeds allergische symptomen voelen in hun aanwezigheid.

10- Laat je kat castreren 

Een mannelijke kat produceert meer allergenen dan een vrouwelijke. Een hoeveelheid die nog belangrijker is bij een niet-gecastreerde mannetjes kat. Castratie kan ze mogelijk beperken. Let op, afhankelijk van de leeftijd van het dier en zijn fysiologie, zal de afname van allergenen anders zijn. Opnieuw is het belangrijk om te verwijzen naar je dierenarts die je zijn beste advies kan geven afhankelijk van je allergie en je kater.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen