Katten zijn obligate carnivoren. Dat betekent dat het vleeseters zijn. Katten kunnen, in tegenstelling tot mensen (die zo ongeveer alles kunnen eten en verteren wat organisch en niet-giftig is), alleen vlees goed verteren.
Ondanks het populaire beeld van katten die genieten van een verfrissende kom melk of zelfs Garfield die een lasagne naar binnen schrokt, hebben katten moeite met het verteren van zuivelproducten. De meeste katten zijn zelfs lactose-intolerant. Dat betekent dat het niet zo'n goed idee is om je kat kaasblokjes te geven, zelfs niet als traktatie.
Is kaas slecht voor katten?
Katten hebben, specifieke voedingsbehoeften waar kaas niet aan voldoet. Naast het hoge vetgehalte zijn er veel dingen die kaas ongewenst maken voor het dieet van een kat. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze ingrediëntenlijst voor cheddarkaas:
Waarde | Gemiddelde waarden per 100g |
---|---|
Energie | 1725KJ/416 kcal |
Vet (waarvan verzadigd) | 34.9g 21.7g |
Koolhydraten (waarvan suikers) | 0.1g 0.1g |
Eiwitten | 25.4g |
Vezels | 0.0g |
Zout | 1.8g |
Calcium | 739mg (92% RI* per 100g) |
Cheddar kaas is eigenlijk een van de gezondste opties als je je kat kaas wilt voeren, vanwege het lage lactosegehalte. De meeste kazen (inclusief kwark, roomkaas, blauwe kaas en niet-zuivel kaas) bevatten echter meer lactose en, net als cheddar, ook veel vet en zout.
Bovendien worden de meeste kazen gemaakt van koemelk. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is koemelk geen favoriete drank van katten. Hun maag raakt ervan van streek omdat ze lactose-intolerant zijn. Katten hebben niet de juiste spijsverteringsenzymen om de melksuikers af te breken, wat betekent dat het in de darmen blijft zitten en gaat gisten, waardoor je kat zich niet goed voelt. Voor een kat die regelmatig kaas te eten krijgt, is de kans dus klein dat hij 100% fit en gezond zal zijn.
De meeste koemelk bevat ook veel zout en vet en levert een flinke dosis koolhydraten. Katten hebben over het algemaan geen extra koolhydraten nodig en al helemaal niet te veel zout. Alle energie die ze nodig hebben, komt van de eiwitten die ze verteren uit een vleesmaaltijd.
Wees vooral voorzichtig met gearomatiseerde kazen, sommige bevatten ingrediënten die zeer giftig kunnen zijn voor je kat. Sommige kazen bevatten bijvoorbeeld uien en knoflook, sommige bevatten kruiden. Andere bevatten chocolade of andere kunstmatige smaakstoffen zijn ook giftig kunnen zijn voor je poes.
Mogen kittens kaas eten?
Een kitten kan melk verwerken tot een bepaalde leeftijd. Het is duidelijk dat het dat nodig heeft om de melk van zijn moeder te kunnen drinken. Het is dus waarschijnlijk dat kittens gemakkelijker kaas kunnen verwerken dan katten. Er zijn echter twee punten die hieruit voortvloeien:
- Een kitten mag geen vast voedsel krijgen voordat het gespeend is.
- Als de kitten gespeend is, daalt zijn tolerantie voor lactose.
Bovendien heeft een kitten een kwetsbaar en onderontwikkeld spijsverteringsstelsel. Als een kitten iets te eten krijgt dat zo rijk en vet is als kaas, kunnen zijn darmen beschadigd raken. Daarom, ook al kunnen kittens in theorie beter kaas verwerken dan een volwassen kat, moet je je kitten geen kaas voeren.
Wat gebeurt er als katten kaas eten?
Af en toe een stukje kaas kan ervoor zorgen dat je kat last krijgt van licht braken of diarree, vooral als je kat extreem lactose-intolerant is of een lactose-allergie heeft.
Langdurig kaas eten kan echter meer chronische problemen voor je kat veroorzaken. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je kat zwaarlijvig wordt. De aandoening kan leiden tot verschillende vervelende ziektes die zonder de juiste zorg en behandeling kunnen leiden tot de dood van de kat.
Hier volgt een greep uit de gezondheidsproblemen die samenhangen met obesitas.
- Ademhalingsproblemen
- Verminderde immuniteit
- Verminderd uithoudingsvermogen en lusteloosheid
- Diabetes
- Dystocie (problemen bij de bevalling)
- Leverlipidose
- Artrose
- Huidontstekingen
- Aandoeningen van de urinewegen
Als je regelmatig kaas geeft, zal je kat ook ondervoed raken omdat ze de voedingsstoffen in melk niet kunnen verteren.
Welk voedsel is giftig voor katten?
Er zijn veel voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten. Dingen zoals chocolade, vla, druiven, rozijnen, knoflook en uien kunnen een kat veel ellende bezorgen (toevallen, braken, diarree, lusteloosheid, orgaanfalen) en als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen, kunnen ze fatale gevolgen hebben.
Sommigen van ons hebben bewonderenswaardige keuzes gemaakt over het soort dingen dat we eten. Wij mensen zijn onderverdeeld in vleeseters, bijeneters, vegetariërs, veganisten, pescatariërs en allerlei andere soorten diëten. Maar als het om onze huisdieren gaat, kunnen we niet dezelfde regimes opleggen. Katten hebben vlees nodig. Als ze geen vlees krijgen, worden ze ziek. De meeste kattenvoeding van goede kwaliteit is zo samengesteld dat ze een kat alles geven wat hij nodig heeft om lang en gezond te leven. Kattenvoer bevat mineralen en voedingsstoffen die een kat gemakkelijk kan verteren en verwerken. Als je ervoor kiest om je kat iets meer of minder te geven dan een uitgebalanceerd en weloverwogen kattenvoer, begeef je je op glad ijs!
Als je kat af en toe een klein stukje kaas opeet, is dat niet schadelijk voor hem. Maar je moet wel rekening houden met het effect ervan op je huisdier. Let goed op zijn gezondheid nadat hij een stukje kaas heeft gegeten. Als hij onwel lijkt te worden, bel dan je dierenarts voor advies.
Als je je kat graag een smakelijke traktatie wilt geven, kun je in plaats daarvan gekookte kip of eieren, gekookte wortels of zelfs sommige soorten fruit aanbieden aan je kat. Er is ook speciaal samengestelde 'kattenkaas' op de markt.
Is het dan wel goed om katten kaas te geven?
Hoewel kaas niet giftig is voor katten, kan het je kat toch onwel maken, dus je kunt de kaasachtige traktaties het beste vermijden. Hoewel je waarschijnlijk niet meteen naar de dierenarts hoeft te rennen als je kat een stuk kaas heeft opgepeuzeld, is het toch een goed idee om hem de rest van de dag in de gaten te houden.
Als verantwoordelijke eigenaar moet je altijd rekening houden met de gezondheid van je harige vriend wanneer je hem voedsel geeft en onthoud: een uitgebalanceerde kattenvoeding van goede kwaliteit is echt alles wat hij nodig heeft. Al het andere moet je hem met mate geven.
Dit artikel is speciaal voor Wamiz geschreven door Dr Jo de Klerk, BVetMed (Hons) MScTAH MRCVS et vertaald voor Mae White